Frica de infertilitate și cum să rămâneți mai ușor însărcinate

🌸 Deşi există ca o adevărată frenezie legată de conceptul de infertilitate şi multe cupluri apelează la clinci adresate problemelor de concepție, în realitate majoritatea cuplurilor POT FACE COPII foarte uşor şi bineînțeles, pe cale naturală cu recomandările medicale corecte.

🌸 Foarte multe cupluri intră în panică dacă nu reuşesc să obțină o sarcină în primele luni şi îşi fac imediat programare la clinici care sunt dedicate problemelor de fertilitate. Un procent semnificativ din acestea bineînțeles că NU AU de fapt probleme de concepție dar merg pentru sfaturi sau consiliere corectă şi în scurt timp obțin pe cale naturală o sarcină.

🌸 Nu vă grăbiți să va puneți singuri diagnsticul de infertilitate !! Este o greşeală deosebit de costisitoare (la propriu) să mergeți să vă faceți stimulare ovariană, inseminare artificială sau chiar fertilizare in vitro doar pentru că nu ați reuşit să obțineți o sarcină după doar câteva încercări.

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸

De unde pleacă totuşi această frică? Frica de a avea dificultăți de concepție.

🌸 Subiectul “infertilitate” este deosebit de mediatizat. Peste tot, de la vedete care încearcă de 3 luni !!! şi nu reuşesc, la emisiuni TV, la radio, pe platformele de socializare – subiectul INFERTILITATE mereu a fost, este şi va fi de interes, mai ales pentru femeile care încă nu au încercat să rămână însărcinate, dar “se tem să nu fie probleme”.

🌸 Sigur că infertilitatea există. Fie individuală, fie de cuplu. Iar diagnosticul este într-adevăr unul crunt. Durerea acestor cupluri care nu pot concepe natural este similară cu acceptarea unui deces în familie. Sigur că există cupluri infertile. Dar NU sunt atât de multe cum crede lumea.

🌸 Dacă ne uităm în jur, ce vedem ? Toata lumea are copii. Din tot anturajul, prietenii, colegii şi toată familia extinsă, fiecare din noi cunoaşte unul sau maxim 2 cupluri cu probleme de fertilitate.

🌸 Sigur că şi aceste cupluri vor obține o sarcină la un moment dat, pentru că medicina a evoluat suficient de mult încât oricine îşi doreşte un copil, mai devreme sau mai tarziu, cu ajutorul unor medici potriviți, vor reuşi.

🌸 Mare parte din persoanele care au dificultăți de concepție au un motiv foarte simplu: fie au o problema genetică/congenitală, fie o vârstă suficient de avansată, fie istoric de probleme medicale care duc la diverse consecințe în sfera genitală, fie boli cu transmitere sexuală netratate la timp care au dus la infertilitate, fie vicii de foarte mulți ani care au afectat în timp prognosticul de fertilitate (fumat, alcool, droguri), fie intervenții chirurgicale pe col/uter/zona testiculară (chiuretaje, hidrocel), etc.

🌸 Cuplurile tinere, sănătoase, fără vicii pe termen lung, fără istoric de probleme serioase în sfera genitală, fără istoric de intervenții chirurgicale în zona genitală nu ar trebui sub nicio formă să îşi creeze frici nejustificate legate de o “ipotetică infertilitate”.

🌸 Să aveți în vedere că diagnosticul de infertilitate se pune abia după MINIM un an de zile în care un cuplu a renunțat la orice fel de metode contraceptive ŞI a avut contacte sexuale regulate.

🌸 Pentru cuplurile care duc relații la distanță, bineînțeles că acest interval este diferit. Vorbim de infertilitate când avem minim 12 ovulații la rând şi nu se reuşeşte o concepție pe cale naturală.

🌸 După 35 ani, femeile au şi cicluri anovulatorii, deci nu neapărat ele pot concepe în fiecare lună. Dar, statistic vorbind au şi şansa mai mare de a avea o sarcină multiplă spontană.

🌸 Foarte multe femei au menstruații la intervale fie mult mai scurte, fie mult mai lungi de 28 zile, motiv pentru care, când îşi doresc un copil, îşi calculează greşit perioada fertilă.

🌸 De exemplu: o femeie cu menstruații la 24 zile interval are ovulația în ziua 10 (perioada fertilă între zilele 5-11 adică spre finalul menstruației), iar o femeie care are cicluri de 34 zile are ovulaţie în ziua 20 (perioada fertilă între zilele 15-21). Niciuna din aceste femei nu poate rămâne însărcinată după calculul clasic (cu ziua 14), deşi amandouă sunt perfect sănătoase şi bineînțeles fertile.

🌸 În acelaşi timp, este bine ca o femeie să îşi cunoască foarte bine corpul, să învețe să identifice corect semnele perioadei fertile sau ale ovulației pentru a găsi lunar ferestra optimă pentru concepție, şi nu neapărat să depindă de aplicațiile de pe telefon. Testele de ovulație nu sunt foarte precise şi sunt costisitoare.

🌸 Şi, bineînțeles, trebuie respectată mereu conduita corectă pe termen lung vis a vis de menținerea şi întreținerea unei stări bune de sănătate mai ales din punct de vedere ginecologic:

🌸 Control o dată pe an sau măcar la 2 ani la medicul ginecolog pentru o evaluare de rutină, o echografie şi frotiu Papanicolau

🌸 Tratamentul LA TIMP al infecțiilor din sfera ginecologică, mai ales a anexitelor sau a bolilor infecțioase din zona pelvinā

🌸 Prevenția bolilor cu transmitere sexuală !!!

🌸 Evitarea viciilor mari: dependența sau consumul frecvent de tutun, alcool, droguri

🌸 Igienă intimă, igienă menstruală şi igenă sexuală corectă.

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸

Deci ce putem face pentru a rămâne MAI UŞOR însărcinate?

🌸 În primul rând, rezolvăm orice altă problemă de sănătate pe care o avem: stomatologică, gastrică, reumatologică sau orice altă patologie, şi eventual, anunțăm medicul respectiv că ne dorim un copil şi, dacă se poate, să ne schimbe medicația pe o variantă compatibilă cu o eventuală sarcină.

🌸 Rezolvăm cât mai repede posibil orice problemă care ține de sfera ginecologică: infecții, leziuni cervicale, polipi, endometrioză, etc

🌸 Mergem la un consult preconcepțional la medicul ginecolog unde ni se va face o evaluare completă, ni se calculează corect şi personalizat perioada fertilă, primim sfaturile şi recomandările medicale pentru a scurta cât mai mult perioada până vom obține o sarcină.

🌸 Încercăm să trăim o viață cât mai curată: mâncare cât mai naturală, evitarea stimulentelor de sistem nervos central (cafea, energizante, ceai negru), evitarea pe cât posibil a produselor care conțin aditivi alimentari (mai ales monoglutamatul de sodiu), evitarea shake-urilor sau a suplimentelor alimentare mai ales a celor pe baza de soia sau aloe vera, activitate fizică moderată (plimbări, yoga, pilates), etc.

🌸 Începem să luăm suplimente preconcepționale care să conțină mioinozitol, plante care stimulează fertilitatea, vitamina D şi mai ales derivați de acid folic. Aceste produse recomandate de medic cu ocazia consultului preconcepțional vă vor ajuta enorm la obținerea cât mai rapidă a unei sarcini, iar administrarea lor cu 1-3 luni înainte de a încerca să concepeți vă scade mult şi riscul de a avea diverse complicaţii în sarcina care urmează.

🌸 Bărbaților le este recomandat să evite duşurile fierbinți şi sauna în preconcepție, să evite alcoolul, fumatul, drogurile, medicamente luate fără prescripție medicală, proteine fitness sau diverse shakeuri folosite după antrenamente la sala de forță. Şi bineințeles că li se recomandă ca şi femeilor o alimentație cât mai curată şi echilibrată.

🌸 În perioada fertilă, ideal ar fi să nu faceți exces de zel, şi să aveți contacte sexuale o zi da şi una nu, adică o dată la 2 zile, o singură dată pe zi.

🌸 După contact, se recomandă femeilor să rămână câteva minute în poziție orizontală iar dacă aleg să se spele după contactul sexual ideal ar fi să folosească doar apă, deoarece majoritatea săpunurilor sau gelurilor de duş vor ucide spermatozoizii care rămân în vagin.

🌸 Evitați să luați antiinflamatorii nesteroidiene în perioada ovulației şi imediat după, deoarece o parte din ele, mai ales ibuprofenul, împiedică implantarea.

🌸 Încercați să fiți cât mai relaxați şi optimişti pentru că sarcinile se obțin DESTUL DE UŞOR dacă sunteți sănătoşi şi țineți cont de toate recomandările de mai sus. Dacă considerați că vă ajută, vă puteți lua amandoi un concediu preconcepțional.

🌸 Dacă țineți cont de toate cele de mai sus şi nu obțineți o sarcină în 12 luni (sau dacă aveți peste 35-40 ani în 6 luni), abia atunci se recomandă să faceți analize suplimentare. Niciodată nu e o idee bună să vă faceți analize de infertilitate fără a încerca întâi să obțineți o sarcină măcar timp de 6 luni.

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸

🌸 Îmbunătățirea fertilității cu ajutorul practicilor de feminitate reprezintă o opțiune foarte bună pentru femeile care au avut parte de o “trezire spirituală” şi au adoptat în viața lor toate aceste tehnici prin care îşi mențin sau îşi îmbunătațesc sănătatea pântecului.

🌸 Yoga, meditația, respirația ovariană, practica cu oul de jad, tantra, menstruația conştientă, masajul sânilor, etc – ajută enorm la echilibrarea energiilor mai ales pe chakrele inferioare.

🌸 Toate dezechilibrele care apar pe primele 2 chakre vor somatiza la un moment dat într-o patologie ginecologică – de la chisturi ovariene la endometrioză, polipi, fibroame uterine şi până la infertilitate.

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸

🌸 În concluzie, frica de infertilitate nu trebuie să existe nejustificat. Mare majoritate a cuplurilor reuşesc să obțină o sarcină spontană pe cale naturală în maxim câteva luni.

🌸 În urma unui consult şi a unei evaluări corecte şi complete la medicul ginecolog, împreună cu recomandările medicale şi cu suplimentele preconcepționale, şansa de a obține o sarcină încă din primele încercări este foarte mare.

🌸 În ipoteza în care unul dintre cei doi parteneri sau ambii au într-adevăr o problema de fertilitate, cea mai bună soluție pentru a obține o sarcină cât mai repede este să vă adresați specialiştilor în probleme de concepție.

🌸 Există atât la noi cât şi în străinătate numeroase clinici foarte bune adresate cuplurilor cu probleme de fertilitate. Colegii noştri specialişti în acest domeniu în mod cert vă vor oferi tot sprijinul şi ajutorul de care aveți nevoie şi vă vor împlini în cel mai scurt timp posibil visul de a deveni părinți.

🌸 Vă recomand să porniți în acest minunat drum al aducerii pe lume a unui nou suflețel cu încredere, optimism şi răbdare, şi veți vedea că testul de sarcină pozitiv nu va întârzia să apară.