METODE CONTRACEPTIVE LOCALE, NEHORMONALE

În ziua de astăzi din fericire avem acces la o mulțime de metode contraceptive, de toate felurile, astfel încât pentru fiecare femeie/cuplu putem găsi cea mai potrivită și personalizată metodă de a evita sarcinile nedorite.

 

CLASIFICAREA metodelor contraceptive LOCALE NEHORMONALE:

🌸Metode de barieră

  • Spermicidele
  • Prezervativ Masculin sau feminin
  • Diafragma
  • Cupa cervicala
  • Buretele contraceptiv

🌸Metode intrauterine - Sterilet nehormonal (cupru, aur, ballerine)

🌸Metode chirurgicale: ligatura tubară si vasectomia - în mare parte considerate definitive.

 

a) Metodele de barieră:

🌸Ovulele Contraceptive

Reprezintă una din cele mai folosite metode contraceptive locale.

Cel mai mare avantaj al lor este că nu contin hormoni, pot fi folosite la orice vârstă (indiferent de bolile asociate sau dacă sunteți fumătoare) și nu au nici un fel de efect advers.

Majoritatea cuplurilor sau mai ales a femeilor care optează pentru spermicide, aleg varianta aceasta deoarece nu e nevoie să folosească contracepție decât la momentul contactului și nu toată luna - astfel spermicidele oferă o metodă flexibilă dar eficientă de contracepție.

Mecanismul de acțiune local - spermicidele acționează prin imobilizarea și distrugerea membranei spermatozoizilor ajunși în mediul vaginal prin intermediul substanței active - anume clorura de benzalconiu.

Ovulul contraceptiv (spermicidul) se administrează cu 10 minute înainte de contactul sexual pentru a elibera substanța care vă fereste de apariția unei sarcini. Efectul unui ovul este pentru un singur contact sexual și durata de acțiune este de 4 ore. Deși are o eficiență bună în prevenția unei sarcini, nu are rol și în prevenirea bolilor cu trasmitere sexuală. 

Spermicidele se folosesc doar înainte de contactul sexual și trebuie respectat timpul de cel puțin 10 minute după introducerea ovulului pentru a ne asigura că substanța activă începe să se elibereze la nivel vaginal.

Nu necesită o administrare constantă, “grija” de a lua un contraceptiv la ore fixe, sau o planificare în avans.

Indicele Pearl (gradul de eficacitate) este de 94% ceea ce înseamnă că este o metodă contraceptivă foarte bună, atât de sine stătătoare cât și în combinație cu alte metode.

Ovulele sunt foarte ușor de folosit dat fiind compoziția dar și forma lor. Ovulele se introduc stând așezată pe spate. 

La fiecare contact sexual trebuie folosit un nou ovul spermicid

 

Indicațiile spermicidelor:

Spermicidele se pot folosi oricand este nevoie de o metoda contraceptiva. Se pot folosi si in cazurile in care alte metode nu se pot folosi, cum ar fi: 

  • Atunci când aveți contraindicații la metodele contraceptive hormonale (femei cu trombofilie, fumatoare, varsta peste 35 ani, boli hepatice sau cardiovasculare, boli de sân etc)
  • Când aveți nevoie de o contracepție nehormonală sau ocazională dar eficientă și reversibilă.
  • Când sunteti pe pilula si-ati uitat o pastilă - până la finalul foliei trebuie extra protectie iar spermicidele sunt o soluție perfectă
  • Postpartum, începând cu 40 zile după naștere, pe toată perioada alăptării - fiind sigure și eficiente, neinfluențând alăptarea în nici un fel.
  • Perimenopauză când aveți menstruații neregulate, dar încă puteți rămâne însărcinată până

se termină de tot menstruațiile. Suplimentar, ovulele oferă și o extralubrifiere - atât de necesară în perioada de perimenopauză/ menopauză.

Spermicidele sunt neutre pentru mediul vaginal, nu creează infecţii, tulburări ale florei sau al ph-ului, vaginoze sau vaginite.

Practic nu are contraindicații și poate fi eliberat fără prescripție medicală.

Este importantă igiena mâinilor înainte de introducerea ovulelor.

În același timp trebuie să aveți în vedere că substanța activă din spermicide (clorura de benzalconiu) este inactivată de prezența săpunului, chiar dacă acesta este în cantitate mică.

În același timp, spermicidele pot fi inactivate de alte medicamente aflate intravaginal (ovule sau tratamente pentru vaginite sau candidoze). 

Nu se recomandă administrarea spermicidelor femeilor care au leziuni vaginale până la reluarea sănătății mucoasei vaginale.

Atenție la igienă: nu va spalati intravaginal cu nimic, mai ales dacă folosiți spermicide, iar la exterior este bine să vă faceți toaleta de minim 2 ori pe zi dar să vă clătiți foarte bine, să nu rămână urme de la săpunul intim.

Per total, opțiunea de a folosi spermicide este o alegere sigură și eficientă, care nu afectează în nici un fel sănătatea, care respectă organismul, nu produce dereglari hormonale, nu provoacă dureri de cap, dereglări menstruale sau modificări ale dispozitiei.

🌸Prezervativul masculin sau feminin - Sunt singurele metode care protejează atât impotriva aparitiei unei sarcini cât și a bolilor cu transmitere sexuală. Sunt versatile, ușor de folosit iar principala recomandare este să se folosească la orice partener/parteneră nou/ nouă singure sau împreună cu alte metode contraceptive

🌸Diafragma este tot o metodă de barieră. Dispozitivul are formă discoidală și se introduce în vagin pentru a crea o barieră între spermatozoizi și colul uterin. Folosită corect, are eficiență bună dar nu previne riscul de transmitere a bolilor sexuale. Se folosește de obicei cu gel spermicid și se pune înainte de fiecare contact sexual.

🌸Cupa/cupola/calota cervicală este ca un căpăcel care acoperă colul uterin și se folosește de obicei împreună cu gel spermicid. Există diverse mărimi ale acestor dispozitive iar medicul dvs ginecolog vă poate ajuta să alegeți mărimea potrivită. Atenție la igiena mâinilor la introducere și extracție.

🌸Buretele contraceptiv este un dispozitiv îmbibat în spermicid care previne apariția sarcinii timp de 24 ore. Este rotund si gros 4/2 cm iar pentru extragere are un șiret de nylon în partea de jos. Nu este foarte popular în România. Rata de eficiență este acceptabilă dar este mai complicat de folosit.

 

b) Metode locale - intrauterine

🌸STERILETUL sau Dispozitivul intrauterin (DIU) fără hormoni.

Steriletul este prima opțiune a femeilor care au născut minim un copil şi îşi doresc o metodă contraceptivă pe termen lung, sigură, fără griji, fără efecte adverse şi 100% reversibilă. Este un dispozitiv mic, în formă de T sau care devine sferic (Ballerinr) care se introduce în cavitatea uterină de către medicul ginecolog cu ajutorul unui aplicator special.

Se folosește cu succes în alaptare dar mai ales ca metodă de termen lung, fiind administrat pentru 5-7-10 ani funcție de tipul steriletului. Partenerul masculin nu va simți nimic deranjant în timpul contactului sexual, steriletul fiind în uter. Metoda este reversibilă, pacienta putând obține o sarcină următoarea lună după extracția steriletului.

 

c) Metode chirurgicale

Sunt metode definitive, cu șanse minime de reușită în situațiile când se încearcă chirurgia reversibilă. Decizia de a opta pentru o astfel de metodă trebuie să fie luată de comun acord în cuplu, și să fie una asumată. Nu se recomandă metodele chirurgicale sub 35 ani sau cuplurilor cu mai puțin de 2 copii decât în cazuri excepționale - când o eventuală sarcină ar pune viața în pericol de exemplu.

🌸Ligatura tubară - sau “legarea trompelor”

Se face de obicei cu ocazia ultimei cezariene sau cu ocazia altei intervenții chirurgicale abdominale. Este o operație prin care fiecare trompa este legată individual cu un fir neresorbabil (nu se leagă trompele între ele) devenind astfel înfundate sau obstruate, iar spermatozoizii nu mai pot ajunge la ovul. Nu are efecte adverse decât infertilitatea 

🌸Vasectomia - sterilizarea masculină - este echivalentul ligaturii tubare la femeie - în cazul barbaților se identifică și se secționează canalul deferent de la nivelul testiculelor bilateral. 

Spre deosebire de varianta feminină care produce infertilitate pe loc, la bărbați efectul final se obține de obicei după minim 3 luni, putând verifica prin spermogramă acest lucru. Vasectomia nu afecteaza funcția urinară sau sexuală a bărbatului și nu scade  nivelul de testosteron.Doar spermatozoizii in sine sunt afectați. În România nu se practică frecvent ca în alte țări dezvoltate (SUA, state din Europa de vest). 

Metodele chirurgicale pot fi uneori reversibile dar rata de succes în a obține o sarcină normală după repararea chirurgicală este foarte mică. 

Dacă se încearcă reanastomoza tubară (dezlegarea trompelor), respectiv reanastomoza în cazul bărbaților, există șanse crescute de instalare a sarcinilor extrauterine la femei, iar în cazul bărbaților pot apărea cazuri de spermatozoizi disfuncționali. 

Aceasta este o decizie ce se poate lua atunci când sunteți siguri că nu mai doriți alți copii.”