AMÂNAREA MEDICAMENTOASĂ (INTENȚIONATĂ) A MENSTRUAȚIEI
Ca şi medic ginecolog primesc foarte multe mesaje, mai ales vara legate de opțiunea a amâna menstruația pentru un concediu (mai ales pentru mers la mare), nuntă sau alte evenimente. Din păcate cea mai mare parte a mesajelor vin retroactiv pentru a rezolva complicațiile care a apărut deja după un tratament incorect sau, sunt paciente care îşi doresc să amâne menstruația cu câteva zile înainte ca aceasta să debuteze - situație deosebit de dificilă, dacă nu imposibilă.
Foarte multe din femeile care mi-au scris sau au venit la consult pentru această problemă - declară fie că au fost la farmacie şi au luat "tratament" după recomandările primite acolo (99% incorecte) fie, mai rău, au urmat sfaturile prietenelor/rudelor/colegelor/vecinelor şi s-au automedicat cu diverse preparate din comerț, majoritatea fiind pilule contraceptive sau alte preparate hormonale administrate bineînțeles GREŞIT.
Am auzit chiar şi de situații în care femeile şi-au autoadministrat fie o folie întreagă de pilule fie "pilula de a doua zi" pentru un aşa-zis "efect mai puternic".
Consecințele (auto)medicației incorecte sunt:
- sângerare care a debutează mai devreme
- hemoragie extrem de puternică
- întârziere a menstruației
- dureri crunte de sâni/ovare/pelvis
- dereglare menstruală deosebit de severă
Au fost cazuri care au ajuns şi în urgență la camera de gardă iar o parte din paciente au necesitat spitalizare.
Aş vrea să vă trag un semnal de alarmă vis a vis de acest aspect:
- Pastilele hormonale fie doar cu progesteron fie pilule combinate estro-progestative au un efect FOARTE PUTERNIC asupra mai multor organe, nu numai asupra ovarelor, chiar dacă par aşa mici şi inofensive.
- NU se iau fără recomandare medicală !!!!! NU se iau peste 35 ani (COC), NU se iau oricând şi oricum şi mai ales NU se iau pe termen scurt (estro-progestativele).
- Dacă ovulația a trecut deja, e foarte greu sa opriți menstruația fără a avea dereglări menstruale serioase ca şi consecință.
- În combinație cu fumatul, alcoolul sau alte chestiuni care au loc mai ales în concediu sau la evenimente, hormonii pot avea efecte adverse foarte grave, unele ameninţătoare de viaţă. La fel în combinație cu alte medicamente sau droguri.
Dacă vă doriți amânarea menstrei pentru diverse motive, cel mai corect ar fi în primul rând să vă gândiți la asta cu o lună înainte.
Ideal ar fi să luați legătura cu medicul dvs ginecolog din timp, să îi explicați când a fost ultima menstruație şi când ar fi menstruația pe care doriți să o amânați pentru ca el/ea să vă facă un tratament personalizat funcție de mai mulți factori (vârstă, boli asociate, patologii ginecologice din istoricul dvs, etc) şi care să nu vă deregleze hormonal şi după care bineînțeles să nu apară complicații.
Sigur că ideal ar fi să nu apelați la această opțiune de a vă decala menstruațiile decât în mod excepțional şi să încercați pe cât posibil să vă planificați concediile şi evenimentele astfel încât să nu vă puneți în pericol sănătatea.
Dacă totuşi este absolut necesar, există mai multe variante de tratament, sigure şi cu minime consecințe care se pot administra de către medicul dvs ginecolog. Particular, în funcție de fiecare pacientă în parte.
Pentru mai multe informații despre pilulele contraceptive, efectele lor adverse, când şi cum se pot folosi, puteți citi articolul: https://yoniwellness.ro/pilula-contraceptiva/
Dr. Cristina Buzgar - Medic Specialist Obstetrică-Ginecologie
#vacanta #mare #nunta #botez #menstruatie #eveniment #pilule #hormonale #contraceptive #tratament #amanare #menstruatie #concediu #fara #sangerare