DISFUNCȚII ALE VIEȚII SEXUALE - Scăderea/Absența libidoului şi Anorgasmia
Majoritatea femeilor se confruntă măcar o dată în viață cu un libido scăzut. Uneori, acest lucru poate fi şi normal, în funcție de contextul hormonal prin care trece femeia respectivă.
Un studiu american recent efectuat a identificat faptul că 39% dintre femei au o dorință sexuală scăzută sau absentă. Acest procent este îngrijorător dat fiind că studiul este raportat la femeile de vârstă fertilă.
Lipsa dorinței sexuale, este doar un simptom și deseori în spatele acestui simptom sunt o mulțime de alți factori. Este bine să se identifice corect cauza/cauzele şi să nu se amâne foarte mult rezolvarea lor, pentru că altfel, femeia va intra într-un cerc vicios.
Fazele prin care trece corpul uman în timpul unui act sexual sunt următoarele:
dorință sexuală
excitare
platou
orgasm
perioada de rezoluție
Factorii care pot influența lipsa dorinței sexuale sunt fie individuali fie relaționali (de cuplu).
Dorința sexuală spontană fluctuează foarte mult în funcție de starea de bine (sau conflictuală) a celor doi, durata relației, nivelul de conexiune şi complicitatea de cuplu, starea afectivă, timpul petrecut de cei doi împreună, etc. De obicei dorința sexuală la femeile singure este mai ridicată în comparație cu femeile aflate în relație de cuplu și este și mai joasă în cazul femeilor căsătorite.
CAUZELE care influențează dorința sexuală:
1- CAUZE FIZICE - DUREREA în timpul actului sexual – este unul dintre factorii individuali care ar putea aduce un impact negativ puternic asupra libidoului. Aceste dureri sunt ANORMALE iar dacă apar - ele trebuie rezolvate cât mai repede deoarece, cu cât femeia "rabdă" mai mult această durere, cu atât mai mult organismul va memora acest disconfort și va crea o aversiune, dezgust, frică sau emoții negative față de partener şi respectiv față de conceptul de viață sexuală per total.
Durerea (dispareunia) are mereu o cauză:
Infecție (vaginită, cervicită, boală inflamatorie pelvină, etc)
Uscăciune vaginală (după naştere, după menopauză, dezechilibre hormonale, anumite tratamente)
Vaginism
Alte boli vaginale sau pelvine.
2 - CAUZE MEDICALE – depresia, disfuncțiile hormonale, boli pelvine, boli vaginale, infecții, etc. Unele tratamente pot avea un efect negativ asupra libidoului cum ar fi antidepresivele sau pilulele contraceptive.
3 - CAUZE PSIHO-EMIȚIONALE - evenimente neplăcute sau traumatice în istoricul pacientei - abuz sexual, viol, violenței fizice sau psihologică. Toate acestea pot lăsa o urmă și avea o influență asupra dorinței sexuale pe termen lung. Obligatoriu este necesară o consiliere complexă, inclusiv psihologică a acestor paciente.
4 - Probleme vis-a-vis de PROPRIA IMAGINE – o persoană care are o atitudine deosebit de negativă asupra propriul ei corp va întâmpina mari probleme când vine vorba de dorința sexuală. O persoană care se simte bine în propriul ei corp va avea o viață sexuală mai activă, fericită și împlinită.
5 - ECHILIBRUL INTERIOR - Pentru a avea o viață sexuală fericită și împlinită, partea superioară a corpului - MENTALĂ și partea inferioară a corpului- GENITALĂ- trebuie să fie în armonie. Se cunoaşte deja faptul că cel mai mare şi mai puternic organ sexual este creierul.
6- PARTENERUL - de multe ori problema libidoului este de cuplu şi nu individuală. Fie partenerul este egoist sau lipsit de empatie şi înțelegere, fie nu ştie sau are dificultăți în a-şi satisface partenera, fie este într-o oarecare măsură agresiv sau nu respectă limitele (preferințele sexuale) partenerei sale, fie există pur şi simplu o incompatibilitate între cei doi în ceea ce priveşte intimitatea de cuplu.
De cele mai multe ori femeile au dorința sexuală atunci când iubesc şi/sau se simt iubite. Spre deosebire de bărbați care sunt mai mult VIZUALI, femeile au nevoie predominant de o latură AFECTIVĂ a relației, au nevoie să fie relaxate sau să aibă contextul potrivit, să se simtă în SIGURANȚĂ şi să se deschidă către partenerul ei. Suplimentar, multe femei au nevoie de logistica perfectă (timp suficient, să se simtă bine în pielea lor - curate, epilate, parfumate, etc) pentru a putea să îşi declanşeze dorința sexuală.
Pe lângă dificultățile legate de dorința sexuală, foarte multe femei (mai mult de jumătate) nu reuşesc să obțină nici o formă de satisfacție sexuală. Majoritatea femeilor declară la consultații că nu au avut NICIODATA orgasm. De nici un fel.
Femeile care au patologii ginecologice asociate: chisturi, fibroame, infecții recurente, boli ale sânului - au de obicei şi disfuncții sexuale. Toate acestea traduc de fapt o afecțiune a primelor 2 chakre şi în special a pântecului. Un YONI bolnav, disfuncțional va duce la boli ginecologice, infertilitate, dureri şi bineînțeles disfuncții sexuale diverse.
YONI WELLNESS este un concept de sănătate completă şi complexă a unui organism feminin. O femeie cu yoni sănătos este frumoasă, fertilă, radiantă, sănătoasă, creativă, completă şi mai ales extrem de feminină.
#yoni #wellness #sanatate #feminina #viata #sexuala #libido #relatie #armonie #cuplu
Dr. Cristina Buzgar - Medic Specialist Obstetrică-Ginecologie