Contracepția de urgență- pilula de a doua zi

CONTRACEPȚIA DE URGENȚĂ

🌸 Implantarea ovulului fecundat are loc abia după aproximativ câteva zile de la fertilizare, astfel încât, această perioadă de timp permite utilizarea unor metode contraceptive pentru prevenirea unei sarcini nedorite.

INDICAȚII

🌸 În cazul unui contact sexual neprotejat, întamplator - NERECOMANDAT a se folosi contracepția de urgență de rutină, doar ca o excepție !!!!

🌸 În cazul eşecului metodei contraceptive folosite de obicei: utilizarea incorectă/ruperea prezervativului sau a diafragmei, expulzia unui dispozitiv intrauterin (sterilet), erori în calculul perioadei fertile, eşuarea metodei retragerii ( care nu este o metodă contraceptivă !!!! ), etc.

🌸 În urma unui VIOL

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸

Există 2 forme de contracepție de urgență:

🌸 DIU inserat în maxim 72-96 ore de la contactul neprotejat.

🌸 Metode chimice

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸

🌸 Inserția DIU (steriletului)

🌸 Deşi este una din cele mai eficiente metode, este şi cea mai puțin folosită, datorită lipsei de informare în acest sens.

🌸 La femeile care au contraindicații pentru DIU precum şi la nulipare (femei care nu au nici o naştere) nu se foloseşte.

🌸 Metode chimice

🌸 Tratamentul hormonal trebuie administrat în primele 72 de ore de la contactul sexual neprotejat.

🌸 Metodele chimice sunt următoarele:

🌸 metoda Yuzpe: utilizează preparate combinate estroprogestative, administrate la interval de 12 ore, eficiența fiind mai mare dacă se inițiază în primele 12 ore de la contact

🌸 preparate numai pe baza de progestative: cel mai utilizat fiind levonorgestrelul administrat în primele 48 de ore de la contactul sexual neprotejat, doza repetându-se la 12 ore (ESCAPELLE, POSTINOR 2)

🌸 modulatori selectivi ai receptorilor pentru progesteron - ulipristal acetat (ELLA ONE)

🌸 estrogenii în doze mari: EE (etinilestradiol) 5mg/zi timp de 5 zile, tratamentul fiind inițiat în primele 72 de ore de la contactul sexual neprotejat

🌸 Mifepristona (RU 486): poate fi administrat în doză unică în primele ore după contactul sexual neprotejat

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸

MECANISMUL DE ACȚIUNE

🌸 Majoritatea metodelor utilizate în contracepția de urgență împiedică implantarea zigotului (nidația) prin modificări la nivelul endometrului.

🌸 Estrogenii în doze mari, determină şi alterarea motilității tubare, ceea ce face mai dificilă ajungerea spermatozoizilor la ovul si transportul ovulului fecundat către cavitatea uterină.

🌸 În cazul inserării DIU cu eliberare de cupru, cuprul are şi un efect toxic asupra embrionului.

🌸 Mifepristonul, este un antiprogestativ de sinteză, care se fixează pe receptorii de progesteron, inhibă dezvoltarea endometrului secretant şi creşte contractilitatea miometrului, ambele mecanisme interferând cu procesul de nidație. De asemenea mifepristonul blochează şi ovulația şi duce la apariția menstruației printr-o scădere bruscă a progesteronului, chiar dacă s-a produs concepția, fiind singura metodă care se poate utiliza şi după ziua 21 a ciclului menstrual.

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸

EFECTE ADEVERSE

🌸 DIU poate creşte sângerarea si durerile în timpul menstruației în primele luni după inserție şi poate determina dureri abdominale, sângerare sau spotting intermenstrual. Foarte rar, în situații de igienă incorectă, boli cu transmitere sexuală sau factori de risc pentru infecții pelvine, poate duce la boala inflamatorie pelvină

🌸 Metodele hormonale pot avea ca efecte secundare: grețuri, vărsături şi dereglări grave ale echilibrului hormonal, manifestate prin: tulburări ale ciclului menstrual, dureri în abdomenul inferior, oboseală, cefalee, vertij şi durere a sânilor, sângerări intermenstruale.

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸

CONTRAINDICAȚII

🌸 Contraindicațiile utilizării DIU:

🌸 sarcina

🌸 boala inflamatorie pelvină şi afecțiunile inflamatorii cervicovaginale

🌸 boli cu transmitere sexuală, parteneri multipli, promiscuitate sexuală

🌸 neoplasmele genitale

🌸 sângerarea cu punct de plecare uterin sau de etiologie necunoscută

🌸 malformațiile sau tumorile uterine benigne care fac dificilă inserția DIU

🌸 alergia cunoscută la cupru sau la alt constituent al DIU

🌸 Boala Wilson - pt Diu care conțin Cupru

🌸 istoric de sarcina ectopică.

🌸 În cazul utilizării preparatelor hormonale, pot apărea uneori complicații în caz că asociați:

🌸 Boli cardiovasculare cum ar fi: trombozele venoase, accidentele vasculare, embolia pulmonară, hipertensiunea arterială, coronaropatiile incluzând infarctul miocardic

🌸 Tulburări de cauză vasculară retiniană sau cerebrală, purtătoarele de lentile de contact, care pot prezenta tulburări datorită edemului cornean

🌸 Afecțiuni hepatice, ca adenomul hepatic, carcinomul hepatocelular, litiaza biliară.

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸

EFICIENȚA

🌸 Riscul de a rămâne însărcinată, depinde de ziua de ciclu menstrual în care are loc contactul neprotejat.

🌸 Ratele de eşec în cazul utilizării diferitelor metode contraceptive de urgență sunt:

🌸 DIU cu eliberare de cupru: sub 1%

🌸 metoda Yuzpe: 0,5 - 1,8%

🌸 preparate numai pe bază de progestative sau ulipristal acetat: 1%

🌸 estrogenii în doze mari: 0,15%

🌸 Mifepristona (RU 486): rata de eşec de aproximativ 0,05%

🌸 Estrogenii în doze mari şi Mifepristona nu se utilizează de rutină în practica curentă, pentru contracepția de urgență.

🌸 Atitudinea cea mai prudentă în cazul unui contact sexual neprotejat când o sarcină nu este dorită, este adresarea către un cabinet de planificare familială, medicină de familie sau obstetrică-ginecologie.

🌸 Scopul acestui consult este atat excluderea unei sarcini deja constituite (din timpul lunii precedente), alegerea metodei contraceptive de urgență optime şi cu cele mai puține efecte adverse cât şi consilierea în privința alegerii unei metode contraceptive pe termen lung.

🌸 De asemenea, este recomandat consultul de specialitate în următoarele situații:

🌸 la prima menstruație apărută după utilizarea unei metode contraceptive de urgență, pentru excluderea sarcinii şi alegerea unei metode contraceptive de durată

🌸 în cazul neinstalării menstruației până la 4 săptămâni de la utilizarea contracepției de urgență

🌸 ín cazul apariției unor sângerări genitale abundente

🌸 când metoda contraceptivă aleasă este DIU cu eliberare de cupru, inserția acestuia se face de către medicul ginecolog

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸

🌸 În caz de VIOL - sunt necesare suplimentar teste extinse pentru bolile cu transmitere sexuală şi, după adresarea către instituțiile care vor declanșa procedurile legale pentru începerea urmăririi penale se vor emite cele două documente necesare: ordonanța pentru prelevare de probe și pentru examinare medico- legală.

🌸 În baza acestor documente se vor putea recolta produsele patologice necesare cu o trusă standardizată, care permit garanția obținerii unor rezultate care vor putea fi folosite în demersul juridic.

🌸 Victimele unui viol vor trebui să primească îngrijiri medicale, consiliere psihologică, îngrijiri și protecție socială adecvată fiecărei femei în parte.

Dr. Cristina Buzgar - Medic Specialist Obstetrică-Ginecologie