Menstruația conṣtientă si noțiuni de igienă menstruală

🌸 Perioada menstruației este, pentru cea mai mare parte a femeilor, o perioadă mai dificilă atât din punct de vedere fizic, psihic, dar şi emoțional.

🌸 Ideal ar fi ca sângerarea să dureze între 3 şi 5 zile, cu un flux mediu, pentru a avea un echilibru cât mai bun între fertilitate (strat endometrial suficient de gros pentru implantare) şi economie de nutrienți pentru sănătarea ei ca femeie.

🌸 În zilele perimenstruale are loc o scadere bruscă a hormonilor feminini, lucru care se va resimți astfel:

🌸 cefalee (dureri de cap) datorită scăderii estrogenilor

🌸 mastodinie (durere a sânilor) sau sensibilitate deosebită a glandelor mamare, care de obicei se opreşte după câteva ore/zile de la debutul sângerării

🌸 dismenoree (durere abdomino-pelvină datorată dilatării colului uterin şi a mini-contracțiilor uterine)

🌸 uşoară creştere a poftei de mâncare mai ales pentru glucide

🌸 iritabilitate, sensibilitate sau mood-swings datorată fluctuațiilor hormonale

🌸 oboseală, somnolență, epuizare şi per total lipsa energiei

🌸 Din perspectivă energetică, zilele menstruale sunt cu cel mai scazut nivel din toată luna, dat fiind că menstruația este o formă de pierdere a energiei vitale (dar nu o pierdere la fel de intensă precum o sarcină şi/sau o naştere).

🌸 Este esențial ca în perioada menstrei, femeia să se odihnească suficient, să se hidrateze bine şi să aibă o alimentație cât mai bogată în vitamine din surse naturale.

🌸 Pentru a avea un confort cât mai mare, se pot administra tratamente simptomatice pentru dismenoree, sau se pot practica tehnici prin care zona pelvină se relaxează şi se vascularizează optim (yoga, meditație cu focus pe zona pântecului, tehnici de respirație sau exercitii fizice uşoare care se focusează pe muşchii pelvini şi perineali).

🌸 Căldura locală (zona pelvină sau zona lombară - funcție de locul durerii) ajută uneori, la fel si un masaj uşor cu uleiuri esențiale sau uleiuri de corp.

🌸 Contactele sexuale NU sunt mereu recomandate în perioada menstruală, mai ales contactele neprotejate!! cu un partener nou, din mai multe puncte de vedere.

🌸 În primul rând, colul uterin fiind deschis şi sângerarea fiind prezentă, există risc deosebit de mare de infecție cu boli cu transmitere sexuală mai ales boli grave.

🌸 În al doilea rând, femeia d.p.d.v energetic este un receptor şi va prelua de la partenerul ei atât energie bună dar mai ales ea va fi "deschisă" în a prelua şi toate dizarmoniile, frustrările şi elergia negativă a partenerului respectiv.

🌸 Multe femei îşi doresc contacte sexuale în perioada menstruației pe principiul că este şansa mai mică de a rămâne însărcinate şi respectiv le reduce durerea legată de menstră. Este adevărat că durerea este mult ameliorată sau dispare, însă la o parte din femei există şi risc de sarcină, mai ales pentru femeile care au menstruații la intervale mai scurte de 25-26 zile.

🌸 Recomandarea mea ar fi să se evite contactele intime pe perioada menstruației pentu femeile care NU sunt intr-o relaţie frumoasă, armonioasă dar mai ales stabilă (şi cu partener testat.)

🌸 Atentie !!! Riscul de transmitere al bolilor în zilele menstruale este bineînțeles reciproc, atât pentru femei cât şi pentru bărbați.

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸

Igienă menstruală

🌸 Igiena în zilele menstruale este foarte importantă. Femeile care au infecție vaginală cu anumite tipuri de bacterii trebuie să aibă în vedere faptul că, atunci când colul se deschide pentru a permite sângelui menstrual să se elimine, infecția se poate propaga spre uter şi către trompele uterine. (! mai ales dacă are dispozitiv intrauterin - STERILET).

🌸 Nu se recomandă toaleta intravaginală nici măcar cu irigatorul în zilele cu sângerare. Toaleta se poate face la finalul sângerării (după închiderea colului uterin), cu irigatorul, după care, ideal ar fi de admininistrat un probiotic vaginal pentru a menține o bună stare de sănătate şi un PH adecvat toată luna, până la următoarea menstră.

🌸 Toaleta externă se face ori de câte ori este nevoie, cu produse speciale, adecvate zonei intime.

🌸 Absorbantele externe trebuie schimbate suficient de des, deoarece căldura locală şi umezeala sunt factori care cresc riscul infecțios, şi să nu uităm că sângele menstrual este extrem de bogat în nutrienți (era pregătit pentru un eventual bebeluş) iar bacteriile au condiții prielnice de înmulțire.

🌸 Tampoanele interne nu sunt recomandate ca şi primă opțiune. Este bine ca acestea să fie folosite doar excepțional. Ele perturbă flora locală vaginală şi pot da reacții toxice sau alergice severe în unele cazuri. Dacă se doreşte o formă de colectare intravaginală a sângelui menstrual este mai bine de folosit o cupă menstruală.

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸

🌸 Sângerarea menstruală NU trebuie privită ca fiind ceva "murdar", ruşinos sau compromițător pentru viața unei femei (cum aud foarte des în cabinetul de consultații 😢).

🌸 Menstra este o grație feminină, semn al unei bune fertilități şi relevă o stare bună de sănătate a femeii de vârstă fertilă.

🌸 Este un moment în care noi femeile trebuie să ne recentrăm, să ne focusăm pe miracolul din pântecul nostru şi să apreciem de fiecare dată că avem puterea de a da naştere (dacă dorim) unei noi vieți. Să nu uităm că şi bărbații tot din femei se nasc. 🙏

🌸 Cu cât pântecul este mai sănătos, cu atât vitalitatea, frumusețea şi fertilitatea unei femei este mai semnificativă.

🌸 Dacă aveți un partener care înțelege complexitatea perioadei delicate prin care treceți, atunci este mult mai uşor pentru dvs. O comunicare bună în cuplu, respect reciproc şi armonie, mai ales în zilele mrnstruale este contextul ideal.

🌸 Este adevărat că lunar, femeia pierde prin menstruație tot ce are ea mai bun şi mai de preț din punct de vedere al micronutrienților şi al energiei ei vitale. Însă, aceste zile mai dificile pot fi depăşite uşor, cu grație si rafinament, dacă înțelegem mai bine complexul şi miraculosul proces hormonal şi energetic prin care trece corpul nostru ca femei în fiecare lună.

Dr. Cristina Buzgar - Medic Specialist Obstetrică-Ginecologie

#menstruație #grație #pântec #sănătate #fertilitate #endometru #igienă #absorbante #energiefeminină #conştiință #vitalitate #frumusețe #feminitate