Cum sa ne menținem sănătatea vaginală – importanța probioticelor

Cum să ne menținem sănătatea vaginală ?

🌸 Sănătatea tractului genital, dar mai ales a vaginului se bazează mult pe înțelegerea factorilor care pot deteriora PH-ul, oxigenarea şi flora vaginală normală.

🌸 Bacilii Doderline sunt nişte bacterii speciale care aparțin în mod fiziologic vaginului. Rolul lor este să mențină un PH adecvat dar mai ales să ofere protecție față de infecții cu bacterii patogene (E. Coli, Enterococ, Klebsiella, Streptococ), fungi (Candida albicans, specii Non-Albicans, etc), şi chiar să ofere un grad de protecție în cazul bolilor cu transmitere sexuală (Gonoree, Sifilis, Trichomoniză, HPV, etc) sau invers - în absența acestor bacili avem şanse mult mai mari de a lua orice boală cu transmitere sexuală.

🌸 Orice context sau situaţie care distruge flora normală, va duce mai devreme sau mai târziu la apariția unei infecții (vaginită) sau la o disbioză locală (vaginoză). Pe lângă asta, va apărea şi dispareunia - durerea în timpul contactului sexual.

🌸 Toate aceate situații prezintă o simptomatologie suficient de deranjantă astfel încât vor fi necesare vizite şi analize la mediculul ginecolog. Uneori mai multe pe an. Asta înseamnă bani cheltuiți inutil, timp pierdut pe drumuri, plus deranjul în sine din cauza problemelor ginecologice (care de cele mai multe ori sunt recurente).

Ce putem face pentru a preveni aceste situații?

Cum ne păstrăm flora normală vaginală în stare bună?

🌸 În primul rând trebuie să EVITĂM situațiile în care bacilii Doderline sunt distruşi sau dispar:

🌸 spălatul intravaginal

🌸 protej-slipul zilnic

🌸 tampoanele intravaginale

🌸 lenjerie sintetetică, mai ales dacă purtați şi pantaloni strâmți

🌸 anumite spermicide sau librifianți

🌸 pilule contraceptie pe termen foarte lung

🌸 piscine/jacuzzi cu foarte mult CLOR

🌸 uneori în sarcină sau în postemenopauză din cauza contextului hormonal

🌸 administrarea de antibiotice (indiferent de motiv) FĂRĂ susținerea florei normale vaginale.

🌸 În al doilea rând nu trebuie să uităm că vaginul este un organ EXTERIOR care are nevoie de accesul la aer pentru a-şi păstra starea de sănătate.

🌸 Ca şi în cazul urechii, a nasului şi a gurii, vom observa că absența oxigenului va duce la complicații sau la modificarea florei normale. Urechea neoxigenată corect va face OTITĂ (folosirea excesivă a dopurilor de urechi, iar la copii - NU puneți căciuliță în casă niciodată). În cazul gurii, peste noapte când stăm mult cu gura închisă, observăm că dimineața apare un miros urât. Acelaşi lucru se întamplă şi cu vaginul.

🌸 Din acest motiv, recomandările ar fi următoarele:

🌸 Să evitați tampoanele interne şi mai ales protej-slipurile zilnice (din orice material ar fi, partea care se lipeşte de slip este tot de plastic şi împiedică oxigenarea corectă a vaginului).

🌸 Femeile care poartă aceste protej-slipuri au o simptomatologie specifică: ajung să aibă scurgeri vaginale apoase, în cantitate mare, cu miros fad sau supărător, care curge uneori în mai multe "valuri" pe parcursul zilei. Aceste produse provocă DEPENDENȚĂ, în sensul în care, odată ce începeți să le purtați, scurgerile vor deveni mult mai intense şi veți simți nevoia sa purtați aceste absorbante zilnice în continuare. În acelaşi timp, va apărea o infecție specifică protej-slipurilor (de obicei cu Garderella sau alte bacterii anaerobe). Din lipsa oxigenului, vaginul va suferi din ce în ce mai mult şi va produce compensator aceste scurgeri apoase în cantitate foarte mare. Medicul vă va spune exact cum trebuie procedat pentru a ieşi din acest cerc vicios.

🌸 Să evitați lenjeria sintetică şi să optați pentru ceva din bumbac. Noaptea ar fi ideal sa dormiti FĂRĂ nici un fel de lenjerie intimă şi în haine cât mai lejere. Ideal sub formă de rochiță/furou.

🌸 Evitați să purtați per total pantaloni. Mai ales dacă sunt din material sintetic şi/sau foarte strânşi pe corp. Şi mai ales dacă stați toată ziua la birou/ pe scaun/ în maşină, etc.

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸

🌸 Din punct de vedere energetic, femeile ar trebui să poarte cât mai des sau mereu fustă pentru a-şi potența energia vitală şi energia sexuală.

🌸 CONUL format de fustă (mai ales de fustele lungi) funcționează ca un receptor de energie care izvorăşte din pământ şi care va fi absorbit de către corpul femeii prin vagin.

🌸 Purtarea fustei este o tradiție străveche în foarte multe popoare şi civilizații care au înțeles încă de pe atunci şi au respectat faptul că fusta are rolul de a creşte feminitatea, fertilitatea, ajută la îmbunătățirea statusului hormonal şi oferă echilibru şi sănatate femeilor. Dincolo de eleganță. 😋

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸

🌸 În al treilea rând, este esențial să învățăm să ne menținem/împrospătam flora vaginală cu ajutorul PROBIOTICELOR speciale dedicate sferei ginecologice.

🌸 Aşa cum după un tratament cu antibiotic sau un episod diareic se recomandă folosirea probioticelor intestinale, în acelaşi fel se doreşte o refacere a florei vaginale în situația în care aceasta este dintr-un motiv sau altul compromisă.

🌸 Probioticele clasice nu ajung în mediul vaginal, ele doar rezolvă disbiozele tractului DIGESTIV.

🌸 Din acest motiv s-au inventat în ultimii ani diverse game de probiotice cu lactobacili de diverse specii care, ajunsi direct sau indirect in mediul vaginal, repară dezechilibrul produs anterior.

🌸 Majoritatea probioticelor vaginale sunt sub forma de capsule sau comprimate cu administrare locală (vaginală), dar există şi anumite preparate dedicate femeilor virgine sau fetițelor in prepubertate care sunt cu administrare orală.

🌸 Ele pot fi cumpărate şi fără prescripție medicală şi este recomandat a fi folosite în toate situațiile de mai sus sau oricând considerați că este necesar. Nu au efecte adverse sau interacțiuni cu alte medicamente.

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸

🌸 Dacă respectați recomandările de mai sus, este imposibil să mai aveți probleme vaginale legate de perturbarea florei.

🌸 Ce este însă esențial, este să vă faceți şi o rutină corectă în ceea ce priveşte TOALETA regiunii genitale.

🌸 Toaleta zonei genitale trebuie făcută în felul următor:

🌸 La exterior, ne putem spăla de mai multe ori pe zi, de fiecare dată când simțim nevoia. Trebuie folosite produse speciale dedicate zonei intime, NU din gamele cosmetice comandate din diverse reviste ci cu produse dermatocosmetice (care au studii medicale) sau chiar mai bine, cu produse farmaceutice dedicate ingrijirii genitale.

🌸 !!!! În cazul bebeluşilor sau a fetiţelor în prepubertate NU este indicată o toaleta excesivă în zona intimă. Aceasta trebuie spalată ca şi orice altă zonă a corpului fără a insista foarte mult, mai ales că până la pubertate, în absența hormonilor specifici, zona genitală nu produce mirosuri deosebite sau secreții. Uneori, excesul de zel al parinților legat de toaleta genitală a bebeluşilor sau a fetițelor duce mai degrabă la diverse sensibilități cutanate, infecții sau chiar traume emoționale ale copiilor respectivi.

🌸 Intravaginal EVITĂM să ne spălăm de rutină pentru că odată cu îndepărtarea secreției vaginale (care are rolul ei), va fi distrusă şi flora normală. Vaginul va fi lipsit de apărare şi, de obicei, va fi colonizat in câteva ore de bacterii patogene din zona perineului sau de către Candida.

🌸 NICIODATĂ nu ne spălăm cu degetul intravaginal !!! Oricât de curată credeți că sunteți pe mâini, pielea şi zona de sub unghii sunt pline de bacterii, iar de cele mai multe ori vor apărea infecții.

🌸 Folosiți un IRIGATOR care poate fi igienizat/sterilizat corect, împreună cu apă, ceai de muşețel cu bicarbonat (în cazul micozelor) sau a plicurilor speciale dedicate toaletei intravaginale.

🌸 Există 3 excepții când sunt permise spălăturile intravaginale:

🌸 înainte de începerea unui tratament pentru infecție vaginală. Se recomandă o toaletă intravaginală cu irigatorul înainte de primul ovul. La finalul tratamentului vă recomand să puneți 3-4 zile probiotic pentru restabilirea florei normale.

🌸 o dată pe lună după menstruație, pentru a îndepărta restul de sânge rămas intravaginal care poate fi mediu de cultură bacterian. După spălarea cu irigatorul se pune OBLIGATORIU un probiotic vaginal pentru refacerea florei şi pentru a menține toată luna o stare de sănătate bună a mediului vaginal.

🌸 după un contact sexual neprotejat dacă nu este în scop concepțional şi DOAR DACĂ vă deranjează lichidul spermatic rămas în vagin. Dacă alegeți să vă spălați, puneți iar un probiotic la final.

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸

🌸 Din punct de vedere energetic, lichidul spermatic oferă femeii un dar extraordinar, pe lângă sănatate şi echilibrarea primelor 2 chakre mai ales a chakrei Svadhishthana, femeia va străluci, îşi va creşte feminitatea, senzualitatea şi fertilitatea, iar polarizarea subtilă oferită de esența masculină o va vindeca de nenumărate dizarmonii din corpul şi din viața ei.

🌸 Prin Ph-ul adecvat, micronutrienții dar şi prin darul energetic primit de la bărbatul dvs, (monogamia în cazul femeilor este deosebit de importantă!!!!) sănătatea tractului genital poate fi păstrată mult mai uşor.

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸

🌸 Vă recomand din toată inima să încercați să respectați cât mai multe din aceste sfaturi pentru a evita vizitele prea frecvente sau inutile la medicul ginecolog, care nu sunt nici foarte confortabile şi nici foarte ieftine.

🌸 La noi în țară, şi în general în ţările subdezvoltate/in decurs de dezvoltare, subiectele legate de igiena intimă şi respectiv de îngrijire genitală sunt de obicei considerate TABU, motiv pentru care majoritatea medicilor de familie sau ginecologi nu "pierd timpul" cu recomandări sau sfaturi în acest sens.

🌸 Scopul acestui articol este educațional.

🌸 Pentru mai multe întrebări legate de acest subiect, nu ezitați să imi scrieți.

Dr. Cristina Buzgar - Medic Specialist Obstetrică-Ginecologie