Atunci când cei doi folosesc metode contraceptive de barieră (prezervativ sau altele) riscul de a lua infecții cu transmitere sexuală unul de la altul este scăzut. Nu este nul, dar este foarte mic.
Infecțiile cu virusul HPV, paraziții şi anumite ciuperci cutanate se pot transmite oricum, indiferent de metoda contraceptivă.
Toate celelalte metode contraceptive (sterilet, pilule contraceptive, spermicide, metoda calendarului, etc) NU au nici un rol de protecție împotriva bolilor cu transmitere sexuală.
În primele luni de relație (neprotejată), flora partenerilor sănătoşi se armonizează astfel încât dacă aceştia rămân sănătoși (şi fideli) nu apar infecții în cuplu.
CARE SUNT CELE MAI IMPORTANTE BOLI CARE SE TRANSMIT ÎNTRE PARTENERI ?
VIRUSURI:
virusul HIV
Hepatita B, Hepatita C
virusul HPV
herpesul tip 2 (Genital)
BACTERII:
Sifilis (Treponema Pallidum)
Gonoree - N. Gonorrhoea
Chlamidia, Mychoplasma, Ureaplasma
Gardnerella
PROTOZOARE:
Trichomonas vaginalis
PARAZIȚI EXTERNI:
Scabie - Sarcoptes scabiei
Păduchi lați - Pthirius pubis
Pe lângă cele enumerate mai sus, în culturile cervico-vaginale se mai pot identifica: Candida (sau alte ciuperci), Streptococ, Enterococ, E. Coli şi multe altele.
CUM SE PROCEDEAZĂ CU PARTENERUL MASCULIN DACĂ FEMEIA ESTE DIAGNOSTICATĂ CU UNA DIN INFECȚIILE DE MAI SUS?
În cazul infecțiilor cu virusul HIV sau virusurile HEPATITICE, trebuie testat obligatoriu şi partenerul masculin. Testele se fac din sânge iar dacă se confirmă, el va fi trimis către boli infecțioase respectiv către gastro-enterologie. Infecția cu HIV este incurabilă dar sunt tratamente cu antiretrovirale care pot prelungi durata de viață. Pentru hepatite există mai multe tipuri de tratamente. Uneori se pot trata, alteori cronicizează şi pot duce la ciroză hepatică sau cancer hepatic. Pentru hepatita B există vaccin care previne infecția.
Pentru virusul HERPES tip 2 (genital), dacă partenerul a luat infecția atunci el va observa apariția veziculelor dureroase specifice. Există şi test din sânge care poate confirma prezența virusului în corp. Tratamentul este doar simptomatic. Odată luat virusul, el va rămâne în corp toată viaţa şi erupția poate reapărea oricand scade imunitatea.
Pentru Virusul HPV situația nu este gravă pentru bărbați. Există foarte rare cazuri de cancer la bărbați datorate acestui virus (predominant în sfera ORL). De cele mai multe ori ei sunt doar purtători, şi vor transmite virusul de la o femeie la alta. Infecția este asimptomatică pentru ambii parteneri, dar multe tulpini de HPV dau cancer de col uterin la femeie, în absența diagnosticului şi a tratamentului precoce. Din fericire pentru HPV există vaccin care previne infecția.
Când o femeie este diagnosticată cu SIFILIS, trebuie obligatoriu testat și partenerul. Tratamentul este uşor, dar există riscul ca boala să nu fie diagnosticată la timp dacă pacienta nu se prezintă la medic. Erupția specifică - șancrul sifilitic, este nedureroasă şi dispare de la sine în câteva zile, pacienta crezând că boala s-a vindecat!!! Dar în realitate, sifilisul progresează ducând la manifestări sistemice, inclusiv neurologice. Netratată peste ani, boala este fatală.
Pentru infecțiile cu Chlamidia, Mychoplasma şi Ureaplasma se tratează obligatoriu şi partenerul masculin pentru că sunt boli care duc la infertilitate. La femei sunt de obicei asimptomatice sau dau simptome de boala inflamatorie pelvină. La bărbați sunt asimptomatice sau pot afecta prostata sau alte structuri din sfera genitală.
Dacă pacienta are Gonoree sau Trichomonas, trebuie tratat și partenerul masculin.
În infecția cu scabie sau păduchi în mod cert trebuie evaluat şi partenerul. Dacă se confirmă diagnosticul și la el, vor lua amandoi tratament.
Gardnerella este de obicei o infecție care apare la femeile care poarta tampoane interne sau protej-slipuri în mod regulat, sau care fac abuz de toaleta intravaginală. Ea produce VAGINOZĂ şi nu vaginită. Adică reprezintă o perturbare a florei vaginale normale. De obicei NU se tratează şi partenerul.
Infecția cu Enterococ, E coli sau alte bacterii din mediul digestiv de obicei NU se manifestă bărbați. Dacă aceştia nu dezvoltă simptome, nu trebuie tratați.
Infecția cu Streptococ - este problematică pentru ambii parteneri. Streptococul stă pe mucoase şi este frecvent întâlnit în sfera ORL. Este necesar exudat faringian la ambii parteneri şi tratamentul în cuplu. Este o infecție recidivantă ca şi Candidoza. Negestionată corect poate pune probleme în sarcină.
ESTE INFECȚIA CU CANDIDA O BOALĂ CU TRANSMITERE SEXUALĂ ?
Da şi Nu.
Candida aparține corpului, ca şi E coli. Ea sta în tubul digestiv. În anumite circumstanțe (sarcină, scăderea imunității, tratament cu antibiotice, alte infecții vaginale, tulburări ale PH-ului vaginal, etc) se poate activa în mediul vaginal.
Dacă infecția este subclinică sau asimptomatică, de obicei nu se transmite la partener şi nu trebuie tratată decât femeia.
În circumstanțe rare, când infecția este deosebit de puternică, partenerul poate începe să dezvolte simptome specifice, situație când se recomandă tratamentul pentru amandoi.
Candida nu trăieşte pe piele sau la aer, motiv pentru care bărbații foarte rar dezvoltă simptome iar tratamentul este rapid şi uşor.
Există într-adevăr şi specii de candida multi-rezistente sau specii de candida non-albicans care sunt mai greu de tratat şi care recidivează.
Igiena corectă şi neagresivă, tratamentul preventiv cu probiotice şi grija față de imunitate (alimentație, somn, etc) ajută mult la prevenția candidozelor recurente.
Există şi cupluri în care bărbații manifestă frecvent simptome specifice candidozei. Se întâmplă mai des la fumători, bărbați supraponderali/obezi, diabetici, bărbați cu boli autoimune sau tulburări ale statusului imunitar, etc. În aceste cazuri trebuie luate culturi recurent şi trebuie tratați ambii parteneri corect şi complet, pentru a nu face infecție de tip "ping-pong".
NOȚIUNI GENERALE DESPRE INFECȚIILE DE CUPLU
Bolile virale dezvoltă anticorpi pe termen lung şi nu pot fi luate de mai multe ori.
Bacteriile şi paraziții pot duce la re-infecție de fiecare dată când persoana intră din nou în contact cu respectivul agent patogen.
Pe perioada tratamentului se recomandă repaus sexual în cazul bolilor tratate pe bază de ovule şi/sau atunci când celălalt partener este sănătos.
Tratamentul trebuie făcut cât mai precoce și complet. Dacă nu luați toate dozele recomandate, boala poate recidiva.
În sarcină, situația este mai delicată, unele tratamente fiind contraindicate. În plus, gravidele au risc mai mare de lua sau a dezvolta infecții din cauza statusului imunitar şi a celui hormonal. Atenție mare la igienă şi la comunicarea cu medicul curant.
Aş vrea ca toată lumea să înțeleagă că aceste infecții NU SE IAU "de pe toalete" ci strict pe cale sexuală, excepțiile fiind virusul HIV și virusurile hepatitice care se pot lua şi prin sânge sau alte proceduri invazive (transfuzii, tatuaje, cabinete stomatologice, manichiură/pedichiură, etc).
De cele mai multe ori o infecție apărută în cuplu se datorează infidelității unuia sau a ambilor parteneri.
Dintre toate metodele contraceptive, prezervativul este cel mai bun ca şi metodă de prevenție a bolilor cu transmitere sexuală. Se recomandă a fi folosit când e vorba de un partener/parteneră nou/nouă sau până când ambii parteneri îşi fac analize pentru a exclude bolile.
La bărbaţi, cu excepția paraziților, a sifilisului şi a herpesului, restul infecțiilor NU SE MANIFESTĂ. Ei doar vor transmite boala care se va manifesta direct la parteneră.
Atenție mare! NU SCRIE PE FRUNTEA NIMĂNUI ce infecții poartă. Riscul de a lua o infecție este direct proporțional cu numărul foştilor parteneri ai partenerului dvs.
Degeaba aveți un singur partener dacă el/ea la rândul lui/ei - a avut zeci. Din acest punct de vedere, situația este uneori ca la ruleta rusească.
Nu uitați că fidelitatea în cuplu este esențială din toate punctele de vedere iar minim o consultație pe an la medicul ginecolog vă ajută să vă mențineți sănătoasă.
Dr. Cristina Buzgar - Medic Specialist Obstetrică-Ginecologie
#vaginita #infectie #bolicutransmiteresexuală #BTS #sifilis #hepatita #ecoli #candida #trichomonas #chlamidia #mychoplasma #ureaplasma #HPV #barbati #simptome #tratament #complicații