Infecția cu virus HPV

🌸 Virusul HPV (Human Papilloma Virus) este un agent care poate afecta colul uterin şi care poate da cancer cervical.

🌸 Este o boală cu transmitere sexuală care se poate lua inclusiv dacă se foloseşte prezervativul. Uneori virusul se transmite şi prin simplu contact piele pe piele.

🌸 Există foarte multe tulpini virale, aproximativ 100, însă nu toate sunt la fel de periculoase.

🌸 În cazul persoanelor cu imunitate bună, ele intră în contact cu diverse tulpini dar nu le păstrează în corp. Persoanele cu imunitate scăzută pot dezvolta infecții cronice, uneori cu mai multe tulpini şi forme grave - până la neoplasm.

🌸 Anumite tulpini dau doar manifestări cutanate: condilloma accuminata (verucile sau negii genitali) - date de tulpinile HPV 6 şi 11.

🌸 La bărbați (ei neavând col uterin), virusul nu este la fel de periculos. În principal ei doar transmit virusul de la o femeie la alta. Când bărbații sunt purtători de tulpini care dau negi, ei pot avea manifestări cutanate în zona genitală.

🌸 Negii genitali sunt deosebit de contagioşi. Ei se pot răspândi prin simpla atingere a unei veruci (a unui neg). Infecția poate fi transmisă şi de bărbați şi de femei.

🌸 Infecția cu HPV poate fi asociată şi cu dezvoltarea altor cancere ale organelor genitale masculine sau feminine (de penis, de vagin sau vulvă), cancere de anus, dar şi neoplasme orofaringiene (cancere ale gurii, ale corzilor vocale, ale faringelui)

Tipuri de HPV

🌸 Dintre tulpinile de HPV cunoscute, aproximativ 18 tulpini sunt considerate “ de risc ” în apariția cancerului genital.

🌸 Tulpinile HPV 16 şi 18 sunt implicate în apariția a aproximativ 70% dintre cancerele cervicale, dar şi tulpinile 31, 33, 45, 52, 58 sunt mare risc oncogen.

🌸 Tulpinile 16 şi 18 sunt deosebit de agresive, putând da cancer de col uterin chiar şi după 5 ani de zile de la îmbolnăvire. Niciuna din tulpini NU dă simptome până la apariția cancerului.

Cum se transmite infecția HPV

🌸 Virusul HPV se poate transmite prin contact direct, piele pe piele, în cursul actului sexual (vaginal, anal sau oral), sau la atingerea pielii din regiunea contaminată.

🌸 În cazul femeilor însărcinate cu infecție HPV manifestată cu negi genitali, este foarte posibil ca infecția să se transmită la copil în timpul naşterii naturale.

Factorii de risc pentru infecția cu HPV:

🌸 Numărul partenerilor sexuali. Sau un singur partener, care a avut foarte mulți parteneri la rândul său.

🌸 Debut precoce al vieții sexuale.

🌸 Vârsta. Infecția apare mai ales la adolescenți şi la persoane adulte tinere.

🌸 Sistem imunitar slăbit.

🌸 Fumatul

🌸 Leziuni ale pielii. Dacă suprafața pielii prezintă mici leziuni, zgârieturi sau răni, acestea expun mai mult la infecție.

🌸Infecția vaginală bacteriană sau micotică preexistentă predispune la infecția şi cu alte entități.

Simptome:

🌸 În cele mai multe situații, infecția cu HPV NU determină semne sau simptome, mai ales în cazul persoanelor cu imunitate bună

🌸 În funcție de tulpină, sau tulpinile de HPV care au determinat infecția, forma sub care apar leziunile pe piele sau mucoase poate să fie diferită.

🌸 Doar persoanele care au infecție cu serotipurile 6 sau 11 care dau negi genitali îşi pot da seama că au luat virusul.

🌸 !!!!!!! Când există negi genitali mereu se recomandă analiza HPV din colul uterin pentru că de cele mai multe ori persoanele iau mai multe tulpini de HPV odată.

Forme ale infecției cu HPV:

A) Vegetații veneriene genitale (condiloame sau negi).

🌸 Acestea pot fi leziuni plate care apar în interiorul vaginului, colului uterin (endocervicale), sau anale.

🌸 Cele din interiorul vaginului sau de pe colul uterin de obicei sunt plate şi nu sunt descoperite decât prin intermediul unui consult ginecologic.

🌸 De obicei, nu sunt dureroase, dar pot determina prurit (mâncărimi), arsuri sau mici sângerări dacă sunt lezate.

🌸 Dat fiind ca negii sunt inestetici, se împrăştie rapid, pot determina discomfort sau durere, este foarte important să mergeți la medic.

🌸 O parte din tulpinile HPV sunt asociate cu leziunile care apar în regiunea orofaringiană (corzi vocale, amigdale, valul palatin, laringe, nas).

B) Displazii cervicale care pot duce în timp la cancer de col uterin.

🌸 Cea mai simplă metodă de a evalua sănătatea colului uterin este testul de screening Babeş-Papanicolau.

🌸 Aspectul colului uterin la examenul ginecologic poate sugera infecția cu virusul HPV - "răni" la nivelul colului.

🌸 Dacă există suspiciune de infecție cu virus HPV la rezultatul testului Papanicolau sau în urma examenului ginecologic, se pot face teste pentru confirmare

Cum se pune diagnosticul de infecție HPV:

🌸 Analiza de tipare virală HPV (genotipare HPV) se face prelevând o probă de la nivelul colului uterin. Uneori se poate face odată cu testul Papanicolau.

🌸 Se pot căuta cele mai frecvente tulpini sau chiar se poate face o tipare virală extinsă în funcție de posibilitățile financiare

🌸 În funcție de laborator şi de proba solicitată, prețul diferă între 200 şi 400 Ron

🌸 Uneori sunt necesare analize sau proceduri medicale suplimentare : CINtec plus, Colposcopie, Biopsie, Conizație, etc

🌸 În trecut, în cazul displaziilor cervicale se practicau "cauterizări" ale colului. Astăzi nu se mai folosesc, dar există metode mult mai bune de tratament.

Tratamentul infecției cu HPV

🌸 Există şi cazuri când infecția cu virus HPV dispare de la sine, sistemul imunitar eliminand-o spontan. Se întamplă mai frecvent la persoanele tinere cu infecții relativ recente.

🌸 Negii genitali se tratează cu diverse creme speciale, antivirale orale sau topice şi tratamente pentru îmbunătățirea imunității. Dacă tratamentul nu se urmează corect, ei pot reapărea. Dacă sunt foarte mulți se pot pur şi simplu cauteriza la medicul dermatolog (criocauterizare)

🌸 Infecția colului uterin cu HPV se tratează cu un protocol foarte complex, care de obicei diferă mult de la un medic la altul. Se folosesc multiple combinații terapeutice care într-un final duc la eliminarea virusului din corp. De obicei protocoalele de tratament durează minim 3 luni.

🌸 Luați în calcul că virusul nu se poate trata cu antibiotice, ci doar cu antivirale. Nu este recomandată automedicația.

🌸 Mai mult de 40% din infecțiile HPV sunt infecții multiple, cu două sau mai multe tipuri de HPV. Efectul acestor co-infecții este creşterea mutațiilor precanceroase sau accelerarea progresiei spre cancer şi de obicei indică un sistem imunitar deficitar.

🌸 Vârsta medie la care apare cancerul de col uterin este în jur de 50 de ani însă există şi cazuri de apariție mult mai devreme, chiar şi la 20 de ani.

Prevenția împotriva infecției cu HPV

🌸 Utilizarea prezervativului poate sa reducă, dar nu să prevină complet transmiterea HPV.

🌸 Evitarea contactului sexual în situația prezenţei condiloamelor în zona genitală.

🌸 Limitarea numărului de parteneri sexuali

🌸 Respectarea măsurilor de igienă

🌸 Păstrarea unei alimentații sănătoase şi renunțarea la fumat pentru a avea o bună funcționare a sistemului imunitar

🌸 Efectuarea periodică a testării Babeş Papanicolau pentru a se depista din timp apariţia displaziilor de col uterin.

🌸 Vaccinarea HPV - Cel mai important este că infecția cu tulpini de HPV înalt oncogene poate fi evitată, deoarece există posibilitatea vaccinării, înainte ca persoana sa fie infectată.

🌸 Oricine se poate proteja de HPV optând pentru unul dintre vaccinurile existente.

🌸 Vaccinarea este indicată la vârste între 9 şi 26 de ani, atât pentru fete cât şi pentru băieți. La cerere, vaccinul se poate face la orice vârstă cu mențiunea că durează multe luni de zile până vaccinul începe să îşi facă efectul.

🌸 Este indicată vaccinarea înainte de începerea vieții sexuale. Schema este 0-2-6 luni, intramuscular.

🌸 Dacă sunteți părinți, vaccinarea copilului înseamnă protejarea acestuia împotriva cancerului de col uterin care este a doua cauză de mortalitate prin cancer în România.

🌸 În cazul mamelor de băieți, vă rog să luați în calcul că băiatul dvs poate infecta numeroase femei cu HPV iar unele din ele ar putea dezvolta cancer. Este bine să îi vaccinați pentru a nu fi responsabili de acest lucru, şi în plus îi împiedicați să dezvolte vreodată negi genitali sau alte complicații legate de aceste virusuri.

🌸 În țările Scandinave, sau alte țări dezvoltate în care programele de vaccinare sunt obligatorii şi se respectă de mulți ani, rata de apariție a cancerului de col uterin este aproape zero.

🌸 Rețineți faptul că, cancerul de col uterin este practic o boală cu transmitere sexuală care poate fi 100% prevenită prin educație sexuală corectă şi precoce dar mai ales prin VACCINARE.

Dr. Cristina Buzgar - Medic Specialist Obstetrică-Ginecologie

#stareatabebine

#healthywomb

#bolicutransmiteresexuala

#cancerdecoluterin

#negigenitali

#veruci

#colposcopie

#papanicolau

#tipareHPV