Ginecologie Pediatrică – probleme ginecologice la fetițele minore

Chestiuni de Ginecologie Pediatrică

🌸 Ce facem cu un bebeluş sau o fetiță în prepubertate care are simptome ginecologice ?

🌸 scurgeri vaginale anormale ca şi cantitate, culoare, aspect, miros

🌸 sângerare pe cale vaginală

🌸 erupții sau formațiuni noi pe pielea din zona genitală

🌸 semne de debut al pubertății înainte de 8-9 ani

🌸 dureri pelvine

🌸 Cui ne adresăm? Mergem la Medicul de Familie ? La Pediatru ? La Ginecolog? La Endocrinolog?

🌸 Există unii medici Pediatri care se aventurează în chestiunile ginecologice dar şi medici Ginecologi care primesc la consultații fetițe şi inclusiv bebeluşi (cu consimțământul şi în prezența unui părinte)

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸

Care sunt principalele motive pentru care se prezintă la consultații fetițele sub 18 ani?

🌸 Scurgeri vaginale anormale

🌸 Indiferent de vârsta fetiței există posibilitatea recoltarii frotiului citobateriologic şi a unei amprente vulvare (la virgine) sau FCB normal dacă nu sunt virgine

🌸 În urma analizei, se oferă tratament conform laboratorului cu creme locale/ tratament per os, sau cu ovule dacă nu sunt virgine.

🌸 Când himenul este intact, flora vaginală este bineînțeles foarte diferită şi de aceea interpretarea rezultatului de la laborator precum şi tratamentul se stabileşte particular.

🌸 La fel, înainte de pubertate, contextul hormonal este diferit, la fel şi PH-ul vaginal.

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸

🌸 Sângerări pe cale vaginală

🌸 Criza genitală la bebeluşii nou-născuți se poate manifesta uneori cu o mică scurgere maronie sau chiar sângerândă la fetițe. E un context fiziologic şi ar trebui să dispară spontan.

🌸 Uneori, în urma unui traumatism local (căzătură cu trauma zonei perineale), sporturi în care există riscul întinderii zonei perineului (balet, gimnastică, etc) sau accidente cu diverse jucării ascuțite şi bebeluşi lăsați nesupravegheați (picioare de păpuşi Barbie, bețe, jucării cu vârf ascuțit) există posibilitatea dezvirginării accidentale.

🌸 Prima/primele menstruații apar din ce în ce mai precoce la generațiile de azi din cauza alimentației care conține foarte mulți hormoni (mai ales carnea de pasăre din comerț, somonul afumat, păstrăv de crescătorie, etc). Uneori primele menstruații pot fi exagerat de intense fie ca durere fie ca flux menstrual şi dacă este nevoie, este bine să vă adresați unui ginecolog pentru a exclude alte probleme.

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸

🌸 Formațiuni sau erupții în zona genitală/ perineală

🌸 Când e vorba de iritația de scutec, e în regulă dacă vă adresați pediatrului sau medicului de familie

🌸 Pentru suspiciunea de alergii (dermatită atopică) teoretic medicul de familie sau dermatologul vă poate ajuta

🌸 Pentru apariția de zone de tegument cu altă culoare/structură, rash, micoze tot unui dermatolog ar trebui să vă adresați

🌸 Pentru negi, veruci, herpes sau alte forme de erupție puteți merge la dermatolog sau la ginecolog. O situație de acest fel la o fetiță (teoretic) virgină trebuie investigată cu atenție. Uneori aceste diagnostice traduc o formă de abuz sexual.

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸

🌸 Semne de pubertate precoce

🌸 Pentru apariția caracterelor sexuale secundare mai devreme de 8-9 ani este bine să vă adresați unui medic endocrinolog pentru analize hormonale si imagistice. Pubertatea precoce are o serie de consecințe negative mai ales pe partea de cartilaje de creştere. Medicul endocrinolog vă va oferi un diagnostic şi un tratament potrivit.

🌸 Pentru noduli mamari sau asimetrie semnificativã a sânilor în formare sau formaţi este bine să vă adresați medicului ginecolog care în urma unui examen clinic şi imagistic vă oferă o direcție de tratament corectă.

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸

🌸 Dureri în sfera pelvină sau genitală

🌸 În prepubertate sunt foarte rare

🌸 Pentru dureri deosebite în zona ovarelor, mergeți la un medic ginecolog pentru o echografie care să excludă formațiunile posibile ovariene.

🌸 Pentru dureri menstruale deosebite, sau dureri vaginale la o fetiță virgină, mai ales în pubertate, trebuie o evaluare ginecologică. În adolescență se pot diagnostica mai frecvent malformații care țin de sfera genitală. Alteori există o situație care se numeşte himen imperforat: sângele menstrual se acumulează în vagin şi în uter şi nu se poate exterioriza. Medicul ginecolog vă va oferi tratamentul corect.

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸

🌸 După pubertate şi mai ales după debutul vieții sexuale, partea de evaluare ginecologică este aproximativ identică cu cea a femeilor peste 18 ani.

🌸 Există cazuri în care, la dorința fetiței sau a unui părinte se doreşte consult ginecologic în vederea stabilirii diagnosticului de VIRGINITATE.

🌸 Mulți părinți se adresează medicului ginecolog pentru o consiliere corectă în vederea debutului vieții sexuale a fetelor, mai ales la minore. Această atitudine este foarte corectă pentru că un medic ginecolog ştie să ofere informații corecte, adaptate vârstei, mai ales în ceea ce priveşte riscul apariției unei sarcini sau a prevenției împotriva bolilor cu transmitere sexuală.

🌸 Dacă aveți dificultăți de comunicare cu copilul dvs, sau frici deosebite în a aborda teme precum menstruația, viața sexuală, contracepția, etc, ideal ar fi să găsiți un alt membru al familiei sau un medic (de familie/ ginecolog sau urolog în cazul băieților) pentru a vă informa CORECT şi COMPLET copilul. Altfel, acesta se va informa din surse nepotrivite sau se va trezi direct cu boli sau sarcini neprevăzute.

🌸 Nu în ultimul rând, există mulți părinți care se prezintă la ginecolog cu minore gravide în scop abortiv. Menționez că medicii NU au nicio obligație în a practica întreruperi de sarcină, iar responsabilitatea apariției unei sarcini la minore le aparține 100% PĂRINȚILOR. Minorele nu au nicio vină că nu primesc educație adecvată.

🌸 În concluzie, noțiunile de ginecologie pediatrică se pot rezolva în mare parte la ginecolog, iar dacă este nevoie de colaborare interdisciplinară, acesta va şti exact spre ce altă specialitate să vă îndrume.

🌸Esențial este să luați legătura măcar cu medicul de familie care este în măsură să vă îndrume corect în caz că nu ştiți în ce direcție să vă îndreptaţi.

Dr. Cristina Buzgar - Medic Specialist Obstetrică-Ginecologie