Polipul endometrial si polipul endocervical

🌸 Apariția polipilor în uter sau în colul uterin este o situație din ce în ce mai frecventă în ultimii ani.

🌸 Ei pot apărea la orice vârstă dar mai des peste 35 sau 40 ani.

🌸 Ei sunt ca nişte "alunițe", excrescenţe de țesut sau mai exact ca nişte prelungiri ale epiteliului care căptuşeşte uterul şi colul uterin pe interior (endometru).

🌸 În funcție de localizare, dacă zona de endometru afectat este cea a cavității uterine atunci polipul se numeşte endometrial (sau endocavitar) iar dacă se află în col se numeşte endocervical.

🌸 Ca și dimensiune ei pot avea de la mai puțin de 1mm până la câțiva centimetri. Pot fi cu bază largă de implantare (sesili) sau cu un picioruş subțire şi mai lungi (pediculați). De obicei au un singur vas de sânge central care vascularizează întreaga formațiune. Majoritatea sunt de aproximativ 1 cm. Poate fi unul singur sau mai mulți. Există situații când polipul se exteriorizează prin colul uterin.

🌸 De cele mai multe ori sunt benigni (necanceroşi) dar sunt situații, mai ales după 40 ani, când pe vârful polipului se poate dezvolta adenocarcinom endometrial (cancer de endometru).

CAUZE:

🌸 Dezechilibre estro-progestative (factori alimentari, endocrini, de natură sexuală, etc)

🌸 Obezitatea

🌸 Hipertensiunea arterială

🌸 Tratamentul cu tamoxifen (pentru neoplasmul mamar)

SIMPTOME:

🌸 Asimptomatic

🌸 Menometroragii (sângerare vaginală anormală)

🌸 Infertilitate

🌸 Avort spontan

🌸 Hemoragii în postmenopauză

DIAGNOSTIC

🌸 Se face cu ocazia unui consult şi a unei ecografii de rutină. Mulți polipi sunt descoperiți întâmplător sau când pacienta se prezintă pentru unul din simptomele de mai sus.

🌸 Ca şi metode de diagnostic se poate face o ecografie endovaginală sau histerisonografie.

🌸 Alteori diagnosticul (şi tratamentul) poate fi efectuat cu ocazia unei histeroscopii.

🌸 Există şi situații în care diagnosticul este direct anatomopatologic în urma unei biopsii endometriale efectuate pentru o hemoragie anormală.

TRATAMENT

🌸 Dacă femeia este tânără şi încă nu îşi doreşte copii iar polipul este asimotomatic, acesta poate fi urmărit prin controale ginecologice regulate la interval de 6 luni.

🌸 Dacă pacienta are hemoragii, dureri, dificultăți în a rămâne însărcinată sau urmează să aibă loc tehnici de reproducere asistată atunci polipul trebuie extras.

🌸 La fel, în perimenopauză sau postmenopauză se recomandă extragerea polipilor.

🌸 Variantele de îndepărtare a polipului sunt fie prin chiuretaj endometrial/endocervical, fie, mai modern - prin histeroscopie.

🌸 Varianta Histeroscopică este de preferat din mai multe motive: oferă control vizual medicului, îndepărtarea poplipului se face cu acuratețe mai mare cu ajutorul unui electrocauter sau a unor intrumente chirurgicale de mare precizie, se evaluează cu această ocazie şi cavitatea uterină, ostiumurile tubare (intrarea către trompele uterine), etc.

🌸 Indiferent cum se scoate, polipul va fi trimis ulterior la examen histopatologic.

PROGNOSTIC

🌸 Sunt femei la care polipii se refac (dacă nu s-a tratat cauza care provoacă aceşti polipi) dar durează luni sau ani de zile pentru ca un polip să crească suficient cât să devină simptomatic.

🌸 Majoritatea pacientelor nu fac recurență.

🌸 Ca şi prevenție a recurenței ajută mult pierderea în greutate, alimentație sănătoasă (fără hormoni şi aditivi alimentari), o bună viață sexuală, evitarea contracepției hormonale, alăptare minim 1 an la toți copiii.

🌸 Femeile care au risc să dezvolte polipi, pot dezvolta şi fibroame uterine sau patologii ale sânului.

Dr. Cristina Buzgar - Medic Specialist Obstetrică-Ginecologie

#polip #histeroscopie #chiuretaj #biopsie #infertilitate #endometru #col #hemoragie #avortspontan #tratament #consult #ecografie #prevenție