Dispareunia – durerea la contactul sexual

🌸 Mai mult de 70% din femei menționează în cadrul consultației la medicul ginecolog că se confruntă cu dureri în timpul contactului sexual.

🌸 Unele dintre ele declară că problema este veche de ani de zile dar le-a fost jenă sa discute acest lucru cu partenerul lor sau cu medicul ginecolog.

🌸 Dispareunia apare la orice vârstă, dar este mai frecventă la femeile sub 30 ani.

🌸 Din ce în ce mai multe femei se prezintă la medicul ginecolog în ziua de astăzi pentru a căuta rezolvarea problemelor de intimitate în cuplu.

Care sunt cauzele dispareuniei?

🌸 Infecții vaginale: când vaginul este iritat şi inflamat - sigur că orice factor mecanic asupra lui va produce durere. De obicei durerea în aceste cazuri este prezentă pe toată durata contactului sexual

🌸 Infecții pelvine- anexită, metroanexită, boală inflamatorie pelvină

🌸 Formațiuni dureroase abdominale sau pelvine: fibromul uterin, chisturi ovariene, endometrioza

🌸 Afecțiuni ale colului uterin - cervicite acute sau cronice (bacteriene, fungice sau virale -HPV ) şi/sau "răni" pe col

🌸 Vaginism - contractură musculară vaginală puternică parțial voluntară/parțial involuntară datorată unor frici/traume/ sau chestiuni care țin de subconştient

🌸 Uscăciunea vaginală - de obicei se manifestă cu durere mai ales în prima parte a contactului intim, jena fiind resimțită mai mult spre exteriorul vaginului. Ea poate fi:

🌸 de cauză hormonală (reală) :

🌸atrofia vaginală în menopauză

🌸lehuzia şi primele luni de alăptare

🌸femeile care iau tratamente hormonale (pilule contraceptive, tratamente hormonale pentru endometrioză sau fibrom uterin, femei care au sterilete cu hormoni, etc)

🌸 din lipsa preludiului - care reprezintă o foarte serioasă şi foarte frecventă problemă a cuplurilor per total.

🌸 Debutul vieții sexuale - uneori, mai ales în situația când partenerul masculin este neexperimentat sau neimplicat suficient, primul contact sexual poate fi dureros.

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸

🌸 La nivel de societate, cu mici excepții, există o mare lipsă de interes a majorității bărbaților față de plăcerea sau satisfacția sexuală feminină. Mai ales în mediul rural, sau în cazul persoanelor slab educate.

🌸 Majoritatea partenerilor acestor femei care suferă de DISPAREUNIE sunt pur şi simplu ignoranți, egoişti d.p.d.v sexual şi, în principiu, nereceptivi la feedback-ul verbal sau non-verbal al partenerei lor.

🌸 Lipsa educației generale şi mai ales a celei sexuale (de bază şi avansate), nivelul scăzut al conştiinței, ignoranța, gradul redus al spiritualității individuale şi de cuplu - sunt toate nişte probleme mari ale țărilor vestice sau post-comuniste.

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸

Diagnosticul de dispareunie se pune astfel :

🌸 Simptomatologie specifică

🌸 Consultație şi echografie ginecologică

Tratament:

🌸 În cazul bolilor pelvine care dau durere la contactul sexual: tratamentul specific al fiecărei patologii în parte

🌸 În cazul infecțiilor vaginale: se recoltează cultură din secreția vaginală şi se tratează conform antibiogramei/antifungigramei.

🌸 În uscăciunea vaginală de cauză hormonală sunt tratamente diverse în funcție de cauză: produse cu fito-estrogeni, lubrifianţi de natură ginecologică, probiotice vaginale, etc

🌸 Atunci când există o problemă a colului uterin, se recoltează testul Papanicolau, analize bacteriologice şi/sau analize pentru virusul HPV. În situația în care se impune, se pot face analize sau tratamente suplimentare în funcție de diagnosticul respectiv (colposcopie, biopsie, conizație, etc)

🌸 Când dispareunia apare strict din lipsa preludiului sau a problemelor de cuplu este necesară în primul rând o discuție transparentă şi sinceră a pacientei cu partenerul masculin în scopul de a clarifica situația. Dacă este nevoie se poate apela la specialişti pentru terapie de cuplu.

🌸 În blocajele de natură emoțională sau psihologică sunt necesare terapii alternative: şedințe la psihologi specializaţi în această arie, accupunctură, meditații, yoga, reflexoterapie, practici de feminitate, etc.

Complicații:

🌸 Deseori DISPAREUNIA dă complicații de natură emoțională şi mai ales sexuală - ANORGASMIA- imposibilitatea de a obține orgasmul feminin.

🌸 Femeile care nu reuşesc să obțină orgasme pe termen lung (ani de zile) vor dezvolta multiple dezechilibre endocrine, ginecologice şi energetice

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸

🌸 Boli care apar din lipsa orgasmelor sau lipsa activității sexuale pe termen lung la femei peste 25 ani:

🌸fibromul uterin

🌸chistul ovarian

🌸ovar micropolichistic

🌸noduli la sân

🌸disfuncții ale glandei tiroide

🌸 Majoritatea femeilor care suferă de dispareunie, mai ales pe termen lung, ajung să deteste viața sexuală, evită prin diverse metode apropierea fizică față de partenerul lor şi în acest fel apare o problemă complexă la nivel de cuplu, nu rare fiind situațiile când, ca şi consecință, prin diverse căi, respectivul cuplu ajunge să se destrame.

🌸 A nu se înțelege din acest articol că vina este exclusiv de cauză masculină. Bineînțeles că există şi numeroase cupluri în care bărbații sunt deosebit de avansați în tantra, cunosc tehnici şi practici prin care pot efectiv vindeca orice blocaj de natură feminină.

🌸 Bărbații tantrici stăpânesc pe deplin arta amorului şi pot, bineînțeles, ca un terapeut, să ajute orice femeie să se deschidă şi să îşi atingă potențialul spiritual şi sexual.

🌸Totuşi, aşa cum am menționat mai sus, dispareunia de cauză ginecologică trebuie întâi tratată medical, urmând ca abia apoi, cu răbdare şi cu ambii parteneri suficient de implicați, să se rezolve problemele la nivel de cuplu.

Dr. Cristina Buzgar - Medic Specialist Obstetrică-Ginecologie

#feminitate #viațăsexualăsănătoasă #SănătateaFemeii #stareatabebine #healtywomb #orgasm #svadhisthana #bărbațitantrici #OMGyes #practicidefeminitate #femeiaspirituală