Multe femei au o frică sau o jenă în a merge la ginecolog.
Separat de faptul că puțină lume merge la medic doar pentru a constata starea de sănătate (un papanicolau ṣi o echografie pe an), chiar ṣi atunci când au simptome, doamnele aleg fie să se trateze pe acasă cu metode băbeṣti, fie să ceară de la farmacie diverse produse (de cele mai multe ori nepotrivite) în speranța că "scapă de mers la ginecolog".
Această frică de a merge la medic este referioare la toate specialitățile, dar cel mai puternic se resimte când e vorba de stomatologie sau ginecologie.
Deṣi, culmea, atât la stomatolog cât ṣi la ginecolog trebuie mers oricum periodic pentru a ne menține starea de sănătate.
De unde "frica" de ginecolog?
Multe femei "aud" că este dureros examenul papanicolau - ceea ce este FALS. Am paciente care refuză testul pur ṣi simplu de frica a ceea ce au auzit. Papanicolaul NU este dureros. Există, recunosc, situații când zona e atât de bolnavă (cervico-vaginită severă) încât pacienta simte un discomfort la orice atingere, inclusiv la pap test.
Conceptul de jenă sau ruṣine de a vorbi despre lucruri "intime" ṣi/sau de a ne dezbrăca la propriu (ṣi la figurat). Cred că e o chestiune de maturitate ṣi responsabilitate față de propria persoană să ne depăṣim aceste preconcepții.
Frica de a nu găsi ceva: pe principiul "cine caută, găseṣte" Aici nu am argumente. În mod cert dacă avem o problemă ṣi nu vrem să ṣtim de ea sau dorim să ne prefacem că ea nu există.... povestea nu se termină cu bine.
Consider că e mereu important să ne axăm pe prevenție, iar dacă avem deja o problemă: un diagnostic ṣi un tratament precoce e calea spre cea mai rapidă, uṣoară ṣi ieftină cale de vindecare.
Recomand tuturor femeilor, indiferent unde locuiesc, să îṣi găsească un medic ginecolog (ṣi un medic stomatolog) la care să meargă regulat pentru screening, analize ṣi diagnostic precoce dacă este cazul.
Există în orice localitate medici ginecologi care oferă consultații gratuite în baza biletului de trimitere, iar prin programele naționale sau organizate de mai multe ONG- uri, clinici sau spitale - se poate face gratuit chiar ṣi testul papanicolau.
Aveți grijă de sănătatea dvs