CONSULTUL GINECOLOGIC
Ți-ai programat o vizită la ginecolog?
Minunat.
Care sunt chestiunile de care trebuie să ții cont pentru ca totul să se desfășoare repede şi bine ?
Care este conduita corectă înainte de un consult?
Pregatirea pentru vizita ginecologică şi eventual pentru recoltarea de probe (Papanicolau, Secreție vaginală, HPV, etc):
● Consultul să NU fie în perioadă menstruală sau în hemoragie (cu excepția sarcinii sau a menopauzei când hemoragia ne duce la medic)
● Toaleta în zona intimă se face DOAR EXTERN - pentru a putea recolta corect probele (dacă este necesar). Ideal trebuie evitat spălatul intravaginal cu 24-48 ore înainte de consult.
● Uneori este necesar un consult mai extins, sâni, axile, abdomen - pentru confortul dvs, ideal ar fi să faceți un duş general în dimineața consultului sau cu o seară înainte.
● Nu se administrează tratamente cu antibiotic, probiotic, antiinflamatoare sau altele ce pot influența flora vaginală (cu administrare orală şi mai ales cu administrare intravaginală) cu minim 3-4 zile înainte de consult.
● Se evita contactul sexual cu 48-72h înainte de consult.
● Se evită aplicarea în zonele intime de creme, geluri, săpunuri, lubrifianți, uleiuri sau alte substanțe
● Se evita baia în cadă mai ales dacă se adaugă uleiuri, săruri, spumă sau alte chestiuni similare cu 2-3 zile înainte. De asemenea băile de şezut, piscina, jacuzzi, sauna umedă sau alte situații similare trebuie evitate înainte de consult.
Pregătiri în vederea discuției cu medicul:
● MEMORAȚI prima zi a ultimei menstruații - se pierde mereu timp până caută fiecare pacientă în parte aplicația de pe telefon.
● Pregătiți o listă de întrebări (mental sau în scris ) pentru medicul dvs precum şi un mic rezumat al situației care v-a adus la medic.
● Pregătiți un dosar cu tot istoricul dvs ginecologic - medical, chirurgical şi/sau obstetrical. De cele mai multe ori medicul va avea nevoie să verifice anumite detalii sau rezultate din urmă.
Pregătiri înainte de a intra în cabinet:
● Dacă aveți de efectuat echografie intravaginală şi/sau consult/recoltare de probe, este necesar să GOLIȚI VEZICA (să faceți pipi) înainte să intrați în cabinet.
● Echografia intravaginală este de primă intenție la sarcina de trimestrul 1 precum şi ca echografie ginecologică la orice femeie care şi-a început viața sexuală, inclusiv în postmenopauză.
● Dacă sunteți însărcinată, indiferent de trimestrul de sarcină vezica trebuie golită înainte de consult şi echografie.
● Dacă sunteți virgină sau minoră sau dintr-un motiv sau altul NU vă doriți echografie întravaginală atunci echografia (dacă e nevoie de această investigație) se va efectua transabdominal - echografie pelvină.
●Pentru Echografia Pelvină TREBUIE SĂ AVEȚI VEZICA PLINĂ. Deci, încercați să beți lichide sau cafea (diuretic) şi nu mergeți la baie înainte de consult.
Pregătire emoțională:
● Alegeți un medic cu care vă este uşor şi confortabil să vorbiți, şi mai ales să vă dezbracaţi (la propriu şi la figurat), să vă deschideți sufleteşte pentru a putea avea o discuție deschisă şi transparentă despre problema dvs.
● Alegeți un medic în care să aveți încredere. Atât în actul medical şi chirurgical dar şi în judecata medicală. Acest lucru vă va scuti de bani dați pe la alți câțiva medici pentru a 2-a, a 3-a părere medicala, etc. În plus, dacă aveți încredere în medicul dvs, veți avea încredere şi în tratamentul sau sfaturile primite.
● Orice om vine la medic cu o durere. Fie ea de natură fizică, fie emoțională, fie ambele. Rolul medicului este să identifice cauza problemei şi să ofere cea mai bună soluție de vindecare. Anii de şcoală şi de experiență din spate precum şi jurământul depus la începutul carierei ar trebui să fie singurele argumente necesare ca dvs să vă încredințați suferința medicului pe care l-ați ales.
● Medicul este acolo să vă ajute. Renunțați la ruşinea de orice fel. Nu vă judecă nimeni. E adevărat că nu este uşor. Sunt uneori paciente foarte pudice care cu greu îşi fac curaj să vină la medic. Dar nu uitați că singură NU vă puteți autodiagnostica, mai ales când multe din bolile grave ginecologice NU AU SIMPTOME.
● O vizită o dată pe an la ginecolog poate să vă salveze viața. Mergeți cu încredere, chiar dacă este doar pentru a vă confirma starea de sănătate.
Dr. Cristina Buzgar
Medic Specialist Obstetrică- Ginecologie
#consult #ginecologie #obstetrică #recoltare #FCD #FCB #HPV #PapTest #echografie #intravaginală #pelvină