Primii ani de viață ṣi importanța relației mamă - copil

Primii 7 ani de viață ṣi importanța legăturii mamă - copil

Ataşarea de mamă, este prima relație din viața oricărui copil, constituind “matriță” biologică si emoțională pentru oricare dintre relațiile ulterioare ale lui ca viitor adult.

O relație sanatoasă si durabilă între copil si mamă se asociază cu o probabilitate crescută de creare de noi relatii interumane normale, în timp ce un ataṣament deficitar, sărac din punct de vedere sentimental, este asociat cu deficiențe emoționale pe parcursul întregii vieți.

Mama si copilul se caută unul pe celalalt instinctiv chiar imediat după naṣtere.

Această legatură este ca un fluviu de emoții care se revarsă dinspre mamă spre copil, ajutandu-l astfel pe copil sa învețe ce este iubirea primară.

In primii ani de viață, copilul este ca o extensie a mamei, a trăirilor sale emoționale, conṣtiente sau inconṣtiente.

Copiii sunt astfel oglinda mamei ṣi a părinților în general.

Gestul de a lua copilul in brate, de a-l legana, de a-l alimenta, de a-l privi cu atenție, de a-l săruta ṣi alte gesturi afective indiferent de vârstă, generează răspunsuri neuro-chimice specifice la nivelul creierului, ceea ce duce la o organizare normală a sistemelor cerebrale responsabile de ataṣarea psiho-emoțională.

Încă din viața intrauterină, fatul va simti bucuria, tristețea, îngrijorarea mamei, aceasta aducând beneficii sau dezanvantaje asupra dezvoltării acestuia funcție de caz.

Nu trebuie sa uitam ca materialul genetic se defineste in perioada intrauterină.

O mama care este tristă pe tot parcursul sarcinii, care nu îṣi doreṣte copilul, va transmite fătului starea negativă, aceasta punându-ṣi amprenta asupra modului în care copilul va percepe lumea ṣi a modului in care se va dezvolta din punct de vedere psihologic.

Pe măsură ce copilul creşte, alaptarea, simpla comunicare in limba copilului, lecturile cu copilul sau orice alta activitate împreuna se transforma intr-o experiență de ataṣare.

Legătura mamă bebe stimulează stima față de sine. Este poate cel mai important factor în viață. Aceṣti copii au ṣi rezultate bune la ṣcoală.

Să conṣtientizăm toate aceste lucruri, tot pentru binele copilului nostru.

💕