Sfaturi si recomandări pentru primele luni de viață ale bebeluṣului

Sfaturi şi recomandări fundamentale pentru primele luni de viață ale bebeluşului 👼

NOȚIUNI GENERALE

🌸 Puteti scoate bebeluşul afară încă de când ajungeti acasă, nu trebuie să aşteptați nici molifta nici botezul. Începeți cu 5 minute în prima zi, 10 a doua zi si tot aşa.

🌸 Evitați să scoateți copilul afară atunci când este ceață sau vânt puternic.

🌸 Până la o termperatură de -10° Celsius şi până în 35° la umbră e ok să scoateți copilul. Iarna sau când e frig, să acoperiti cu grijă fruntea, gâtul şi urechile bebeluşului. NU acoperiți niciodată nasul şi gura cu fularul !!!! Umezeala produsă local creşte riscul de infecții respiratorii.

🌸 Bebeluşii sănătoşi, născuti la termen NU au nevoie de căciuliță în spațiile închise (în casă). Aceasta NU este necesară (nici ziua, nici noaptea, nici după baie) ci din contră, purtarea ei creşte riscul de hipertermie dar mai ales de OTITĂ prin lipsa de oxigenare a urechii.

🌸 Dacă bebeluşul are tălpile sau mânuțele reci, asta nu înseamnă ca ii este neaparat frig. Bebeluşii au extremitățile mai reci deoarece sistemul lor de termoreglare este încă imatur.

🌸 Îmbrăcați copilul în casă ca şi pe dvs, iar când ieşiți afară, iarna, cu un strat în plus.

🌸Vara, căruciorul NU se acoperă cu scutece, pături, sau alte materiale. Acoperirea căruciorului creşte temperatura din interiorul acestuia! La fel, nu puneți papucei sau ciorapi vara bebeluşilor. În tălpițele goale este ideal atunci când e foarte cald.

🌸 Cea mai sigură metodă de transport cu maşina a unui nou-născut este scoica. NU în landou, NU în brațe, nu pături puse în scoică! Scoica omologată, prinsă în centuri, atat!

🌸 Nu înfăşați copiii "pentru a avea picioarele drepte". În ultimii 20 ani se ştie că acest obicei este foarte dăunător pentru articulațiile bebeluşilor.

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸

NOȚIUNI DE IGIENĂ

🌸 Încă din primele zile, unghiile bebeluşului se taie, NU se rod, NU se pun mănuşi pe mâini.

🌸 Încercați să folosiți pentru îngrijirea bebeluşilor produse dermatocosmetice, testate dermatologic (Bioderma, Klorane, etc) şi nu produse cosmetice din gamele obişnuite şi ieftine care îşi fac foarte multă reclamă TV.

🌸 Dinții bebeluşului trebuie periați de la apariția primului dinte. Nu trebuie să aşteptați ca bebe să aibă gura plină de dinți pentru a începe periajul. Se folosește pastă de dinți fără fluor.

🌸 Bebeluşii băieți NU se decalotează! Penisul nou-născutului trebuie să îndeplinească o singură funcție, aceea de a urina. Dacă decalotați forțat se poate ajunge la fimoză cicatriceală (foarte diferită de cea fiziologică). Dacă ați început decalotarea, va trebui din păcate să continuați, altfel poate aparea această fimoză cicatriceală după întreruperea decalotării la interval de câteva săptămâni.

🌸 Igiena organelor genitale la bebeluşi se face obişnuit, ca şi cum spălați orice altă zonă a corpului. Nu insistați nici la fetițe nici la băieței. Bebeluşii nu sunt activi hormonal şi nu produc secreții sau mirosuri speciale în zona genitală. Dacă faceți exces de zel puteți produce infecții, dermatite sau alte leziuni.

🌸 Pentru orice erupții cutanate, consultați imediat medicul, mai ales in cazul bebeluşilor! Nişte bubițe, ce par ciupituri de țânțar pentru unele mămici, pot fi o boală a copilariei sau ceva mult mai serios.

🌸 Nu vă speriați de sughițul bebeluşului, acesta fiind fiziologic în primele luni de viață. Dacă stranută nu înseamnă că a răcit, ci doar îşi exteriorizează secreții sau lapte rămas în căile aeriene. Există ceea ce se numeşte cei 3 S la bebeluşi (strănut, sughiț, strabism) în primele săptămâni de la naştere.

🌸 După vaccinare NU se aplică fructe si legume pe locul de vaccinare! O compresă cu apă rece, doar dacă este necesar!

🌸 În cazul constipației NU apelați la stimularea cu termometrul (puteți provoca fisuri anale serioase). Termometrul are un singur scop, acela de a măsura temperatura corpului.

🌸 Temperatura bebeluşilor se masoară rectal, fără a scădea nimic! Se intervine corespunzător dupa 38°.

🌸 Laptele matern NU se picură in ochi! Niciun oftalmolog nu recomandă acest lucru, din contră, acest obicei poate duce la apariția unor afecțiuni oftalmologice.

🌸 Nu este recomandată folosirea premergătorului. Acesta creşte riscul displaziei de şold si poate întârzia mersul! Copilul va păşi mult timp pe vârfuri.

🌸 Folositi sisteme de purtat ERGONOMICE. Este recomandat. Dar NU cumpărați sisteme de purtare nepotrivite. Ele pot fi deosebit de dăunătoare pentru articulația şoldului la copil şi pentru coloana vertebrală.

🌸 Nu puneți copilul pe oliță mai devreme de 18 luni. Până atunci nu au senzația de a ieşi nici cu urina nici cu scaunul, practic nu îşi pot controla sfincterele. Dacă bebe face la oliță înainte de această vârstă este DOAR o coincidență. Din contră, copiii puşi pe oliță înainte de 18 luni au risc de prolaps rectal şi numeroase probleme legate de rect şi colon inclusiv în viața adultă.

🌸 Suzeta (ortodontică) este recomandată opțional ca "self-soothing instrument" doar în intervalul 1-10 luni. Mai devreme de 1 lună se poate face confuzie cu sânul iar după 10 luni devine DOAR un obiect de ataşament, iar după această vârstă va fi din ce în ce mai greu să o scoateți. După ce adoarme şi când copilul este treaz şi activ NU are ce căuta suzeta în gură. În nici un caz nu se amână mesele cu ajutorul suzetei. Rolul ei este de a ajuta copilul copilul să adoarmă sau să se liniştească dacă este agitat.

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸

NOȚIUNI DE IGIENĂ ALIMENTARĂ

🌸 Bebeluşul nu are pofte, este doar curios, încercând să imite gesturile adulților. Noi avem alimentația noastră, copilul pe a lui!

🌸 Sucul de fructe nu este o băutură recomandată pentru copii! Prin stoarcere se pierd fibrele, oferiți fructele ca atare!

🌸 Cerealele speciale pt bebelusi nu sunt o opțiune bună! Conțin foarte mult zahăr şi o serie lungă de aditivi nesănătoşi.

🌸 Iaurtul cu fructe NU este recomamdat bebeluşilor! Chiar şi pentru adulți este unul din cele mai toxice produse lactate de pe piață. Folositi iaurt natural cât mai gras în care puteți adăuga dvs. fructe proaspete.

🌸 Faptul că un bebeluş de 3-4 luni salivează excesiv şi îşi bagă mânuțele în gură nu are mereu legatură cu apariția dentiției. Aceste semne sunt perfect normale pt această vârstă deoarece se produce mai multă amilază salivară, bebeluşul pregătindu-se pt diversificare!

🌸 Apa plată nu trebuie fiartă. Nici pentru laptele praf.

🌸 Nu este necesar să oferiți unui bebeluş apă până la 6 luni. Laptele matern sau formula de lapte sunt suficiente până la începerea diversificării. Numai dacă bebeluşul este alăptat exclusiv, mama este deshidratată şi/sau este deosebit de cald, puteți oferi 1-2 lingurițe de apă copilului.

🌸 Nu se oferă ceai copiilor. Acesta impiedică absorbța de fier în organism (creşte riscul anemiilor feriprive). În plus se umple stomacul cu ceva fără calorii sau nutrienți iar copilul nu va mai mânca.

🌸 NU dați copilului lapte de vacă sau de capră !!!! Mai ales fără să îl fierbeți. Copilul creşte cu lapte de mamă, vițeluşii cu lapte de vacă, iezii cu lapte de capră. Pentru copii care nu pot fi alăptați din diverse motive, se permite doar laptele praf special pentru vârsta lui. El este ca şi origine din lapte de vacă dar este special conceput pentru a putea fi digerat de intestinul uman şi pentru a putea fi cu adevărat nutritiv. Din laptele de vacă bebeluşul nu poate în mod normal să rețină calciul şi alți nutrienți. Iar laptele nefiert este mereu periculos inclusiv pentru adulți. Dar mai ales la gravide şi bebeluşi. Ne putem infecta cu tuberculoză, listeria sau alte boli grave.

🌸 NU se oferă copilului în biberon suc, ceai, cafea, bere..... NIMIC. Copilul bea DOAR lapte, iar după debutul diversificării, apă. Nimic altceva.

🌸 Diversificarea se începe la vârsta de 6 luni. Copiii hrăniți cu lapte praf pot începe să mănânce de la 4-5 luni. Până la această vârstă NU oferiți copilului absolut nimic altceva decât lapte. Nici măcar "să guste". Intestinul copilului este crud şi nu poate digera decât lapte. Orice alt aliment îi provoacă indigestie, balonare, colici, alergii sau alte probleme.

🌸 Respectați cu strictețe schemele de diversificare mai ales în ceea ce priveşte ordinea şi momentul introducerii alimentelor alergene sau potențial alergene în regimul copilului. Şi bineînțeles nu oferiți copilului dulciuri până la minim un an. CHIAR DACĂ SUNT "DE CASĂ" !!!!

🌸 Dacă părinții sunt vegani, vegetarieni sau au orice fel de regim particular, NU traumatizați copiii !!!! În perioada de creştere (până la 15 ani) copiii trebuie să aibă o alimentație OMNIVORĂ. Ei au nevoie de proteine animale pentru o dezvoltare armonioasă fizică dar mai ales intelectuală. Şi bineînțeles trebuie să mănânce mâncare gătită (aviz raw-veganilor). După 15 ani, în funcție de context, religie, preferințe personale, conceptul familial, copilul îşi poate modifica regimul înspre viziunea proprie.

🌸 Deşi mamele şi bunicile sunt bine intenționate, sfaturile vechi, fără fundament ştiințific sunt majoritatea incorecte şi pot face mai rău...

În speranța că acest articol va ajunge la cât mai multe (tinere) mămici.

Dr. Cristina Buzgar - Medic Specialist Obstetrică-Ginecologie

Mama lui Petru 😋