Mastita postpartum

🌸 Reprezintă inflamarea glandei mamare

🌸 Este mai frecventă la femeile tinere şi afectează 3-5% din femei.

SIMPTOME:

🌸 Sân mărit de volum, dureros spontan şi la palpare

🌸 Febră >38 grade

🌸 Sân de consistență crescută, dur, angorjat

🌸 Uneori zone fluctuente (unde se formează puroi care vrea să iasă prin piele)

🌸 Pielea în zona afectata este lucioasă, roşie şi fierbinte.

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸

CAUZE:

🌸 Mastita de lactație: Cea mai frecventă cauză este mastita din perioada alăptării, care apare din cauza blocării canalelor de ejecție a laptelui în anumite zone ale sânului sau în tot sânul. Uneori poate fi şi bilaterală. Apare în 95% din cazuri.

🌸 Mastita infecțioasă: mastita care apare din cauza suprainfecției unei leziuni de continuitate de pe pielea sânului, a areolei mamare sau a mamelonului. Asta presupune o leziune fizică prin traumatism, zgâriere, muşcătură, piercing-uri nesterilizate, etc, şi mai apoi suprainfecție. Această situație poate apărea şi pe perioada lactației dar mai rar. De obicei este vorba de Staphylococcus aureus sau alte bacterii de pe piele. Rar, poate apărea mastită în cazul tuberculozei sau a sifilisului care ajunge să afecteze glanda mamară.

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸

FACTORI DE RISC:

🌸 Episod anterior de mastită

🌸 Diabetul Zaharat

🌸 Boli care duc la scăderea imunității

🌸 Compresiunea sânului pe lactație (dormitul cu fața în jos, sutiene strânse sau cu sârmă, geantă grea)

🌸 Leziuni cutanate ce apar în timpul suptului sau ragade netratate corect

🌸 Alăptarea incorectă

🌸 Alimentația deficitară

🌸 Anemia

🌸 Fumatul

🌸 Dispozitive de alăptare neigienizate care duc la blocarea fluxului laptelui și la înmulțirea bacteriilor de pe suprafața mamelonului.

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸

DIAGNOSTIC: se pune de către medic în urma examenului clinic şi uneori cu ajutorul metodelor imagistice, în funcție de situație.

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸

TRATAMENT:

🌸 În cazul mastitei de lactație, sigurul tratament eficient este GOLIREA urgentă a sânului. Luați în calcul că laptele se formează în continuu!!!!!, iar cu cât sânul este mai dur, mai plin şi mai sensibil, cu atât mai greu va fi de eliberat laptele din canale. Acest lucru va duce la un cerc vicios în care sânul va fi cu atât mai dureros şi mai dificil de evacuat.

🌸 Cea mai bună soluție este mereu PREVENȚIA. Sânul trebuie golit complet după fiecare alăptare mai ales în perioada când există un exces de lapte în primele zile după naştere. În mod normal, dacă copilul s-a săturat şi sânii sunt încă parțial plini, laptele rămas trebuie evacuat: ori la mână când respectivul lapte se aruncă, ori la o pompa sterilă cu opțiunea de a stoca laptele în punguțe speciale la congelator. Laptele îşi păstrează proprietățile timp de maxim 3 luni.

🌸 Pentru a goli mai uşor sânii, este bine să faceți un duş cât mai fierbinte sau sa puneți comprese cu apă caldă pe sân. Respectiva căldură va dilata canalele galactofore şi ejecția laptelui va fi mai uşoară. Injecțiile cu oxitocin şi masajul sânului ajută de asemenea la ejecția mai facilă a laptelui.

🌸 Sânii trebuie goliți în totalitate !!! Nu țineți cont de miturile conform cărora golirea completă va agrava mastita. Ele NU sunt adevărate. Laptele stătut "se strică" şi formează puroi. Chiar dacă laptele va continua să se producă, va fi un lapte nou, curat, care nu va agrava infecția.

🌸 Ulterior, după ce goliți sânii puteți pune ceva cât mai rece, pentru a limita formarea unei noi cantități mari de lapte.

🌸 Dacă dintr-un motiv sau altul se ajunge totuşi la mastită, trebuie să luați antiinflamatorii sau antipiretice şi să începeți urgent evacuarea sânului respectiv. Atunci când apare deja febra şi pielea devine roşie şi lucioasă, cel mai probabil că urmează ca laptele blocat în sân să se transforme în puroi, astfel încât singura soluție este administrarea de antibiotic.

🌸 NU stați acasă cu mastită !! Luați legătura în cel mai scurt timp cu medicul cu care ați născut. Complicațiile pot fi severe dacă se întârzie diagnosticul.

🌸 Dacă vi se prescrie antibiotic, ideal ar fi să NU continuați alăptarea în zilele ìn care sunteți pe tratament. Antibioticul trece în lapte (de asta se şi dă), pentru a rezolva înfecția din sân. Părerile sunt împărţite. Eu personal recomand să îi dați copilului lapte praf în acele zile pentru că, de obicei, copilul e foarte mic (are doar câteva zile/ săptămâni de viață) pentru a primi antibiotic şi poate dezvolta diverse reacții, inclusiv alergice. Există totuşi şi medici care recomandă continuarea alăptării pe antibiotic.

🌸 Eu consider ca este periculos să îi dăm copilului chiar şi laptele stătut dintr-un sân cu tendinţă la mastită. Practic acele bacterii şi laptele infectat ajung în intestinul copilului. Ideal ar fi să îi dați copilului lapte doar din sânul sănătos sau, dacă ambii sâni au infecție, dați-i lapte praf.

🌸 Ca ultimă opțiune există si pastile pentru ABLACTARE (oprirea producției de lapte) care au nişte efecte adverse şi nu mereu sunt bine tolerate. Ele opresc producția de lapte în decurs de câteva zile, şi se folosesc doar în situații deosebit de grave când deja mastita s-a instalat.

🌸 Este păcat să pierdeți hrana bebeluşului din motive nepotrivite. Spun asta pentru că există un trend în ultimii ani în care foarte multe mame solicită aceste pastile din următoarele motive:

🌸 Sunt prea obosite pentru a se trezi ziua sau noaptea să alăpteze.

🌸 Vor să se întoarcă la serviciu după o săptămână -două de la naştere.

🌸 Refuză alăptarea pe motiv că se vor lăsa sânii sau îşi vor schimba aspectul

🌸 Cosideră că alăptarea e o mare bătaie de cap iar soțul/bona/mama nu le poate ajuta decât dacă trec pe lapte praf şi poate să hrănească oricine bebeluşul.

🌸 Alăptarea le produce un disconfort mai mare decât naşterea în sine, şi e mult mai greu decât se aşteptau.

🌸🌸🌸O mică paranteză - părere medicală/de mamă

🌸 Alăptarea NU este uşoară, mai ales la prima experiență. Asta nu înseamnă că abandonăm lupta când dăm de greu. Maternitatea e încă de la început despre sacrificii, dureri, compromisuri, renunțarea la egoul personal şi prioritizarea bebeluşului.

🌸 Este adevărat că nici copiii nu ştiu exact cum să se ataşeze corect din primele zile, canalele de ejecție a laptelui sunt mai înguste la început, şi există şi unele variante anatomice ( în care sânul este deosebit de mic/ deosebit de mare/ mameloane ombilicate, etc) care pot face şi mai dificilă alăptarea.

🌸 Dar, vă promit că oricât de complicat ar fi, cu răbdare şi cu deprinderea unei tehnici corecte, în câteva zile veți deveni experte în alăptat. Mai ales dacă aveți alături de dumneavoastră un bun consilier în alăptare, un medic sau o altă mămică dispusă să vă ajute. Este un instinct natural al tuturor mamiferelor până la urmă. Trebuie doar să aveți răbdare şi să ataşaţi corect copilul la sân.

🌸 Sânii îşi vor modifica forma şi consistența oricum, indiferent dacă/cât alăptați. E din cauza sarcinii. Oricum ar fi, acesta NU este un motiv să lipsiți copilul de cea mai bună hrană posibilă pentru el.

🌸 Ideal ar fi să alăptați exclusiv până la 6 luni iar după diversificare să încercaţi să continuați alăptarea încă cel puțin câteva luni. Ideal până la 1-2 ani. NU încurajez alăptarea tardivă până la 4-6 ani. Pentru o dezvoltare psiho-emoțională corectă, odată ce copilul merge, vorbeşte şi mănâncă singur la masă, consider că alăptarea nu îşi mai are rostul. Sigur că şi pe acest subiect părerile sunt împărțite.

🌸 Orice ar fi NU dați copilului niciodată lapte de vacă, ceai, cafea, suc sau alte băuturi. Doar în caz de deshidratare semnificativă a dvs sau a copilului (lapte prea concentrat pe lipsa hidratării mamei, caniculă, copil icteric la care mama nu are suficient lapte, se poate administra câte o linguriță de apă plată). Copilul trebuie să crească în primele luni de viaţă cu lapte de mamă (ideal), sau în cel mai rau caz cu lapte praf special pentru vârsta respectivă. Atât.

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸

COMPLICAȚII

🌸 Abcesul mamar - formarea unei pungi de puroi în zona laptelui blocat. Tratamentul constă în incizie şi drenaj. Procedura este deosebit de dureroasă. În spitalele private se face cu analgosedare. După drenare, este nevoie uneori de re-curățarea zonei incizate deoarece se poate re-acumula puroi în zilele următoare. Forma şi structura sânului poate rămâne modificată după vindecare.

🌸 Septicemie - trecerea infecției în circulația generală cu diseminare la distanță. Netratată la timp are prognostic rezervat, până la şoc toxico-septic şi deces.

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸

PREVENȚIE:

🌸 Pentru o alăptare cat mai eficientă şi pentru a evita complicațiile posibile, luați în considerare întalnirea cu un consultant în lactație după naştere.

🌸 Reduceți riscul de a dezvolta mastită aplicând următoarele trucuri:

🌸 Goliți complet laptele din sân în timpul alăptării sau imediat după.

🌸 Permiteți sugarului să termine complet un sân înainte să treacă la al doilea.

🌸Schimbați poziția din timpul alăptării sau de la o masă a sugarului la alta.

🌸 Asigurați-vă că sugarul prinde bine cu gurita areola mamară în timpul alaptarii. Mamelonul trebuie să fie cât mai profund în gurița bebeluşului, înspre cerul gurii foarte adânc pentru a nu fi atins în timpul alăptării. Acesta nu are niciun rol în alăptare. Este doar un canal de ejecție. Din contră, dacă bebeluşul prinde de mamelon veți face în scurt timp ragade, alăptatul va fi dureros, laptele nu va ieşi aproape deloc iar copilul nu va reuşi să se alimenteze şi va fi deosebit de agitat.

🌸 Dacă săriți peste mese la sãn şi alegeți să dați copilului lapte praf (aveți musafiri, evitați să alăptați în public, etc), deşi NU e recomandat, nu uitați să evacuați sânul.

🌸 In mod normal, alăptatul nu este dureros. Durerea apare dacă copilul nu este ataşat corect. Dacă simțiți durere, reataşați copilaşul la sân ca să vă fir confortabil. Veți preveni formarea ragadelor.

🌸 Când luați decizia să înțărcați copilul, continuați sā evacuați laptele din sâni 80-90% prin pierdere timp de câteva săptămâni, până la oprirea completă a lactației.

🌸În cazul în care vi s-au prescris la cerere sau ca şi tratament pastile pentru oprirea lactației (ablactare), continuați să goliți sânii până scade laptele de tot. Tratamentul nu funcționează instantaneu ci efectul se simte abia după câteva zile. El doar va opri producția de lapte nou. Cel vechi trebuie oricum evacuat.

🌸 Dacă fumați, cereți sfatul medicului privind renunțarea la fumat.

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸

🌸 Alăptarea este cel mai minunat CADOU pentru bebeluş dar şi un beneficiu minunat pentru dumneavoastră, având un rol esențial în prevenția cancerului de sân, în pierderea rapidă a kilogramelor acumulate în sarcină şi nu în ultimul rând în a crea o legătură minunată cu bebeluşul dumneavoastră.

🌸 Dacă deprindeți corect încă de la început tehnica alăptării, veți evita orice complicaţie care poate apărea pe parcurs şi în schimb veți beneficia atât dvs şi bebeluşul de acest minunat DAR al naturii.

Dr. Cristina Buzgar - Medic Specialist Obstetrică-Ginecologie