Multe paciente mă întreabă recurent despre noțiuni legate de ALĂPTARE.
As vrea să vă povestesc câteva chestiuni importante:
Mărimea sânilor înainte de naṣtere sau după naṣtere NU are legătură cu cantitatea de lapte pe care o va avea mama!
Diferența de mărime între sânii mai voluminoṣi ṣi cei mai micuți e formată strict din grăsime. GLANDA MAMARĂ e aproximativ la fel de mare la toate femeile, indiferent de forma ṣi mărimea aparentă a sânului.
Felul naṣterii NU influențează apariția laptelui!
În medie, lactația se instalează la 24-48 ore după ce iese placenta din corp, indiferent cum a născut femeia.
Sunt mame care au colostru încă din timpul sarcinii ṣi sunt la care durează ṣi 4 zile să se instaleze lactația.
Totul depinde de nivelul de stress, cât de grea a fost experiența naṣterii, factori genetici, a câta naṣtere este, etc.
Instalarea lactației NU poate fi grăbită prin consumarea de ceaiuri de lactație sau diverse suplimente.
Apariția laptelui e strict hormonală. Mamele care forțează acest fenomen nu numai că nu vor avea succes dar vor provoca o "furie a laptelui" mult mai agresivă.
Ceaiurile ṣi suplimentele se pot folosi în siguranță în perioadele de pusee de creṣtere ale bebeluṣului sau după instalarea definitivă a lactației dacă acesta nu este în cantitate suficientă.
Singurul lucru pe care îl puteți face pentru a ajuta corpul să producă "mai repede" lăptic, este să vă relaxați, să petreceți cât mai mult timp cu bebe îmediat postpartum ṣi să puneți copilul la sân să "suzeteze" chiar ṣi în gol.
Multe mame îmi spun că încă nu au "lapte" ci colostru, ṣi aleg să dea lapte praf bebeluṣului din acest motiv.
Colostrul este LAPTE. Este cel mai prețios lapte, bogat în grăsimi, anticorpi ṣi multe componente esențiale pentru noul-născut.
Oferiți-i copilului orice picătură de colostru sau lapte pe care o aveți. Dacă nu se satură, puteți completa cu lapte praf. Dacă aveți în exces, putem stoca laptele în punguțe sterile.
Pentru orice dificultăți legate de procesul alăptării este recomandat sfatul unui consilier sau a unui consultant în alăptare.
Pentru Iaṣi ṣi zonele limitrofe - recomand Caty Popa - Alăptare și Lamaze sau Cristina Petcu .
Fetele sunt minunate ṣi pot fi alături de voi, inclusiv la domiciliu.
Pentru complicații care țin de sfera medicală (mastite, abcese mamare, sângerări, etc) este esențial să nu vă tratați băbeṣte ci să vă prezentați urgent la MEDIC.
Dacă nu ajungeți la timp la medicul ginecolog, de multe ori se ajunge la intervenție chirurgicală asupra sânului/sânilor afectați.
Cel mai important lucru pentru o alăptare de succes este ca mama să fie bine si corect informată, să petreacă timp cât mai mult cu bebeluṣul chiar din primele ore postpartum, să aibă încredere în corpul ei ṣi în mama natură, ṣi să fie deschisă să primească ajutor de la spacialiṣti dacă întâmpină probleme.
De cele mai multe ori, totul merge foarte bine
Dr. Cristina Buzgar - medic specialist
Obstetrică - Ginecologie