Sarcina peste 40 ani

Întrebarea zilei: Cât este de riscantă o sarcină în preajma vârstei de 40 ani ?

🌸 Pentru corpul uman, este optimă concepția între 18 şi 25 ani.

🌸 Proporțional cu trecerea anilor, ovulele cu care ne naştem, nu îşi mai pot păstra prospețimea (şi calitatea), astfel încât după 30-35 ani, cam un sfert din sarcini pot avea diverse probleme (de la avorturi spontane sau sarcini oprite in evoluție, la boli genetice fetale).

🌸 Cea mai frecventă boală genetică este sindromul

Down, iar riscul de apariție este proporțional cu vârsta mamei.

🌸 O femeie de 25 ani are risc de 1 la 1200 să aibă un copil cu sdr. Down.

🌸 La 35 ani riscul e de 1 la 350 iar la 40 ani, 1 din 100 de sarcini sunt cu sdr. Down.

🌸 Practic, cu cât trece timpul, ovulele sunt mai bătrâne şi pot avea disfuncții la momentul schimbului de ADN cu spermatozoidul, crescând riscul de trisomie 21 (sdr. Down) dar şi de alte defecte de ordin genetic.

🌸 La acest risc de adaugă faptul că pe masură ce trec anii, corpul nu mai e la fel de sănătos, iar sarcinile pot asocia mai frecvent patologii cum ar fi hipertensiunea artrială, diabetul zaharat, obezitatea, boli digestive, renale, metabolice, etc

🌸 Totuşi, în mod normal, cu cât ne apropiem de vârsta de 40 ani cu atât creşte şansa de a obține o sarcină gemelară spontană. (Fără a avea în familie istoric de sarcini gemelare).

🌸 După 35 ani există mai frecvent situația în care femeia poate avea cicluri anovulatorii - luni în care nu are ovulație. Ele se manifestă prin intervale mai scurte între 2 menstruații consecutive (menstruația vine mai devreme).

🌸 În sarcinile peste 35 ani, indiferent că e prima sarcină sau nu, ca şi particularitate, trebuie o evaluare genetică a bebeluşului cu acurateţe mai mare decat clasicul dublu test.

🌸 Se poate efectua amniocenteza la 18 săptămâni sau se pot face teste NIPT începând cu 11 săptămâni.

🌸 Colul uterin este mai rigid după 35 ani şi de multe ori apare distocie de col sau dificultăți de a obține dilatația completă în vederea unei naşteri naturale, mai ales când este vorba de prima naştere.

🌸 În concluzie, o sarcina după 35-40 are riscuri mai mari, atât d.p.d.v. genetic dar şi al prognosticului de sarcină, şi uneori poate dura mai mult pentru a rămâne însărcinată.

🌸 Dispensarizarea acestor sarcini cu risc trebuie făcută cu foarte multă responsabilitate, cu screening genetic şi urmărire multidisciplinară dacă sunt patologii asociate, iar dacă este vorba de prima naştere, de cele mai multe ori se optează pentru operaţia cezariană, sau se ajunge acolo după un eşec al probei de naştere.