Prima menstruație după naștere

🌸 Imediat postpartum urmează o sângerare fiziologică care durează câteva zile sau câteva săptămâni (maxim 40 zile). Este vorba despre lohii.

🌸 Practic, imediat după naştere, ovarul este încă în repaus şi nu are loc ovulația. Fără ovulație nu poate apărea nici menstruația. În perioada lehuziei, atunci când ovarul încă NU funcționează, scăderea hormonilor feminini are o mulțime de efecte asupra corpului proaspetei mămici dintre care: căderea părului, uscăciunea vaginală, oboseala, etc.

🌸 În funcție de durata şi frecvența alăptării, ovulaţia va reveni mai devreme sau mai târziu. Proporțional, la 14 zile de la prima ovulație va debuta şi prima menstruație - dacă femeia nu rămâne însărcinată pe acea ovulație !!!! (situație destul de frecvent întâlnită).

🌸 Dacă mama alăptează exclusiv la sân copilaşul, prima menstruație va apărea cândva după 6-7 luni (după diversificarea bebeluşului) dar poate dura şi peste 1 an de zile - în funcție de cât de des şi cât de puternic trage bebeluşul laptele.

🌸 Din punct de vedere medical, atunci când apar pauze mai lungi de 3-4 ore între alăptări se poate declanşa spontan ovulația.

🌸 Aşadar, dacă copilul are şi mese solide care spațiază alăptările sau mama oferă şi mese din lapte praf, atunci ovarul îşi va relua funcția, iar în scurt timp vor reîncepe şi menstruațiile.

🌸 Femeile care nu alăptează şi/sau optează de la început pentru lapte praf din diverse motive vor avea prima menstruație la câteva săptămâni după naştere.

🌸 Prima menstruație după naştere poate fi uşor diferită ca şi simptomatologie, flux sau intensitate.

🌸 Majoritatea femeilor declară că după o naştere simptomatologia peri-menstruală a scăzut semnificativ sau a dispărut complet. Fluxul este per total normalizat (dacă înainte de sarcina era prea mare sau prea mic).

🌸 De obicei o sarcină vindecă pântecul unei femei, aşa încât, dacă au fost probleme de sănătate în trecut, ele se vor ameliora sau vor dispărea complet după naştere şi alăptare.

🌸 Mare atenție la Contracepție în perioada postnatală !!! ALĂPTAREA NU OFERĂ SIGURANȚA CĂ NU RĂMÂNEȚI ÎNSĂRCINATĂ. Pentru siguranță şi pentru sănătatea dvs, folosiți o metodă contraceptivă sigură.

Dr. Cristina Buzgar

Medic Specialist Obstetrică Ginecologie

#menstruatie #lehuzie #alaptare #ovulatie #contraceptie #lohii #laptepraf #laptedesan #ovar #pântec