Lohiile

🌸 Din motive greu de înțeles, sângerarea postpartum rămâne un subiect tabu de discuție. Ea este normală, firească, previzibilă şi are motive fiziologice clare.

🌸 Indiferent de felul naşterii sau de spitalul în care veți naşte, în a doua zi de lehuzie vi se recoltează o analiză specială (lohiocultură) care analizează riscul de infecție postpartum (endometrită) prin evaluarea florei bacteriene şi fungice prezente în lohii.

🌸 În lehuzie au loc 3 fenomene fiziologice (normale):

🌸 Involuția uterului - în câteva săptămâni (de obicei în aproximativ 40 zile) ajunge la forma şi mărimea pe care o avea înainte de sarcină

🌸 Lactația - se instalează uneori înainte de naştere la multipare sau în primele 48-72 ore la marea majoritate a lehuzelor

🌸 Lohiile - sângerarea care apare după naştere, indiferent dacă vorbim de naştere naturală sau de naştere prin operație cezariană.

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸

🌸 Ce sunt lohiile?

🌸 Sunt sângerări normale care au loc postpartum.

🌸 Ele conțin sânge, fragmente de țesut endometrial (deciduă) şi mucus

🌸 Sângele provine în principal din zona în care a fost ataşată placenta.

🌸 Pentru controlul natural al hemoragiei, esențiale sunt contracțiile uterine care au loc după naştere (uterul contractat formează Globul de siguranță a lui Pinard)

🌸 Eliminarea lohiilor durează în mod normal între 4 şi 6 săptămâni, dar fluxul este descrescător şi intermitent.

🌸 Femeile care alăptează exclusiv la sân elimină lohiile mai repede iar uterul îşi revine la forma şi volumul inițial în timp mult mai scurt.

🌸 Există 3 tipuri principale de lohii, în funcție de culoare, cantitate şi consistență:

🌸 LOCHIA RUBRA este sângerarea care se produce în primele 3-4 zile după naştere. Este perioada cu cel mai abundent flux şi e alcătuită în principal din sânge, resturi ale anexelor fetale şi deciduă (endometrul de sarcină)

🌸 LOCHIA SEROSA este un stadiu intermediar; scurgerea devine maronie şi apoi gălbuie; schimbarea durează cam o săptămână. Conținutul e format în principal de leucocite, mucus şi serozități exprimate de către zona pe care a fost implantată placenta.

🌸 LOCHIA ALBA este stadiul final, fiind un fluid cu o densitate mică ce se mai elimină timp de încă câteva săptămâni.

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸

🌸 Volumul sângerării

🌸 Ín primele câteva zile e normal ca fluxul să fie ceva mai mare decat cel al unei menstruații abundente.

🌸 Se recomandă absorbantele externe cu o capacitate crescută de absorbție pentru primele 2-3 zile

🌸 Tot în primele zile apar des contracții uterine ce cresc fluxul lohiilor, care se intensifică atunci când bebeluşul trage puternic laptele din sân sau la o alăptare prelungită - este mecanismul natural al uterului de a se curăța.

🌸 De asemenea, atunci când vă ridicați în picioare după ce ați stat culcată sau în şezut mai mult timp, puteți simți o cantitate mai mare de sânge care se elimină deodată

🌸 Spre finalul celor 40 zile veți mai remarca doar o scurgere maronie sau o scurgere gălbuie.

🌸 NU se recomandă folosirea tampoanelor interne sau a cupelor menstruale.

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸

🌸 Când trebuie să vă adresați medicului ?

🌸 Dacă lohiile sunt extrem de abundente - dacă schimbați absorbantele mai frecvent decât o dată pe oră

🌸 Dacă eliminați cheaguri de sânge mari

🌸 Dacă lohiile capătă un miros neplăcut sau dacă apar scurgeri urât mirositoare, MAI ALES dacă se asociază o stare generală influențată, frisoane sau febră.

🌸 Dacă lohiile redevin roşu aprins după ce deja se decoloraseră.

🌸 Dacă lohiile îşi păstrează aspectul de sânge curat şi după 5-7 zile după naştere.

🌸 Lohiile după cezariană sunt uşor mai scăzute cantitativ deoarece chirurgul curăță personal foarte bine uterul pe interior înainte de a-l coase la loc.

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸

🌸 Reguli de igienă personală în perioada lehuziei:

🌸 Până la controlul de 6 săptămâni, NU se introduce nimic în vagin! Colul uterin este încă deschis şi pot apărea infecții serioase

🌸 NU folosiți vată

🌸 Se vor folosi exclusiv absorbante externe de unică folosință pe care trebuie să le schimbați suficient de des pentru a menține zona perineului cât mai curată şi uscată - mai ales dacă ați avut epiziotomie.

🌸 Vă spălați minuțios cu apă şi săpun (dedicat sferei genitale) de minim 2 ori pe zi sau oricât de des este nevoie. DOAR EXTERN !!!

🌸 NU se recomandă băi de şezut pentru ameliorarea inflamatiei din zona epiziotomiei. Şi nici baie în cadă. În primele 40 zile este permis doar duşul.

🌸 Dacă apare usturime vaginală, dacă perineul se reinflamează sau dacă apare o secreție urat mirositoare, contactați imediat medicul.

🌸 Se contraindică contacte sexuale vaginale în primele 40 zile sau până la primul control medical postpartum.

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸

Întrebări frecvente:

🌸 La cat timp după eliminarea lohiilor poate apărea ovulația?

🌸 Prima ovulație se produce în medie la 45 – 94 zile după naştere în cazul femeilor care oferă copilului (şi) lapte praf şi 6-8 luni pentru femeile care alăptează exclusiv la sân

🌸 Se poate sa apară menstruația imediat după eliminarea lohiilor?

🌸 NU. Dar dacă mama nu alăptează, o sângerare roşu aprins care apare la mai mult de 6 săptămâni după naştere este, cel mai probabil, menstruația.

🌸 De ce sunt necesare minim 6 săptămâni după naştere pentru a relua activitatea sexuală?

🌸 În timpul naşterii colul se dilată şi abia după 4 – 6 săptămâni se va reface complet. Totuşi, e posibil ca el să rămână sensibil şi după aceea.

🌸 Activitatea sexuală vaginală poate antrena bacterii către interiorul colului. Dacă cervixul este întredeschis există riscul să dezvoltați o infecție destul de severă.

🌸 Pot rămâne însărcinată la doar câteva săptămâni după naştere?

🌸 Există riscul unei sarcini începând cu 4 săptămâni postpartum, sau în orice caz, înainte de reapariția menstruatiei. Alăptarea influențează momentul primei ovulații, dar NU vă bazați pe ea pentru efectul contraceptiv.

Dr. Cristina Buzgar - Medic Specialist Obstetrică-Ginecologie