În general, după naştere, focusul mamei, dar şi a celor din jur este pe bebeluş.
Dar, indiferent dacă ați avut o naștere naturală sau una prin operație cezariană, igiena post-natală este esențială pentru recuperarea corectă şi rapidă, dar şi pentru prevenirea unor complicații.
IGIENA SÂNILOR
După naştere, la 24-48 ore debutează lactația. Chiar de la primele alăptări este important să spălați (chiar şi doar cu apă) sânul înainte şi după alăptat.
Laptele rămas pe areola mamară poate avea beneficii (vindecă în prezența aerului ragadele mamelonare) dar ulterior acel lapte "se acreşte" şi este un bun mediu de cultură bacterian.
Ideal ar fi să clătiți sânul măcar înainte de fiecare alăptare, mai ales în primele săptămâni, până bebeluşul îşi formează o floră corectă intestinală şi capătă o oarecare imunitate.
Tot în primele săptămâni, între alăptări este bine să stați cu sânii la aer pentru a reduce riscul de apariție a ragadelor mamelonare. Aerul vindecă, dar umiditatea şi căldura locală macerează epiteliul şi predispune la apariția rănilor.
O ataşare corectă la sân previne apariția ragadelor. Cel mai bun tratament al ragadelor este prevenția, urmat de lăsarea unei picături de lapte să se usuce la aer peste zona afectată.
Dacă folosiți diverse creme pentru vindecare, nu uitați să clătiți sânul înainte de alăptare, indiferent ce scrie pe prospect.
Goliți sânii complet, alternativ de la o masă la alta, sau dacă e nevoie şi între alăptări pentru a preveni apariția mastitei.
IGIENA GENITALĂ
După naştere, apar lohiile, care vor dura câteva săptămâni, şi vor trece de la stadiul de lochia rubra la stadiul de lochia alba.
Absorbantele trebuie schimbate des, zona perineului trebuie sā fie cât mai curată şi uscată.
Toaleta zonei genitale se face cu produse blânde, potrivite ph-ului genital, ideal săpunuri ginecologice sau dermatocosmetice dedicate zonei intime.
IGIENA PLĂGII DE EPIZIORAFIE (DUPĂ EPIZIOTOMIE)
Dacă la naştere s-a practicat dintr-un motiv sau altul epiziotomie, de obicei aceasta se efectuează pe partea dreaptă la un unghi de 45°.
În foarte rare situații, se practică epiziotomie bilaterală (forceps greu de aplicat, prezentații complexe).
Sunt situații când NU se practică epiziotomie, fie din refuzul mamei, fie din cauza unei asistențe la naştere nemedicalizate/necalificate, şi nu rareori apar fisuri sau rupturi (uneori severe) are perineului.
Lacerațiile perineale vor fi suturate, uneori rezultând plăgi masive sau cu suturi multi-strat din cauza unei rupturi "franjurate" a peretelui perineal.
După epiziorafie (sutura plăgii) sau sutura unei rupturi de perineu, trebuie respectate o serie de recomandări medicale:
igienă corectă (conform celor de mai sus)
evitarea tracțiunii pe plagă:
se evită statul în şezut pe o perioadă de câteva săptămâni - minim 40 zile
pe toaletă sau la aşezat se recomandă sprijinirea pe piciorul opus (stâng)
evitarea contactului sexual până la vindecarea completă a plăgii (uneori mai mult de cele 40 zile standard)
evitarea constipației:
hidratare corespunzătoare
alimentație adecvată, bogată în fibre, fructe, legume
evitarea alimentelor care încetinesc tranzitul intestinal (banane, orez, pâine, etc)
!!!!! De evitat tracțiunea firelor de sutură. Ele vor cădea spontan dupa 7-10 zile, de obicei cu ocazia toaletei locale (dacă s-au folosit fire resorbabile). Dacă firele NU sunt resorbabile, medicul vă va spune când să reveniți pentru extracția lor.
După căderea firelor de sutură puteți aplica pe plagă creme/geluri care conțin acid hialuronic, sau produse speciale pentru reepitelizare şi cicatrizare corectă.
ÎNGRIJIREA CICATRICII POST OPERAŢIE CEZARIANĂ
De obicei operația cezariană se face prin o incizie de tip Phannenstiel, sub linia slipului.
În rare situaţii, în mari urgențe obstetricale sau când operația nu este făcută de un chirurg obstetrician, se face o incizie mediană pubo-subombilicală.
Vindecarea şi cicatrizarea esta mai rapidă şi mai uşoară în varianta clasică a inciziei.
A doua zi după operație, medicul cu care ați născut vă va schimba pansamentul şi va verifica cicatrizarea primară a plăgii de sutură.
În majoritatea situațiilor, externarea după o naştere prin cezariană se face după 3 nopți de spitalizare.
Înainte de externare trebuie:
repansată plaga postoperatorie (ideal cu un pansament cu protecție siliconică pentru a putea face duş fără riscul de a uda pansamentul).
!!!!!! Dacă se foloseşte plasturele standard, atunci igiena corporală trebuie efectuată "pe bucăți" pentru că dacă pansamentul se udă, atunci va intra la operație apă murdară de pe corp şi există risc de infecție.
să aveți tranzitul pentru gaze şi cel intestinal reluat
să faceți ultima doză de anticoagulant şi eventual un calmant la plecare.
În funcție de sutura pe care o aveți şi tipul de fir folosit, veți fi chemată (sau nu) pentru extracția firului/firelor de sutură.
Varianta modernă este aplicarea unui singur fir intradermic dintr-un material special, neresorbabil, mai subtire decat cel standard. El se extrage foarte uşor între zilele 7-10.
După extracția firului vi se va pune din nou un plasture (cu silicon) care va fi ținut încă câteva zile. Apoi plaga se lasă la aer "să respire".
Toaleta plăgii se face obişnuit cu apă şi săpun fără a da cu buretele aspru pe plagă.
Se recomandă folosirea de lenjerie intimă cu talie înaltă de bumbac prin care să treacă aerul spre cicatrice.
După extracția firului puteți folosi creme/geluri de cicatrizare cum am descris mai sus.
Burtiera (centura) se recomandă a fi purtată aproximativ 6 săptămâni iar ciorapii elastici (compresivi) aproximativ 5 zile postpartum pentru multitudinea de beneficii pe care o oferă.
În primele 40 zile (lehuzia îndepărtată) este contraindicată viața sexuală indiferent de metoda de naştere precum şi baia în cadă. Doar duş.
După 40 de zile, se efecuează controlul postpartum cu ocazia căruia se evaluează cicatrizarea plăgii (dacă există ) recuperarea generală, închiderea colului uterin, vindecarea plăgii uterine (post cezariană-echografie endovaginală) şi starea sânilor.
Tot cu ocazia consultului se stabileşte o metodă contraceptivă de termen lung (pentru minim 2 ani după o cezariană), alăptarea oferind contracepție doar în primele 2-3 luni dacă se alăptează exclusiv la sân.
Nu se recomandă o noua sarcină mai devreme de un an (după o naştere naturală) sau mai devreme de 6 luni după o înțărcare pentru a da timp corpului să îşi revină şi să îşi refacă rezervele de nutrienți, minerale şi săruri necesare unei noi sarcini şi alăptări.
În primele 40 zile după naştere trebuie continuat tratamentul cu anticoagulant (pentru femeile trombofilie sau tromboză), antihipertensiv, regimul/tratamentul din diabetul gestațional, tratamentul antiepileptic sau orice altă patologie asociată sarcinii.
După 40 zile urmează un consult la hematologie, cardiologie, diabetologie, neurologie, etc pentru reevaluare şi întreruperea/modificarea tratamentului.
Respectând măsurile corecte de igienă şi recomandările medicale, recuperarea postnatală va fi rapidă, lipsită de incidente, iar după cele 40 zile veți fi de cele mai multe ori complet vindecată şi aptă pentru a vă relua activitățile din preconcepție, incusiv viața de cuplu.
Dr. Cristina Buzgar - Medic Specialist Obstetrică Ginecologie