Scorul APGAR – nota bebelusului la naștere

SCORUL APGAR - NOTA BEBELUŞULUI LA NAŞTERE

🌸 Pentru multe mămici, imediat după naşterea bebeluşului, o nouă teamă apare: Ce notă a primit copilul meu ?

🌸 "Nota" nu este echivalentul unui examen pe care trebuie să îl treacă bebeluşul nou-născut, ci este traducerea medicală a stării de adaptare a bebeluşului la viața extrauterină.

El reprezintă de fapt un acronim:

🌸 A - aspect

🌸 P - puls

🌸 G- grimasă (reacția la stimuli)

🌸 A - activitate (tonus muscular)

🌸 R - respirație

Fiecare dintre aceste 5 chestiuni sunt evaluate de către medicul neonatolog la 1 minut după naştere, apoi la 5 minute. Când scorul este sub 7, el este reevaluat din 5 în 5 minute, până la 20 minute.

Fiecare caracteristică este notată cu 0, 1 sau 2, în funcție de anumite criterii medicale foarte clar stabilite.

Astfel:

🌸 2- înseamnă aspect normal

🌸 1-diminuat sau slab

🌸 0- absent.

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸

🌸 A - ASPECTUL

În mod normal, un bebeluş în stare bună trebuie "să se coloreze" imediat, să devină rozaliu. Acest fapt se datoreaza circulației sângelui bine oxigenat. E un semn de sănătate.

A 0 - aspect palid sau cianotic (vânăt)

A 1 - aspect rozaliu sau cianoză la periferie (acrocianoză)

A 2 - aspect rozaliu intens şi uniform

🌸 P - PULSUL

P 0 - fără puls

P 1 - puls < 100 bătăi/min

P 2 - puls > 100 bătăi/minut - normal

🌸 G - GRIMASE (reactivitatea la stimuli)

În mod normal, la naştere bebeluşul trebuie să plângă şi să răspundă la stimuli. Orice variantă care nu întrunește aceste criterii este anormală.

G 0 - nu plânge şi nu răspunde la stimulare

G 1 - grimasă în timpul aspirației sau la stimulare intensă

G 2 - plânge spontan şi/sau la stimulare uşoară

🌸 A - ACTIVITATE

Un nou-născut are în mod normal un tonus foarte bun. Atât de bun încât un bebeluş sănătos este dificil de îmbrăcat, mai ales la mânuțe. Întregul corp e tonifiat şi suficient de încordat. El rămâne practic într-o poziție asemănătoare poziției fetale intrauterine.

A 0 - absența totală a tonusului - complet moale

A 1 - uşoară flexie

A 2 - mânuțe şi picioruşe flectate care opun rezistență la extensie

🌸 R - RESPIRAȚIE

R 0 - respirații absente

R 1 - respirații slabe, neregulate sau gasping

R 2 - respirații puternice, plâns viguros

Conform criteriilor de mai sus, se face suma celor 5 "note", rezultând la final scorul APGAR. Ideal 10.

🌸 Un APGAR de 8/9/10 este un scor bun - nu necesită decât îngrijirea standard

🌸 Un APGAR între 4 şi 7 un scor intermediar - astfel nou-născutul necesită suport pentru respirație şi oxigen. Uneori stimuli mai intenşi.

🌸 Un APGAR sub 3 este grav, critic şi impune resuscitarea nou-născutului.

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸

🌸 De multe ori există copii care au trecut prin travalii sau expulzii dificile sau asistate (forceps, ventuză) care primesc la un minut un scor mai mic dar care la 5 minute îşi revin. Nu toți rămân cu sechele pe termen mediu sau lung de asfixie perinatală.

🌸 Dacă nici după 5 minute scorul APGAR nu se îmbunătățeşte nu se pot exclude riscurile pe termen mediu şi lung ale lipsei de oxigenare corectă şi completă a țesuturilor, mai ales cerebrale (risc de encefalopatie sau alte patologii).

🌸 Nota 10 este mai rar întâlnită din cauza unui număr mare de nou-născuți care au cel puțin o uşoară cianoză tranzitorie în primul minut. Un APGAR 9 sau 10 este într-adevăr excelent. De multe ori se întâlnesc bebeluşi cu APGAR 9 la 1 minut și 10 la 5 minute, ceea ce e minunat.

🌸 În cealaltă extremă sunt bebeluşii care rămân cu APGAR 0 chiar şi după 10 minute de resuscitare.

🌸 Chiar dacă o parte supraviețuiesc până la urmă, sunt rarisime cazurile în care aceştia rămân normali d.p.d.v neurologic după atât de multă asfixie.

🌸 În spitalele baby-friendly se respectă recomandările OMS ca scorul APGAR să se efectueze în timpul orei magice (skin-on-skin) dacă acest lucru este posibil (stare fetală relativ bună).

🌸 Uneori scorul APGAR este influențat şi de alți factori cum ar fi prematuritatea, defecte congenitale, sedarea mamei la naştere, supramaturarea sau semne de traumă.

🌸 Aşadar, în naşterile FIZIOLOGICE la termen, de obicei scorul APGAR este peste 8, oferind mamei şansa să se bucure cu succes de mult aşteptata oră magică împreună cu puiul ei.

#naştere #naturală #cezariană #nvdc #nounascut #normal #obstetrician #neonatolog #nota #apgar #nomal #complicatii #oramagica #skinokskin

Dr. Cristina Buzgar

Medic Specialist Obstetrică - Ginecologie