Pensarea tardivă a cordonului la cezariană

Pensarea tardivă a cordonului ombilical poate fi făcută (ṣi trebuie făcută ! ) ṣi la naṣterile prin operație cezariană!

Desigur, cum am spus ṣi în alte situații, pensarea tardivă este compatibilă ṣi cu recoltarea celulelor stem, dar această procedură va fi efectuată DUPĂ predarea nou-născutului la medicul neonatolog.

Mituri legate de pensarea tardivă:

1) Naṣterea naturală permite ca pensarea tardivă a cordonului să aibă loc "până la ultima picătură" sau până când pulsațiile se opresc de tot, iar la cezariana NU se poate la fel: ADEVĂRAT !!

Temperatura scăzută din sala de operații (copilul e ud ṣi va resimți hipotermie dacă stă prea mult) ṣi situația câmpului operator, nu permite aceeaṣi relaxare ca la o naştere naturală, dar măcar 1-2-3 minute (funcție de context) este bine ca bebeluṣul să rămână încă ataṣat la mamă prin cordonul ombilical. Aṣadar ṣi la cezariană se poate face pensarea întârziată a cordonului, dar nu se pot aṣtepta 10-12 minute ca la.o naṣtere naturală.

2) Pensarea tardivă a cordonului înlocuieṣte recoltarea celulelor stem: FALS !!!!

Copilul primeste ṣi are celule stem pe toata perioada vietii intrauterine, inclusiv în acele minute postpartum prin pensarea tardivă, dar ele NU îl vor salva sau vindeca dacă face boli pe parcursul vieții Doar recoltarea celulelor stem, multiplicarea ṣi stocarea lor la vârsta de ziua 0 îl vor putea ajuta pe viitor.

3) Copiii care NU au parte de pensarea tardivă a cordonului fac anemie: FALS!!!

Copiii a căror cordon se pensează imediat nu pățesc absolut nimic, sunt copii normali. DAR !!!! copiii care beneficiază de pensarea tardivă primesc un surplus de câțiva ml de sânge care le va aduce beneficii ale sănătății din mai multe puncte de vedere, motiv pentru care, dacă este posibil, se recomandă a fi făcută de fiecare dată când este posibil.

#pensare #tardiva #cordonombilical

#nastere #naturala #cezariana #celulestem