Ora magică după naștere

🌸 Conceptul de oră magică se referă la prima interacțiune a mamei cu nou-născutul şi la primele momente imediat după naşterea bebelușului.

🌸 Este relaționată în principal cu naşterea naturală, deoarece în timpul cezarienei mama nu poate petrece decât câteva minute cu bebeluşul, şi nu îl poate ține în brațe.

🌸 Ideea de oră magică este de multe ori chiar însăşi motivația psihologică pentru mamă pentru a reuşi să nască natural.

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸

Ce se întâmplă în cursul orei magice ?

🌸 După ce iese bebeluşul, medicul obstetrician care a asistat naşterea va curăța gurița şi năsucul nou-născutului pentru a se asigura că poate respira bine, apoi pune bebeluşul pe pieptul mamei, ideal FĂRĂ pensarea cordonului ombilical.

🌸 Sunt situații medicale în care nu se poate lăsa cordonul să îşi termine pulsațiile, motiv pentru care este tăiat pe parcursul expulziei (circulară strânsă de cordon, cordon scurt, etc).

🌸 La pieptul mamei, nou-născutul este acoperit cu pelincuțe sterile şi eventual preîncălzite pentru a-şi păstra temperatura normală a corpului - nou-născuții au uneori probleme de termoreglare şi să nu uităm că ei sunt uzi după naştere.

🌸 Urmează câteva zeci de minute în care proaspăta mămică trăieşte clipe magice cu micul îngeraş la pieptul ei.

🌸 Între timp, pulsațiile cordonului ombilical se opresc după 2-3 minute, apoi cordonul se poate pensa şi secționa.

🌸 Dacă se doreşte recoltarea celulelor stem, aceasta se poate face abia după pensarea cordonului ombilical şi separarea legăturii dintre bebeluş şi mamă.

🌸 După 5-10, minute de la expulzie încep noi contracții care au rolul de a desprinde placenta de peretele uterin. În 20-30 min după expulzie, placenta trebuie fie expulzată spontan din uter.

🌸 La pieptul mamei, de obicei bebeluşii se liniştesc şi se relaxează foarte bine, depăşind perioada dificilă şi stresantă prin care au trecut în timpul travaliului şi mai ales a expulziei.

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸

🌸 Ora magică nu durează chiar o oră, ci aproximativ 20-30-40 minute în funcție de context şi în funcție de spital, deoarece, imediat după naştere bebeluşul trebuie evaluat, cântărit, șters de vernix şi secreții, aspirat, etc.

🌸 Ulterior nou-născutul este preluat de echipa de neonatologie şi este dus la adaptare, la căldură, i se fac măsurătorile, vaccinările (cu acordul părinților), i se iau amprentele la tălpițe pentru amintirea mamei, etc.

Există situații când ora magică nu poate avea loc?

🌸 Din păcate, experiența cu ora magică nu mereu se poate desfăşura, în ciuda așteptărilor mamei. Ea este mai probabilă şi mai uşoară de la a doua naştere în sus, asta deoarece la prima naştere se întâmplă destul de des ca bebeluşul să nu poată sta în siguranță la pieptul mamei imediat după expulzie.

🌸 De obicei prima naştere este destul de grea atât pentru mamă dar mai ales pentru bebeluş. Mulți nou-născuți respiră mai dificil sau au căile respiratorii obstruate de secreții. Separat de situațiile în care expulzia este deosebit de grea sau cordonul ombilical întârzie ieşirea copilului - când copilul trebuie predat echipei de neonatologie urgent pentru a-l ajuta să respire şi să îl reechilibreze.

🌸 Însă, cu un travaliu urmărit corect, o mămică echilibrată care colaborează bine cu echipa medicală şi în lipsa complicațiilor serioase legate de travaliu şi expulzie, nou-născutul se naşte în stare bună, iar ora magică va fi o experiență extraordinară şi de neuitat pentru proaspăta mămică şi puiul ei.

Dr. Cristina Buzgar

Medic Specialist Obstetrică-Ginecologie

#oramagică #nasterenaturală #placenta #cordonombilical #pensaretardivă #nounăscut #nastereconstientă #experiențăunică