Deṣi se promovează foarte mult naṣterea naturală, există ṣi gravide care aleg cezariana ca fiind mai potrivită ele.
În mod cert ambele forme de naṣtere sunt bune în felul lor ṣi au în acelaṣi timp anumite dezavantaje.
Uneori chiar ṣi o naṣtere naturală aparent perfectă se poate termina cu o cezariană de urgență dacă copilul, mama, sau amandoi sunt în pericol de moarte.
Unde vreau să ajung ?
Ṣi mamele care nasc prin cezariană sunt mame bune, cel puțin la fel de bune pentru ca operația nu e uṣoară nici fizic, nici psihic. Orice mamă care pune siguranța ṣi sănătatea copilului ei pe primul loc este o mamă bună.
Cezariana NU este un eṣec, aṣa cum aud nenumarate mame spunând.
Nu există naṣtere care să se termine cu făt viu ṣi sănătos care să se numească eşec. Din contră.
O naṣtere naturală care se termina cu: făt traumatizat, făt pe ATI, făt cu paralizie de plex brahial (mână paralizată), fat cu asfixie perinatala care are intelectul foarte mult afectat (a se vedea după 7 ani când începe ṣcoala), nenumărate alte complicații gen fracturi, cefalhematoame, etc - sau făt mort! acesta poate fi considerat eṣec după părerea mea.
Mamele care au înțeles riscurile copilului ṣi au optat pentru cezariană în interes fetal sunt niste eroine ṣi merită toată lauda.
Există emoție ṣi la naṣterile prin cezariană. Nimic nu poate fi mai frumos decât să îți vezi puiul ca fiind bine ṣi sănătos, să îi auzi glasul ṣi îl simți la pieptul tau chiar acolo în timpul unei intervenții pe care ṣtii că o faci pentru binele ṣi sănătatea copilaṣului tău.
Mamele care aleg cezariană la cerere NU trebuie blamate.
Stim cu totii că naṣterea naturală e o variantă bună. Dar nici cezariana nu e rea. Are avantajele ei.
Din experiența mea de medic, luând contact cu mii de femei, vă spun că sunt mame care pur ṣi simplu nu concep ideea să îṣi afecteze vreodată vaginul, colul, perineul, viața sexuală, etc.
Nu toate femeile sunt dispuse să treacă prin experiența unei naṣteri naturale.
Clar exista 2 tabere, aproape ca 2 religii în care femeile se contrazic cum e mai bine ṣi fiecare "pledează" pentru crezul personal.
Ṣi exact ca între religii, discuția nu are niciodată o finalitate. Stârneṣte doar controverse ṣi frustrări de ambele părți.
Fiecare femeie e liberă să aleagă cum simte ea că poate să nască ṣi varianta care o împlineṣte cel mai mult.
Când e vorba de cauze medicale, sigur, se stabileṣte de la caz la caz. Motivele REALE de cezariana d.p.d.v. medical nu sunt aṣa multe. Mai multe sunt situațiile relative.
Eu din experiența mea am învăţat un lucru: cât timp partea medicală nu este urgență sau exagerat de gravă, ṣi femeia îṣi doreṣte o naṣtere naturală: trebuie lăsată să încerce. Dacă nu va reuṣi sau situația se va complica pe percurs..măcar se va convinge singură, ṣi nu va trăi cu impresia că medicul a "forțat-o să nască prin cezariană".
Per total, femeile trebuie să aibă o experiență a naṣterii care să fie cât mai aproape de idealul lor. Sau măcar să tindem spre asta. Că ṣi asa e greu.
Orice naṣtere are dificultățile ei, durerile ei, partea psihilogică care iar poate fi grea, alăptarea, grija față de cel mic, diverse sentimente de neputinţă ṣi multe altele
Realitatea face că, toate sunt MAME. Ṣi asta e tot ce contează.