Dezavantajele si riscurile naṣterii prin operație cezariană

 

🌸 În continuarea articolului precedent în care am povestit despre posibilele probleme şi complicații legate de naşterea vaginală, vom continua discuția cu dificultățile legate naşterea prin operație cezariană.

🌸 Indiferent de motivul pentru care s-a ajuns la cezariană, trebuie să încep prin a face o remarcă: Dacă femeia nu a născut natural nu înseamnă că e mai puțin femeie, mai puțin curajoasă sau că naşterea prin cezariană este un eşec.

🌸 Ambele naşteri sunt grele, iar a fi mamă se demonstrează pe tot parcursul vieții copilului. Marea provocare este alăptarea, creşterea şi educarea unui copil, nu canalul de naştere.

🌸 Există o tendință la stigmatizarea populației feminine şi la critici vis-a-vis de femeile care ajung să nască prin cezariană.

🌸 Menționez că din totalul cezarienelor care se fac, majoritatea au motive medicale deosebit de întemeiate. Când vine vorba de sănătatea şi viaţa copilului nu contează atât de mult felul naşterii. Cel mai important, e ca bebeluşul să se nască viu şi în siguranță. Dacă iese prin cezariană nu înseamnă că mama lui e mai puțin mamă.

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸

Riscuri şi dezavantaje pentru mamă:

🌸 Lipsa satisfacției de a da naşterii propriului copil şi de a experimenta sentimentul minunat şi natural al travaliului şi naşterii. Doar o femeie care naşte natural cunoaste pe deplin senzația divină a aducerii pe lume a puiului ei.

🌸 Nu puteți beneficia de ora magică sau să vă țineți copilul în brațe imediat după naştere. Abia după câteva ore (2-24 ore funcție de spitalul unde naşteți) puteți sta cu bebeluşul.

🌸 Este nevoie de rahianestezie (sau foarte rar anestezie generală), care vă împiedică să vă mobilizați în primele ore după operație. Din acest motiv se pune şi o sondă urinară pentru că abia după 6-8 ore (cel mai devreme) veți putea merge singurică la toaletă.

🌸 Este o intervenție chirurgicală care presupune o recuperare postoperatorie de câteva zile. Prima dată când vă dați jos din pat sunt niste dureri suficient de intense (mai mici decât cele din travaliu) pentru care puteți primi calmante.

🌸 Intervențiile chirurgicale în sfera pelvină au risc ridicat de tromboză şi trombembolism motiv pentru care veți primi zilnic o injecție cu anticoagulant şi respectiv ciorapi compresivi pe perioada internării.

🌸 Risc mai ridicat de placentă praevia sau de placentă accreta la viitoarele sarcini față de populația generală.

🌸 Cantitate uşor mai mare de sânge pierdută față de o naştere naturală clasică (lipsită de complicații).

🌸 Ca după orice intervenție chirurgicală rămâne o cicatrice la piele. În cazul cezarienei, cicatricea este de obicei sub linia slipului. Extrem de rar, în mari urgențe obstetricale se poate face incizie verticală pubo-subombilicală.

🌸 Alimentația este mai restrictivă în primele 24 ore după intervenție, dat fiind efectul anesteziei pentru sistemul digestiv. În prima zi puteți mânca doar alimente uşoare, iar abia din a doua zi puteți consuma carne sau alimente greu digerabile.

🌸 Spitalizarea este de 3 nopți, față de 2 nopți în cazul naşterii naturale (în majoritatea spitalelor).

🌸 În prima zi de operație NU vă puteți îngriji copilul fără ajutor. Puteți alăpta imediat după naştere ca şi după naşterea naturală dar nu va puteți deplasa până la măsuța de schimb pentru a îngriji bebeluşul şi a-i schimba scutecul până nu vă mobilizați postoperator. Pentru a păstra copilul cu dvs în salon va trebui să vă ajute cineva în primele ore sau chiar până a doua zi.

(vă puteți caza împreună cu soțul/ mama dvs sau puteți cere ajutorul asistentei).

🌸 Când vine vorba de naşterea la un spital privat, costul facturii e mai mare decât pentru o naştere naturală.

🌸 La 7-10 zile de la intervenție trebuie să reveniți pentru evaluare şi extracția firului de la piele.

🌸 În cazul femeilor obeze sau care au pliu cutanat abdominal, există risc de infecție a plăgii prin dificultăți de igienă (transpirație locală) şi de abord vizual.

🌸 Nu se recomandă o nouă sarcină mai devreme de 2 ani dacă se doreşte o sarcină fără risc. Numărul maxim de cezariene este 4-5 în funcție de particularitatea cazului, deci dacă vă doriți mai mult de 5 copii, ar fi o problemă.

🌸 Dacă aveți dorinţa de a naşte natural după cezariană, experiența se poate desfăşura în siguranță DOAR dacă au trecut minim 5 ani de la cezariană şi doar dacă aveți o singură operație înainte. Dacă aveți mai mult de 2 cezariene, nu se mai recomandă naşterea vaginală.

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸

Riscuri pentru bebeluş

🌸 În cazul cezarienelor la rece, dacă vârsta gestațională nu a fost calculată corect, există riscul de prematuritate iatrogenă. Adică să fie scos copilul prea crud şi să nu se adapteze la fel de bine la viața extrauterină.

🌸 Cu excepția primelor minute după naştere când mama poate interacționa cu bebeluşul şi poate face câteva fotografii, ulterior nou născutul stă separat de mamă până aceasta revine în salon (2-24 ore funcție de spital). De obicei 3-4 ore. La naşterea naturală, bebeluşul stă de obicei doar 2-3 ore la adaptare apoi este adus mamei.

🌸 Unii copii nu reacționează bine la viața extrauterină când sunt scoşi "prin surpindere" (în cazul cezarienei la rece), mai ales înainte de 39 săptămâni împlinite. Pot avea un scor APGAR mai mic sau pot avea dificultăți de respirație. În cazul cezarienelor la termen sau "la cald" acest lucru nu se întâmplă deoarece contracțiile pregătesc plămânii fetali pentru respirație.

🌸 În extrem de rare situații pot apărea luxații de şold, sau alte accidente intraoperatorii (instrumentar deficitar, medic insuficient pregătit, copil în poziții atipice, mare urgenţă chirurgicală, etc).

🌸 Studiile arată că bebeluşii născuți prin cezariană au risc mai mare de boli alergice din cauză ca nu au colonizarea cu flora vaginală a mamei. (Dacă mama are infecție vaginală nu mai există avantaje ci doar riscuri pentru copil - legat de apectul floră.)

Dr. Cristina Buzgar

Medic Specialist Obstetrică-Ginecologie