Avantajele nașterii prin operație cezariană

 

🌸 La finalul acestei serii de articole despre avantaje şi dezavantaje ale ambelor variante de naştere vom termina cu avantajele cezarienei.

🌸 Vă reamintesc că ideal ar fi ca femeile să nască natural pentru lunga lista de avantaje atât pentru mamă dar şi pentru copil, cezariana fiind o variantă de rezervă.

🌸 Totuşi, pentru situațiile când finalitatea sarcinii are loc prin cezariană, există şi unele plusuri pe care vi le detaliez mai jos.

🌸 Subiectul acestui articol NU va fi despre indicațiile medicale sau motivele pentru care naşterea a fost prin cezariană, ci strict legat de subiectul titlului.

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸

Avantaje pentru mamă:

🌸 În cazul cezarienelor la cald, data naşterii copilului este aleasă natural, doar că bebeluşul are o altă cale de ieşire.

🌸 În cazul cezarienelor la rece, data nașterii este stabilită de obicei după 39 săptămâni de sarcină de comun acord, şi astfel se poate ține cont şi de preferința părinților cât timp este în marja de timp corectă.

🌸 Din punct de vedere logistic este confortabil şi uşor de organizat - în ultimele zile înainte de naştere mama poate gestiona corect timpul (gătește şi face curat pentru zilele cât va lipsi de acasă, pregăteşte bagajul pentru spital, are timp pentru programările cosmetice, etc).

🌸 Înainte de naştere nu există dureri (cezariana la rece) iar durerea postoperatorie este în mod cert mult mai mică decât cea dintr-un travaliu. În plus pentru durerea postoperatorie există calmante foarte eficiente. Cezariana este o intervenție chirurgicală de rutină şi nu presupune o recuperare exagerat de dificilă.

🌸 Hipotonia sau Atonia uterină – cea mai frecventă cauză de hemoragie postpartum, este mai rară in cazul cezarienei planificate (la rece).

🌸 Complicațiile cezarienei planificate ca şi metodă de naştere sunt mai scăzute decât ale cezarienei în urgență sau ale nașterii naturale.

🌸 Nu sunt necesare manevre medicale (nu se face clismă, etc) sau obstetricale. Doar se montează o sondă urinară imediat după ce se face anestezia. Sonda va sta de obicei până maxim a doua zi dimineață sau până când dezmorțirea permite mobilizarea normală a mamei.

🌸 Incizia este într-o zonă a corpului foarte uşor de îngrijit (sub linia slipului) cu riscuri mult mai mici de infecție sau complicații (spre deosebire de epiziotomie sau plaga de la ruptura perineului).

🌸 Postoperator mama poate sta confortabil în şezut în pat să alăpteze şi respectiv pe toaletă. Toaleta/Duşul nu produce usturimi sau dureri la plagă (spre deosebire de naşterea naturală). Există pansamente speciale cu silicon pentru cezariană care permit duşul complet al corpului fără risc de afectare a plăgii.

🌸 Păstrarea integrității şi funcționalității normale a vaginului, cu reluarea uşoară, firească şi calitativă a vieții sexuale.

🌸 Nu există risc de incontinență urinară (sau fecală) dau de prolaps uterin, nici pe termen scurt nici pe termen lung după naştere.

🌸 Spitalizarea este de 3 zile, deci timp suficient pentru a deprinde în spital tehnica corectă a alăptării şi a îngrijirii bebeluşului până la externare.

🌸 În spitalele private se încurajează alăptarea precoce şi legatura mamă bebe. De obicei se pune copilul la sân la 3-4 ore de la cezariană când mămica se poate ridica în şezut.

🌸 Lactația se instalează exact ca şi după naşterea naturală. Este FALS mitul că laptele vine mai greu după cezariană. Prolactina depinde de timpul scurs de la iesirea placentei din corp, factori genetici, stress, stimulare mamelonară, etc, nicidecum de felul naşterii.

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸

Avantaje pentru bebeluş:

🌸 Copilul este 100% în sigurantă, neavând riscuri de niciun fel legate de procesul naşterii. Să nu uităm că dacă se întâmplă ceva periculos cu bebeluşul pe parcursul unei naşteri naturale, se va face tot CEZARIANĂ pentru salvarea copilului şi eventual a mamei.

🌸 În lipsa unui travaliu (cezariana la rece) copilul NU va avea capul deformat sau bosă (cum se întâmplă frecvent la naşterile naturale).

🌸 Copiii născuți prin cezariană la rece au un potențial intelectual mai mare decât cei născuți natural. Acest lucru se datorează faptului că în timpul naşterii naturale, în timpul contracțiilor, copilul nu primeşte la fel de mult oxigen, motiv pentru care o parte din neuroni mor (fiziologic). Asta nu înseamnă că un copil născut natural are IQ mic, ci că, copiii născuți prin cezariană au un IQ semnificativ mai mare decât media.

🌸 Bebeluşul nu suferă nici o formă de stress în procesul naşterii. Risc infinit mai mic de traume sau de hipooxigenare comparativ cu naşterea naturală.

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸

🌸 Ca şi concluzie, ambele metode de naştere sunt grele, ambele au avantaje şi dezavantaje.

🌸 Nu există o metodă de naştere PERFECTĂ, lipsită de dureri sau riscuri, şi nu există garanții.

🌸 Ceea ce este cel mai important este ca mama să nască aşa cum simte ea că POATE şi să îşi aleagă metoda de naştere care i se potriveşte cel mai bine.

🌸 Din experiență vă spun: o femeie setată că naşte natural, care dintr-un motiv sau altul ajunge să nască prin cezariană se va recupera mai greu, va resimți cezariana ca fiind traumatică. Şi invers, o femeie pregătită moral pentru cezariană, dacă

ajunge să nască natural - se va raporta la experienţa naşterii ca fiind una deosebit de grea şi traumatică.

🌸 Totul ține de aşteptări și mindset. Ambele sunt grele şi ambele au frumusețea lor. Diferența o face pregatirea emoțională de pe parcursul sarcinii, gradul de informare şi mai ales nivelul aşteptărilor.

🌸 Majoritatea gravidelor, mai ales primiparele, se cramponează mult de acest subiect: Cum nasc ?

Realitatea face că cel mai important nu este felul naşterii ci ca bebeluşul să se nască sănătos, să poată respira, să poată fi alăptat, iar după 2-3 zile să poată fi externat în siguranță.

🌸 Pentru ca mama să fie cu totul împlinită după experiența naşterii (indiferent de metodă), ideal ar fi ca ea să îşi finalizeze sarcina într-un mod cât mai aproape de idealul ei personal. Astfel recuperarea va fi mult mai uşoară, nivelul de stres şi anxietate mai mic, riscul de depresie mai mic, laptele va veni mai repede iar sentimentul de satisfacție şi mulțumire sufletească va fi pe măsură.

Dr. Cristina Buzgar

Medic Specialist Obstetrică - Ginecologie