Este neapărat necesară EPIZIOTOMIA?

 

🌸 Epiziotomia este incizia care se poate efectua la nivelul perineului în timpul expulziei.

🌸 Ea poate fi pe linie mediană (nu se mai recomandă) sau laterală spre piciorul drept al mamei (la 45°)

🌸 În ultimii ani există o tendință din ce în ce mai mare a gravidelor de a solicita în planul de naştere EVITAREA epiziotomiei.

🌸 Face parte din trendul care include:

🌸 naşterea nemedicalizată

🌸 naşterea acasă

🌸 dorința de a păstra placenta după naştere

🌸 refuzul suplimentelor de lapte praf până la instalarea secreției lactate

🌸 alăptarea până la 4-5 ani sau mai mult, etc

🌸 Este adevărat că epiziotomia şi epiziorafia pot pune uneori dificultăți chirurgicale şi de recuperare mai mari decât o operație cezariană.

🌸 Există medici care practică epiziotomie la toate primiparele (femei la prima naştere), unii medici la majoritatea naşterilor, alți medici nu practică deloc, alți medici practică doar dacă situația medicală impune.

🌸 Avantajele epiziotomiei:

🌸 ajută la o expulzie mai uşoară şi mai atraumatică a capului fetal.

🌸 previne ruptura spontană, "franjurată" a perineului - situație în care este destul de greu de suturat la loc din punct de vedere chirurgical- cu posibile consecinte pe termen scurt/mediu/lung

🌸 previne ruptura perineului pe linie mediană care se poate prelungi uneori până la sfincterul anal sau chiar până la mucoasa anală. Situatia este deosebit de gravă datorită unui risc infecțios foarte mare iar complicațiile legate de procesul de eliminare al materiilor fecale sunt de nedorit nimănui.

🌸 previne riscul de prolaps uterin odată cu înaintarea în vârstă

🌸 previne sau reduce riscul de a dezvolta incontinență urinară şi/sau fecală postpartum

🌸 În anumite circumstanțe, ghidurile (legea) obligă la folosirea OBLIGATORIE a epiziotomiei ca manevră medicală în cazul unor situații obstericale particulare, cum ar fi:

🌸 când este necesară aplicarea forcepsului - uneori se face epiziotomie bilaterală !

🌸 când este necesară aplicarea ventuzei (vacuum)

🌸 când există suferință fetală în expulzie sau când fătul are greutate mare/foarte mare la naştere.

🌸 când naşterea are loc în prezentație pelvină (copilul se naşte cu pelvisul înainte, în loc să iasă cu capul înainte) sau în prezentații complexe

🌸 naşterea naturală în sarcina gemelară

🌸 la unii prematuri - oasele capului foarte moi iar fără epiziotomie pot avea diverse leziuni la nivelul acestuia în timpul expulziei.

🌸 Complicații ale epiziotomiei:

🌸 infecție sau cicatrizare defectuoasă dacă nu s-au folosit instrumente sterile, tehnica chirurgicală a fost greşită, igiena locală neefectuată corect, etc

🌸 durere, jenă şi dificultatea de a sta în şezut mai multe zile, săptămâni sau luni, în funcție de situație

🌸 dehiscența plăgii - după o suprainfecție, reluarea prea precoce a vieții sexuale, constipație cronică, igienă precară, etc

🌸 uneori dificultăți la reluarea vieții sexuale

🌸 Când epiziotomia se efectuează bine, şi ulterior se face corect o epiziorafie (coaserea la loc) folosindu-se instrumente sterile, igiena locală corectă şi respectarea recomandărilor medicale, atunci recuperarea este foarte bună şi lipsită de consecințe pe termen lung.

🌸 Există țări în care epiziotomia sau ruptura spontană a perineului la naştere NU este reparată chirurgical. Protocoalele diferă de la o legislație la alta.

🌸 În România, este obligatorie refacerea chirugicală atât a epiziotomiei cât şi a lacerațiilor sau a rupturilor de perineu care pot avea loc spontan după o expulzie.

🌸 Modalități prin care există posibilitatea de a evita pe cât posibil efectuarea epiziotomiei:

🌸 masajul peretelui vaginal posterior cu câteva săptămâni înainte de naştere

🌸 exerciții kegel

🌸 yoga prenatală şi anumite asane care se focusează pe musculatura din zona perineală

🌸 dirijarea cât mai lentă şi naturală a expulziei capului fetal şi asistență corectă la naştere

🌸 expulzia neforțată a copilului

🌸 susținerea corectă a perineului cu un câmp sau compresă atunci când se degajează umărul posterior pentru prevenția rupturii perineului sau a prelungirii plăgii de epiziotomie dacă aceasta s-a efectuat în prealabil

🌸 Luați în calcul că teoria nu este totuna cu practica, iar la naştere, mai ales la prima naştere, mulți copii au un oarecare grad de suferință şi nu mereu este timp/posibilitate de a proceda comform unui plan al gravidei.

🌸 Totuşi, mai important decât orice, este ca bebeluşul să se nască în siguranță, fără sechele (mai ales pe termen lung) date de sufocare sau lipsa oxigenului şi bineînțeles, să se adapteze la viața extrauterină cât mai bine chiar din primele minute după naştere.

🌸 Dacă aveți preferinţe vis a vis de epiziotomia la naştere este bine să treceți toate aceste dorințe în planul dvs de naştere şi să le discutați în prealabil cu medicul obstetrician care vă urmăreşte sarcina şi cu care veți naşte. În mod cert, în măsura posibilităților particulare, medicul va încerca să se plieze pe dorința şi asteptările dvs, pentru ca experiența naşterii să fie cât mai aproape de idealul pe care vi l-ați imaginat.

Dr. Cristina Buzgar - Medic Specialist Obstetrică - Ginecologie