Nașterea gravitațională vs nașterea în poziție ginecologică - realitatea medicală

NAṢTEREA NATURALĂ ÎN POZIȚIE GINECOLOGICĂ VS NAṢTEREA ÎN POZIȚIE GRAVITAȚIONALĂ

Există în ultimul timp foarte multe cereri în planurile de naṣtere ca femeile să nască în alte poziții decât cea clasică.

Aṣ vrea să facem puțină lumină în aceste noțiuni pentru că, din păcate, sunt foarte multe surse de (DEZ)INFORMARE pe interent.

A) Gravitația AJUTĂ mecanismul de naṣtere prin facilitarea coborârii copilului prin canalul osos al mamei.

Mai ales dacă mama este la prima sau a doua naṣtere când lucrurile se desfăṣoară mai greu ṣi mai complicat, gravitația până la 10 cm dilataţie ajută mult.

Deci, repet: Până la momentul expulziei, gravitația ajută !

DAR !!!! în expulzie, este foarte riscant de împins gravitațional din următoarele motive:

1) Copilul e ud ṣi alunecos !!! - au fost copii care au alunecat efectiv in cap sau s-au smuls din cordonul ombilical ducând fie la traumatisme de diverse grade, paralizii, hemoragie cerebrală, chiar si moartea fătului.

2) Medicul nu are acces vizual la perineu ṣi nu poate ajuta copilul în caz că are cordonul după gât sau vine într-o poziție atipică- lucru care duce la diverse riscuri începând cu asfixia perinatală, fracturi, etc până la moarte fetală.

3) Neavând acces vizual ṣi/sau acces instrumentar, medicul nu poate să susțină corect perineul, lucru care duce la risc de rupturi imense până la gradul 4 (care includ ruptura sfincterului anal, a zonei periclitoridiene sau periuretrale)... horror.

4) În timpul expulziei, copilul ar fi bine să se nască într-un mediu cât mai steril. Dacă mama stă în pozitie ginecologică, perineul se poate dezinfecta înainte de expulzie ṣi pot fi puse câmpuri sterile în jur pentru ca bebeluṣul să nu ia floră anormală din jur odată cu momentul naṣterii.

În plus, multe femei au scaun în timp ce nasc🙈.

După cum ṣtiți, copilul se naṣte cu fața în jos, privind spre anus.

În poziție ginecologică medicul poate igieniza zona anală a femeii ṣi poate roti copilul LA TIMP astfel încât acesta să NU se contamineze cu materii fecale pe față, în gură, în ochi, în nas.... la momentul naṣterii !!! Lucru esențial dacă vreți sa nu se nască copilul cu E.Coli, Enterococ, etc... 🤦‍♀️

În poziție gravitațională vă imaginați ce se întâmplă.... 😰

B) La femeile care sunt de la a 3-a sau a 4-a naṣtere în sus, gravitația duce la travaliu precipitat ṣi risc de ruptură a colului uterin, DECI NU SE RECOMANDĂ nici măcar în ultima parte a travaliului să stea squat (pe vine) sau să împingă. Ca să nu mai spunem că situația de la punctul 1 de mai sus este mult mai frecventă.

C) Ideal ar fi ca în travaliu, parturienta să aibă parte de anestezie epidurală ṣi/sau să se mişte liber, să facă duṣ, să stea în cadă cu apă caldă (DOAR până la ruperea apei !!!! sau la parturientele care NU au venit cu apa ruptă la spital), să stea pe minge, să efectueze miṣcări rotative sau asimetrice din bazin, etc

Spre finalul travaliului, funcție de particularitatea cazului, medicul va consilia parturienta în legatură cu pozitia, miscarile, respirațiile sau eforturile expulzive necesare, astfel încât să aibă loc următoarele evenimente simultan:

🌸 mama să rămână în stare bună, capabilă să colaboreze cu echipa medicală ṣi să aibă putere să împingă.

🌸 bebeluṣul să traverseze canalul de naṣtere în siguranță, fără blocarea mecanismului de naṣtere, fără forceps, ventuză, traumatisme ale craniului fetal sau asfixie.

🌸 medicul să aiba acces vizual si tactil la perineul mamei pentru a preveni riscurile copilului (sufocare cu cordonul, sau alte incidente) si pentru a preveni ruptura excesivă a perineului mamei.

Notă finală: pentru doamnele care optează în planul de naṣtere pentru "epiziotomie la nevoie" este IMPOSIBIL să poată naṣte în altă poziție decât cea ginecologică deoarece medicul trebuie să poată efecta anestezia locală ṣi incizia la momentul potrivit. Si bineînțeles să poată coase după.

Aṣa încât, dragi mămici, mai ales doamnele aflate la prima experiență: Gravitația ajută pe perioada travaliului, dar în expulzie vă recomand să naṣteți cum au născut femeile de când e lumea.

Toate mamiferele terestre care nasc pui în prezentația craniană (iese puiuțul cu capul înainte), nasc pe pământ, aṣezate.

Ṣi ca să închei într-o notă umoristică.....Nici mamuța nu naṣte din copac, chiar dacă e gravitațional 🙈🙈🙈🙈

Naṣtere uṣoară tuturor şi aveți încredere în medicul dvs 🤗🤗🤗

Dr. Cristina Buzgar - Medic Specialist OG

#nastere #naturala #blanda #travaliu #gravitational #expulzie #normală #perineu #rupturi #nounascut #sanatos