Cum se dilată colul uterin la naṣtere ?

 

Pe perioada sarcinii, colul rămâne închis, rolul acestuia fiind (printre altele) să ajungă sarcina la termen.

Odată cu apariția contracțiilor (uneori prematur), colul sufera o serie de modificări care prin care ajunge treptat să se dilate pentru a permite copilului să treacă din uter în vagin, ṣi mai apoi să se nască.

Mecanismul este diferit la femeile aflate la prima naṣtere față de toate celelalte naṣteri care urmează.

Fenomenul este următorul:

La prima naṣtere:

🌸 contracțiile duc întâi la scurtarea colului (de la o lungime de 3-4 cm colul ajunge subțire cât o foiță de hârtie) ṣi aducerea lui în axul vaginal (el în mod normal este orientat posterior).

🌸 abia după scurtare, colul începe să se dilate. Cel mai greu este să obținem o dilatație de 2-3 cm. Acest proces poate dura de la câteva ore la câteva zile, timp în care parturienta are contracții la cateva minute diatanță.

🌸 dupa 3-4cm, mecanismul de dilatare a colului este unul mult mai uṣor, pentu că bebeluṣul mai coboară în canalul de naṣtere apăsând direct pe col, lucru care duce la o dilatare în câteva ore pana la 6-7 cm.

🌸 Dacă apa nu s-a rupt de la sine, acesta este momentul când membranele trebuie OBLIGATORIU rupte artificial, altfel bebeluṣul intră în suferință, elimină meconiu, lichidul devine verde iar copilul va avea asfixie perinatală ṣi dificultăți de adaptare la viața extrauterină. Alteori chiar moarte. 🥺

🌸 dupa 6-7 cm sau dupa ruperea apei, dilatarea colului este ṣi mai rapidă, bebeluṣul fiind de obicei deja angajat în canalul de naṣtere. Contracțiile se vor simți mai intens când bebe coboară printre oasele bazinului matern.

🌸 Nu mai trece mult ṣi parturienta ajunge la dilatație completă (cât să încapă copilul prin col). Dincolo de acest pas, urmează momentul mult aṣteptat, al expulziei.

De la a doua naṣtere în sus:

🌸 stergerea ṣi dilatarea colului au lor simultan, deci travaliul e mult mai scurt, mai ales dacă bebeluṣul este mai mic decât copiii precedenți.

🌸 timpul de dilatare este aproape la jumatate, iar de obicei naṣterile sunt din ce în ce mai uṣoare.

Secretul e multă răbdare ṣi o mamă cât mai relaxată. 🥰❤️🌸