Avantajele naṣterii naturale

AVANTAJELE NAȘTERII NATURALE

🌸 Din fericire, în ultima perioadă de timp, nașterea naturală devine metoda preferată de naștere a marii majorități a gravidelor.

🌸 Deși există și mici dezavantaje sau dificultăți legate de nașterea vaginală, satisfacția și împlinirea emoțională a mamei nu se compară cu nicio altă variantă similară.

🌸 Cele mai multe dintre femei optează pentru o naștere naturală deoarece prin acest lucru ele se împlinesc ca mame, ca femei, ca soții, dar şi pentru binecunoscutele avantaje ale acestei experiențe.

🌸 În mod cert, din punct de vedere medical, nașterea naturală este varianta optimă, cezariana fiind o variantă de rezervă.

🌸 O femeie care:

🌸 își propune să nască natural,

🌸 are un plan de naștere bine pus la punct,

🌸 are o relație și o comunicare bună cu medicul care i-a urmărit sarcina,

🌸 este echilibrată și bine informată vis-a-vis de ceea ce presupune cu adevărat un travaliu și, cel mai important,

🌸este pregătită fizic și mental să facă față bine unei nașteri vaginale (cu tot ce presupune asta - dureri de naștere, manevre obstetricale, proceduri medicale/ chirurgicale adjuvante, etc)- ÎN MOD CERT va avea parte de o experiență extraordinar de magică și împlinitoare la nașterea bebelușului ei

Avantajele nașterii naturale:

🌸 PENTRU MAMA:

🌸 Spitalizare de 2 nopți (în majoritatea spitalelor).

🌸 Risc mai scăzut de depresie postpartum.

🌸 Poate mânca normal imediat după naștere.

🌸 Mobilizare postpartum mai rapidă (nu neapărat mai ușoară).

🌸 Dacă nașterea nu a fost traumatizantă sau exagerat de grea, lactația se instalează cu câteva ore mai repede față de nașterea prin cezariană -prolactina (hormonul de lactație) este scăzută în prezența hormonilor de stress.

🌸 Cocktailul hormonal din timpul nașterii naturale creează o legătură mai puternică și mai trainică cu nou-născutul.

🌸 În absența unei epiziotomii sau a rupturilor de perineu de diverse grade, recuperarea postpartum este mai rapidă. (!!! se întâmplă extrem de rar ca prima naștere să aibă loc fără epiziotomie și/sau ruptură perineală, motiv pentru care majoritatea primiparelor au o recuperare fizică mai grea decât după cezariană - având dureri mari, usturimi la duș/toaletă și imposibilitatea de a sta în șezut mai multe săptămâni, inclusiv de a alăpta într-o poziție confortabilă). De la a doua naștere în sus de obicei recuperarea este foarte frumoasă și rapidă.

🌸 Satisfacție și împlinire emoțională de a da nașterii propriului copil.

🌸 Posibilitatea de a obține o nouă sarcină în mai puțin de 2 ani fără riscuri asociate.

🌸 Posibilitate de a naște mai mult de 5 copii (de obicei prin cezariană se fac maxim 4-5 copii, funcție de caz).

🌸 D.p.d.v. energetic, prin nașterea vaginală pântecul feminin își reglează energia pe chakrele 1 și 2, și, chiar dacă pierderea de energie chi(qi) este deosebit de mare pentru mamă (prin sarcină și expulzie), nașterea naturală are rolul de a îndepărta blocajele pe respectivele puncte energetice (dacă acestea există).

🌸 PENTRU BEBELUȘ:

🌸 Bebelușul își alege singur data nașterii, astfel încât este pregătit 100% pentru viața extrauterină. (vorbim de sarcina la termen, nu de nașterea prematură).

🌸 În absența infecției vaginale !!!, bebelușul se colonizează cu bacterii sănătoase care vor crea o imunitate bună și astfel va avea un risc scăzut de alergii, astm și intoleranțe alimentare.

🌸 Risc scăzut de detresă respiratorie datorită faptului că bebelușul elimină tot lichidul amniotic din plămâni pe parcursul expulziei precum și datorită faptului că pregătirea plămânilor fetali este optimă sub acțiunea contracțiilor din travaliu. (*din același motiv este mai bună o cezariană pe naștere declanșată decât o cezariană “la rece”).

🌸 Bebelușul și mama pot beneficia de ora magică și de minunatul sentiment skin-on-skin imediat postpartum, chiar înainte de a pensa cordonul ombilical.

🌸 Nașterea naturală permite de cele mai multe ori un timp prelungit pentru pensarea tardivă a cordonului ombilical față de nașterea prin operație cezariană.

Dr. Cristina Buzgar

Medic Specialist Obstetrică-Ginecolgie