Recoltarea celulelor stem la naştere

 

🌸 Ce sunt celulele stem ? Celulele stem sunt celule totipotente (se pot transforma în orice tip de țesut).

🌸 Cu ce mă ajută dacă recoltez celule stem ? Există o serie de boli deosebit de grave, inclusiv cancere, care pot apărea pe parcursul vieții la orice vârsta şi la orice membru al familiei dumneavoastră (leucemii, limfoame, boli autoimune, etc) iar noile tehnologii fac progrese spre a trata şi boli foarte frecvente cu ajutorul celulelor stem cum ar fi diabetul sau alzheimer.

🌸 În mod cert, pe viitor, majoritatea bolilor vor putea fi tratate cu ajutorul celulelor stem, mai ales datorită progreselor tehnologice (imprimantele 3d pentru regenerarea de țesuturi noi cu ajutorul celulelor stem) şi a cercetărilor în domeniu.

🌸 Din perspectiva mea, atât ca medic cât şi ca pacient, oportunitatea recoltării celulelor stem reprezintă un as în mânecă pentru orice părinte.

🌸 Principalul avantaj îl reprezintă faptul că proba este compatibilă și cu restul fraților, cu părinții şi chiar cu bunicii. Este practic un fel de asigurare medicală de familie care poate fi folosită oricând pe viitor.

🌸 În ultimii ani, recoltarea privată a celulelor stem a devenit disponibilă pentru populația generală. În fiecare an se fac cca 60.000 de transplanturi cu celule stem hematopoietice în întreaga lume.

🌸 Puterea financiară a cuplurilor din mediul urban, mai ales a segmentului de populație care se adresează serviciilor private de sănătate (mai ales cu ocazia unei naşteri) a crescut mult în ultimii ani.

🌸 Există pe piața din România mai multe bănci private de celule stem, unele mai vechi, mai profesionale şi mai consacrate, altele mai noi şi cu mai puțină experiență în domeniu.

🌸 Recoltarea celulelor stem se face la naştere, atât după o naştere naturală cât şi în cursul unei naşteri prin operație cezariană.

🌸 O cantitate atât de mare de celule stem NU mai poate fi recoltată niciodată, mai ales nu în mod neinvaziv. Numai şi numai cu ocazia unei naşteri.

🌸 Dacă o mamă alege să NU recolteze celulele stem din placentă, atunci acestea se vor pierde odată cu ea.

🌸 Recoltarea o va face medicul obstetrician care vă asistă la naştere sau respectiv care vă operează.

🌸 În funcție de banca pentru care optați, respectiv pachetul pentru care optați (în funcție de disponibilitatea financiară) se poate recolta fie doar sânge ombilical, fie, suplimentar, țesut din cordonul ombilical sau sânge placentar.

🌸 Recoltarea se face DUPĂ naşterea copilului, după clamparea şi respectiv secționarea cordonului ombilical şi după predarea nou-născutului către medicul neonatolog. Deci Nou-născutul NU este influențat în niciun fel.

🌸 Recoltarea se face în condiții sterile, în deplină siguranță iar ulterior proba va fi pregătită pentru transport. Un delegat al firmei de celule stem cu care ați semnat contractul va veni pentru a ridica proba în cel mai scurt timp (de cele mai multe ori).

🌸 Atenție la diverse bănci "fantomă" care "pescuiesc" clienți cu prețuri deosebit de atractive dar nu sunt deloc serioşi.

🌸 Ca medic vă pot confirma faptul că există o diferență colosală între băncile de celule stem vis-a-vis de calitatea kiturilor, calitatea materialelor incluse în kitul de recoltare, promptitudinea cu care sunt luate probele după naştere şi inclusiv garanția că proba dumneavoastră ajunge în siguranță la laborator. Nu mai spun de garanția faptului că vă puteți (sau nu) accesa proba(probele) de celule stem pentru a le folosi în orice spital din Europa/din Lume.

🌸 Vă recomand să meditați asupra ideii şi conceptului de a opta pentru un serviciu de recoltare a celulelor stem, DAR, mare atenție pe ce criterii alegeți banca cu care vă doriți să colaborați!

🌸 Informați-vă corect atunci când alegeți o bancă anume. Cereți părerea unor medici şi NU a unor persoane neavizate sau a altor pacienți. Doar medicii - care lucrează (inevitabil) cu majoritatea băncilor - au un punct de vedere valid, pentru că pot face diferența de calitate între ele.

🌸 Din multitudinea de bănci din România, există doar 2-3 care merită cu adevărat investiția. Iar una este de departe cea mai buna din toate punctele de vedere. Pentru respectiva bancă am optat şi eu atunci când am născut.

🌸 Banca de celule stem pe care o aleg în general medicii (din perspectiva de pacienți) este de o calitate ireproşabilă. Kitul de recoltare este sub forma unui termos (nu o cutie de carton !!!) care asigură calitatea probei pe parcursul transportului. Toate materialele sunt de cea mai bună calitate posibilă. În plus, există opțiunea de a recolta probe şi din structura cordonului ombilical -lucru care oferă accesul şi la alte tipuri de celule ce pot trata altfel de boli decât cele standard. Promptitudinea cu care se ridica proba, garanția inclusiv financiară în caz de orice ipotetic incident, relevă un profesionalism GOLDEN STANDARD pentru mine, atât ca medic cât şi ca pacient.

🌸 Mai ales la primul copil, sau la ultimul (dacă nu ați recoltat niciodată) vă recomand să luați în calcul această minunată oportunitate de a putea salva viața unui membru al familiei sau să vindecați o boală cu implicații serioase cu ajutorul acestor probe biologice de valoare inestimabilă.

🌸 Celulele stem salvează vieți 🙏

Dr. Cristina Buzgar - Medic Specialist Obstetrică-Ginecologie