CÂND SĂ MERG LA SPITAL: Semnele şi simptomele de naştere declanşată

 

🌸 Pe măsură ce sarcina avansează, viitorii părinți devin din ce în ce mai entuziasmați să îşi cunoască în sfârşit bebeluşul.

🌸 Indiferent dacă naşterea are loc la termen sau prematur, există o serie de situații când e bine să vă anunțați medicul şi să vă porniți spre spital.

🌸 Dacă e vorba de naştere naturală, ea poate debuta oricând între 38 şi 41 săptămâni de sarcină, dacă este vorba de naştere la termen.

🌸 Dacă ați planificat o naştere prin operație cezariană, de obicei aceasta se face electiv cu câteva zile înainte de termen (după 39 săptămâni).

🌸 În ambele situații, se poate întâmpla să apară dureri, hemoragie, dilatarea colului uterin sau ruperea membranelor (a apei) şi mai devreme de 38 săptămâni, în această situații fiind vorba de o naştere prematură, sau iminentă de naştere prematură.

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸

Care sunt situațiile când vă anunțați medicul?

🌸 Pierdere de lichid incolor cu miros fad în cantitate mare sau pierdere constantă de lichid în interval de mai multe ore.

🌸 Hemoragii pe cale vaginală

🌸 Contracții uterine dureroase (CUD) care nu cedează la repaus şi/sau la antispastice.

🌸 Nu mai simțiți mişcările copilului

🌸 Eliminarea dopului gelatinos (nu este o urgență, nu trebuie să mergeți neapărat la spital, dar e bine să vă anunțați medicul)

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸

Care este diferența dintre contracțiile din travaluiul fals şi cele din naşterea declanşată?

🌸 Pe tot parcursul sarcinii pot apărea contracții uterine. În trimestrul 1, acestea se resimt ca durerile menstruale, pot fi însoțite sau nu de scurgeri maronii sau hemoragie, şi de obicei este doar o iminență de avort care se rezolvă uşor cu repaus şi tratament.

🌸 În trimestrul 2, când de obicei uterul este deja palpabil în abdomenul inferior, contracțiile se resimt ca o senzație de apăsare şi întărire a uterului. Dacă nu sunt complicații serioase, aceste contracții se pot trata uşor.

🌸 După 28 săptămâni, pot apărea fiziologic contracții Braxton-Hicks, care sunt contracții false, ce apar dacă copilul îşi schimbă poziția, loveşte mai tare, sau mama îşi mângâie excesiv burtica (uterul este un organ contractil care reacționează la stimuli mecanici).

🌸 Sunt femei care nu percep aceste contracții ca fiind dureroase sau deranjante, însă altele acuză un real disconfort sau îngrijorare atunci când le simt.

🌸 Ca idee generală, orice contracție care NU este de naştere, va ceda spontan în decurs de maxim 2-3 ore cu repaus şi tratament cu antispastice şi progesteron.

🌸 Durerile de naştere NU POT FI OPRITE sau ameliorate în nici un fel, nu există niciun tratament cunoscut care să le poată stopa.

🌸 Ele apar printr-un mecanism hormonal complex, şi nu se vor opri decât după ce iese copilul, iar apoi reapar pentru expulzia placentei, şi continuă din ce în ce mai rar în următoarele zile pentru a elimina lohiile şi a ajuta uterul să nu sângereze exagerat şi să involueze corect.

🌸 Durerile din travaliul adevărat, sunt inițial mai rare, la 30-40 minute interval, dar devin din ce mai dese (până la 1 minut distanță), mai lungi (până la 25-30 secunde) şi din ce în ce mai intense.

🌸 Orice ați face, în orice poziție stați, chiar şi în repaus continuu cu antispastice/progesteron, ele tot continuă să fie din ce în ce mai dese şi mai puternice.

🌸 Dacă aveți deja dureri la 15-20 minute şi de cel puțin 2-3 ore, este bine să vă anunțați medicul şi eventual să vă porniți spre spital.

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸

Ce legătură există între contracții şi ruperea membranelor ? (a apei)

🌸 Apa se poate rupe spontan, fără niciun fel de contracții sau alți factori, inclusiv în somn.

🌸 Dacă apa s-a rupt, CU/FĂRĂ CONTRACȚII vă porniți spre spital, timp în care anunțați medicul.

🌸 Dacă vă prezentați la spital cu apa ruptă, vi se vor face următoarele lucruri:

🌸 vi se va recolta amniocultură (cultură din lichidul amniotic) pentru a exclude infecția

🌸 se va evalua starea colului uterin, dacă există sau nu dilatație, şi dacă da, cât este de mare.

🌸 se va verifica starea fetală cu ajutorul cardiotocografului sau prin ecografie. Echografia ajuta şi la estimarea greutății şi a poziției fetale, evaluarea doppler a circulației fetale, a prezenței sau absenței circularei de cordon, etc.

🌸 internare în spital

🌸 Alteori, pe măsură ce travaliul evoluează, membranele se pot rupe oricând, dar uneori se ajunge chiar la dilatație completă fără să se rupă apa.

🌸 Pentru a naşte natural, este necesar uneori să se practice amniotomia (ruperea artificială a membranelor) de către medicul obstetrician sau de către moaşa care vă asistă la naştere.

🌸 Această procedură se face la o dilatație de minim 6 cm şi prezentația (capul fetal) cel puțin fixată (sau ideal chiar angajată) la canalul osos de naştere, cu un instrument steril special, în timpul unei contracții uterine şi travaliu susținut.

🌸 Manevra nu este dureroasă, mama nu simte nimic, decât că începe să curgă lichid amniotic.

🌸 Obligatoriu, se va consemna în partogramă ora la care s-au rupt membranele artificial, aspectul lichidului amniotic (deosebit de important), precum şi starea fătului (BCF- bătăile cardiace fetale).

🌸 În prezentația pelvină (când bebeluşul vine cu pevisul înainte) membranele trebuie păstrate pe cât posibil intacte până la dilataţie completă.

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸

Ce înseamnă naştere declanşată ?

🌸 Diagnosticul de naştere declanşată include criteriile următoare împreună:

🌸 col dilatat minim 2 cm (cu sau fără apa ruptă), ŞI

🌸 CUD (contracții uterine dureroase) la 5 minute (sau minim 2 contracții în 10 min)

🌸 Deci naşterea nu e declanşată doar pentru faptul că sunt contracții, chiar şi la interval mai mic de 5 minute. Sau, dacă există un col dilatat fără contracții la 5 minute, iar nu este naştere declanşată.

Dacă nasc prin operație cezariană, când să merg la spital ?

🌸 Pentru cezarienele elective (programate) mergeți la spital cu câteva ore înainte de operaţie, cu post alimentar şi hidric de minim 6 ore înainte.

🌸 Dacă erați programată dar s-a rupt apa sau au început contracțiile, mai ales dacă ați mai născut tot prin cezariană în trecut (uter cicatricial), mergeți la spital cât mai repede.

🌸 Dacă vă doriți să naşteți natural, dar dintr-un motiv sau altul e necesară cezariana (v-ați răzgândit după primele dureri, complicații apărute în travaliu), operația se va face în urgență.

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸

Deci, când mergem la spital ?

🌸 Dacă se rupe apa

🌸 Dacă apar dureri care nu cedează la tratament plus repaus şi devin din ce în ce mai dese şi mai puternice.

🌸 Dacă nu mai simțiți copilul de câteva ore şi/sau aveți hemoragie pe cale vaginală.

🌸 Dacă nu sunteți sigură de oricare din simptomele de mai sus, nu ezitați să comunicați cu medicul dvs obstetrician, care vă va sfătui corect cum să procedați.

Dr. Cristina Buzgar - Medic Specialist Obstetrică-Ginecologie