CUM AFLĂM DACĂ EXISTĂ PROBLEME ALE COLULUI UTERIN ÎN SARCINĂ ?

 

Vremurile în care gravidele erau consultate pe masa ginecologică la fiecare vizită medicală pentru a "stabili cât de lung sau inchis e colul" AU APUS.

În ultimii ani, obstetrica modernă s-a updatat cu o serie de protocoale care pot evalua starea de sănătate a colului, lungimea lui dar ṣi dacă există risc de pierdere a sarcinii din cauza unor afecțiuni ale colului uterin cu ajutorul ECHOGRAFIEI.

Aṣa încât, conform studiilor ṣi protocoalelor moderne din ultimii ani, noi facem DOAR echografie cu sonda endovaginală pentru a stabili CORECT, dacă lungimea colului uterin este una normală (fără risc de naṣtere prematură) precum ṣi dacă colul are tendința de a se dilata mai devreme decât normal (ne uităm la aspectul orificiului intern al colului uterin).

În plus, un lucru mai puțin cunoscut este că Examenul Vaginal Digital (EVD) efectuat prea des, sau brutal, poate afecta colul uterin prin forța mecanică aplicată ṣi poate creṣte riscul de infecție a colului uterin daca mama are vaginită. Uneori creṣte riscul de naṣtere prematură ṣi de ruptură prematură de membrane.

Aṣadar, în obstetrica modernă,

NU SE MAI CONSULTĂ GRAVIDELE PE MASA GINECOLOGICĂ!!! cu efectuarea unui Examen Vaginal cu Valvele (sau mai nou cu speculul de unică folosință) +/- EVD...... DECÂT în următoarele circumstanțe:

🌸 este prima vizită la ginecolog

🌸 este suspiciune de infecție vaginală ṣi trebuie luată analiză a secreției

🌸 gravida prezintă hemoragie în sarcină, suspiciune de rupere a apei sau a avut contracții ṣi trebuie efectuat ṣi EVV +/- EVD plus uneori anumite analize, funcție de context.

🌸 gravida are peste 35-36 săptămâni ṣi, pe lânga screeningul pentru Streptococ, trebuie evaluată starea colului pentru a anticipa cât mai durează până la naṣtere. Mai ales dacă doreṣte să nască natural.

Cu excepția situațiilor de mai sus, gravidele se evaluează pe tot parcursul sarcinii DOAR echografic, un examen complet neinvaziv ṣi 100% sigur atât pentru mamă cât ṣi pentru bebeluṣ(i).

Echografia trasvaginală pentru analiza colului reprezintă în obstetrica modernă o analiză GOLDEN STANDARD, din acest motiv, cu ocazia morfologiilor fetale se efectuează ṣi echografie cu sonda endovaginală, pentru cea mai bună acuratețe posibilă.

Dr.Cristina Buzgar - Medic Specialist OG

#sarcina #coluterin #nastere #prematura #naturala #echografie #utrasonografie #endovaginala