Medicamentele in sarcină

MEDICAMENTELE ÎN SARCINĂ

🌸 Rolul consultului preconcepțional este, pe lângă altele, de a recomanda şi tratamentele sau consultațiile interdisciplinare pentru orice patologie preexistentă, înainte de a obține o sarcină. Acest lucru funcționează ca o PREVENȚIE, astfel se evită administrarea de medicamente în sarcină, în special a celor care pot fi dăunătoare bebeluşului (teratogene).

🌸 Placenta funcționează şi ca un filtru de substanțe care pot ajunge la copil dar, din păcate, marea parte a medicamentelor şi a altor substanțe chimice pot depăşi filtrul placentar şi pot da malformații sau afecțiuni fetale ireversibile.

🌸 Cea mai delicată perioadă în dezvoltarea fetală este între 6 şi 13 săptămâni de sarcină când are loc ORGANOGENEZA, adică perioada în care se dezvoltă toate organele în miniatură. Orice substanță chimică poate interfera cu acest proces ducând la malformații grave şi ireversibile ale organelor interne fetale.

🌸 Medicamentele sunt tot substanțe chimice. Ele sunt testate în studii clinice, iar în funcție de efectul pe care îl au asupra sarcinii ele trebuie alese doar de către un MEDIC care ştie să cântărească corect raportul risc/beneficiu.

🌸 Experiența îngrozitoare legată de utilizarea talidomidei în trecut, din care au rezultat atât de mulți copii malformați (focomielie) a dus la crearea unor reglementări legale şi clasificarea în 5 grupe de risc respectiv A,B,C,D şi X. Grupa A fiind considerată sigură, iar de la grupa B în sus riscurile sunt din ce în ce mai mari. Grupa X conține medicamente 100% contraindicate în sarcină, fiind cunoscut riscul extraordinar de mare asupra fătului.

🌸 Marea majoritate a medicamentelor folosite în mod frecvent sau pe care le aveți în casă fac parte din clasele B, C sau D - adică pot da malformații sau au riscuri de afectare fetală de diferite grade.

🌸 Cel mai important lucru este ca NICIODATĂ să nu luaţi medicamente fără recomandarea medicului de familie, a medicului specialist sau a medicului care vă urmăreşte sarcina.

🌸 Chiar şi medicamente folosite uzual cum ar fi ibuprofenul sau medicația pentru răceală, alergii, durere, diverse creme sau unguente, pot avea efecte secundare semnificative.

🌸 Din fericire, există şi game de medicamente care pot fi considerate fără risc în sarcină, sau cu risc mai mic decât beneficiul pe care il aduc. Esențial este ca dozele şi modul de administrare să fie respectate conform indicațiilor medicale.

🌸 Dacă răciți sau dezvoltaţi simptome specifice unei alte sfere medicale sau complicații ale sarcinii care necesită medicație de la alte specialități, veți primi recomandarea de a avea un consult la specialitatea respectivă. Toți medicii specialişti știu exact ce medicație este (sau nu) permisă în sarcină, şi veți primi un tratament potrivit şi sigur pentru dvs şi bebeluşul din burtică.

🌸 Unele dintre cele mai periculoase medicamente în sarcină sunt:

🌸 metotrexatul

🌸 interferonul

🌸 anticonvulsivantele

🌸 litiul

🌸 retinoizii

🌸 spironolactona

🌸 warfarina

🌸 majoritatea antibioticelor

🌸 majoritatea antiinflamatoarelor nesteroidiene şi steroidiene

🌸 majoritatea antialergicelor

🌸 antidiabetice orale

🌸 majoritatea medicamentelor pentru boli neurologice sau psihiatrice, etc

🌸 Atenție mare la consumul de plante/ceaiuri/medicamente pe bază de plante !!! Există un curent al obsesiei față de homeopatie şi uleiuri esențiale. Nu tot ce e natural e şi bun. Şi mai ales NU ín sarcină.

🌸 Efectul plantelor este deosebit de puternic. Ele pot fi foarte bune sau foarte rele, în funcție de context şi de bolile asociate.

🌸 Plante care sunt periculoase în sarcină:

🌸 Aloe

🌸 Coada Şoricelului

🌸 Pelin

🌸 Rostopasca

🌸 Feriga

🌸 Cârcel

🌸 Levănțică

🌸 In

🌸 Fenicul şi anason

🌸 Urzica

🌸 Ginseng

🌸 Ulei de primula

🌸 Lemn dulce (licviritie)

🌸 Limba mielului (boranta)

🌸 Senna !!! Atenție dă dependență

🌸 Spilcuta (iarba fetei)

🌸 Vâsc, smirnă, salvie

🌸 Kava Kava

🌸 Floarea pasiunii

🌸 Cohos negru şi albastru

🌸 Goldenseal

🌸 Rozmarin şi Busuioc în cantități mari, etc

🌸 Pentru perioada alăptării, recomandările medicale sunt diferite când e vorba de medicație. Există medicamente care sunt ok în sarcină, dar trec în lapte şi devin contraindicate în alăptare, dar şi invers.

🌸 Foarte des auzim în practica medicală gravide/lehuze care iau medicație după ureche (conform sfaturilor unor rude, prietene, vecine - care aşa-zis trec prin "aceeaşi problemă medicală"). Mai grav este că uneori NU îşi anunță medicul care le urmăreşte sarcina, şi medicul află (uneori întâmplător) de respectivele medicamente luate, abia după un interval de timp- eventual după ce au apărut deja complicații.

🌸 Este un context deosebit de periculos.

!!!!! Dacă medicina ar fi atât de simplă şi s-ar putea rezolva pe google sau reţele sociale, de ce ar mai fi nevoie de zeci de ani de şcoală în medicină?

!!!!! Există de altfel un curent foarte greşit şi care a luat amploare în ultimii ani, în care nenumărate persoane îşi descriu simptomele pe internet în căutarea de sfaturi sau tratamente de la persoane care NU au pregătire medicală. Mai mult de atât, cer păreri legate de tratamentele deja primite de la medic. Singura problemă este că acele femei NU pot naşte cu dr. Google sau Dr. Facebook, şi nici cu persoana care a sfatuit-o sā ia diverse tratamente (sau sa refuze tratamentul recomandat de medic). Cel care are cu adevărat răspunderea sănătății gravidei şi a copilului din burtică este medicul care le urmăreşte sarcină şi/sau cu care nasc respectivele femei. Din păcate, ele continuă căutarea diagnosticelor și uneori a tratamentelor pe internet şi după ce nasc, nu rareori punând şi poze cu minorii !!!! pentru a cere sfaturi "cât mai corecte".

🌸 Este bine de avut în vedere că DOAR medicul care urmăreşte respectiva sarcină cunoaşte istoricul familial, medical şi chirurgical al pacientei, bolile asociate, ce tratamente mai ia, ce alergii are, cum arată particular acea sarcină la ecografie, ce complicații are sarcina respectivă, etc. DOAR obstetricianul dvs, medicii specialişti la care mergeți la consult sau medicul de familie care vă are în evidență au voie să vă recomande sau să vă prescrie medicamente în sarcină. (Nici măcar personalul din farmacii).

🌸 Aveți încredere în medicul pe care l-ați ales să vă urmărească sarcina, iar dacă dintr-un motiv sau altul nu puteți ajunge la un consult, nu ezitați să îl/o contactați măcar telefonic pentru un sfat corect.

Dr. Cristina Buzgar

Medic Specialist Obstetrică-Ginecologie