În protocolul de urmărire a sarcinii, există o serie de analize care sunt necesare în primul trimestru. Uneori, ele pot fi făcute şi preconcepțional, dar sunt valabile timp de maxim 6 luni.
Analize standard sunt următoarele:
Grupa de sânge şi Rh-ul
HLG (hemoleucogramă)
Biochimie (TGP, TGO, Uree, Creatinină)
Glicemie
Sumar de urină şi Urocultură
Boli transmisibile: AgHbs (hepatită B), Ac Anti HVC (hepatită C), HIV, TPHA (sifilis)
TORCH
Suplimentar, în anumite circumstanțe, se pot recomanda şi alte analize :
profil trombofilie
Ac Anti-Rh
evaluarea hormonilor tiroidieni (TSH, fT4, Ac anti TPO)
evaluarea completă a funcției hepato-biliare (bilirubina, acizi biliari, LDH, fosfataza alcalină, colesterol, etc)
analize specifice unei patologii preexistente materne
TORCH este o analiză foarte importantă care de fapt ne arată dacă avem vreo formă de imunitate (veche sau recentă) la una din bolile căutate.
TORCH vine de la:
Toxoplasma
Other (Listeria, etc)
Rubella
Citomegalovirus
Herpes
La fiecare din aceste boli se pot evalua anticorpii de tip IgM (infecție recentă) sau IgG (infecție veche).
Dacă există prezenți anticorpi de tip IgM la una din aceste boli (sau mai multe), atunci situația e destul de gravă, pentru că de obicei fătul este deseori afectat mai ales în primul trimestru de sarcină.
De cele mai multe ori, malformațiile apărute din cauza acestor boli sunt deosebit de serioase, majoritatea ducând şi la afectare neurologică.
Prognosticul acestor copii este foarte rezervat, în multe situații ei pot muri intrauterin sau imediat după naştere.
Din fericire, dacă analiza este făcută la timp, există unele tratamente care se pot administra mamei în funcție de diagnostic. Tratamentele au efecte adverse, dar, dacă vă doriți să păstrați sarcina, beneficiile depăşesc riscul fetal, deci se poate încerca terapia medicamentoasă.
Dacă diagnosticul de boală acută se pune până la 13 săptămâni (ideal până la 10), atunci există şi opțiunea de a întrerupe sarcina, deoarece este încă legal, iar riscurile fetale la această vârstă sunt deosebit de grave. Bineînțeles că această decizie tristă aparține părinților, iar medicul trebuie să fie de acord cu întreruperile de sarcină.
Dacă analiza relevă IgG pozitiv la una sau mai multe boli, acesta este un semn bun, însemnând că aveți imunitate la acea boală iar riscul de a face infecția respectivă ín timpul sarcinii este deosebit de redus sau absent, în funcție de situație.
TOXOPLASMA GONDII este un parazit care are drept gazdă intermediară pisica. Pericolul apare dacă aveți contact cu pisici care consumă carne crudă sau ies din casă (pot vâna în afara casei). Pisicile de apartament, deparazitate, care sunt hrănite exclusiv cu mâncare specială (granule) nu pun probleme. Însă, pentru siguranţă, în sarcină este bine să evitați curățarea litierei, rugați alt membru al familiei să se ocupe de asta. La făt, afecțiunea poate fi recunoscută prin triada clasică: corioretinită, hidrocefalie şi calcificări intracraniene. Alte complicații fetale: anemie, trombocitopenie, episoade convulsive, surditate, modificarea acuității vizuale, icter, leziuni cutanate maculo-papulare, splenomegalie, hepatomegalie, limfadenopatie, microcefalie, deficitului cognitiv de creștere.
LISTERIA este o bacterie care se găseşte în produsele crude de origine animală. Regula generală în sarcină este să procesați termic corect orice aliment. Laptele de țară sau din piață mereu trebuie fiert, ouăle fierte tari, carnea bine fiartă/prăjită/la gratar/la cuptor. Evitați maioneza, pastele carbonara, tiramisu, somonul afumat, mezelurile crud-uscate, fructe de mare marinate, peşte/carne afumată. Rata mortalităţii la nou născut ajunge până la 50%. Prognosticul listeriozei pentru făt este foarte prost, mai ales dacă transmiterea are loc la o vârstă mică a sarcinii, când se soldează cu avort. Listerioza congenitală PRECOCE se manifestă în medie la 36 de ore de la naștere. Nou-născuții prezintă septicemie. De cele mai multe ori se asociază cu corioamniotită. Prognosticul este sever, cu mortalitate de 75%. Listerioza neonatală TARDIVĂ apare între 5 zile și 2-3 săptămâni de la naștere, la copii născuți la termen din mame asimptomatice, se manifestă cu septicemie și meningită și sugerează o transmitere nozocomială.
RUBEOLA este o boală a copilăriei dată de virusul rubeolei care face parte din familia Togaviridae. Vaccinul ROR previne boala şi bineînțeles protejează bebeluşii femeilor de vârstă fertilă de Sdr. Rubeolei Congenitale. Acest sindrom apare în cazul femeilor care fac boala în sarcină (mai ales în primul trimestru), este deosebit de grav şi se caracterizează prin malformații cardiace, cerebrale, oculare şi auditive. De multe ori poate apărea moarte fetală intrauterină. Vaccinarea ROR la fetiţe le va scuti de acest risc atunci când vor fi gravide!!!
CITOMEGALOVIRUSUL este un adenovirus din clasa virusurilor herpetice. Reprezintă cauza infecțioasă cea mai frecventă a retardului mintal și a surdității. Virusul se transmite prin salivă, urină, fecale, secreții genitale, lacrimi, lapte matern, sânge, placentă, organe transplantate. Dintre copiii infectați aproximativ 15% sunt simptomatici la naștere, prezentând surditate, microcefalie, calcificări intracraniene, ventriculomegalie, corioretinită, restricție de creștere, hepatosplenomegalie, ascită sau hidrops, icter, trombocitopenie, purpură. O treime dintre acești copii sever afectați mor. Restul prezintă sechele neurologice grave pentru toată viața.
Infecția cu virusurile Herpes simplex 1 (nazo-labial) sau Herpes simplex 2 (genital). Poate da herpes congenital (foarte rar şi foarte grav) sau herpes neonatal prin contactul noului născut cu leziunile herpetice. Mai grave sunt formele de HSV 2. Apare de la naştere sau în zilele 2-7. La nivel cutanat apar vezicule în buchet la nivelul zonei de prezentaţie. La nivelul ochilor apare conjunctivită sau keratoconjunctivită herpetică. La nivelul cavităţii bucale apar gingivostomatită şi faringită herpetică. Afectarea sistemului nervos central debutează după a 11-a zi de viaţă cu un tablou de meningo-encefalită severă. Herpesul neonatal diseminat se manifestă ca o septicemie bacteriană, cu afectări pluriviscerale. Rata de mortalitate este foarte mare, 30-50%, chiar cu terapie antivirală.
În concluzie, situația ideală este să avem istoric (trecerea prin boală sau vaccinare acolo unde este posibil) la aceste infecții pentru a minimiza riscul de a face boala pentru prima dată în sarcină şi de a pune viața bebeluşului în pericol.
Dacă nu avem nici IgG nici IgM pozitive, înseamnă că nu am făcut boala respectivă niciodată, şi trebuie să avem o grijă deosebită la prevenție.
Cea mai dificilă situație este pentru mamele care mai au un copil mai mare, eventual la grădiniță sau în clasele primare. Copiii sunt deosebit de contagioşi, chiar înainte de a prezenta semne clinice.
Atenție la vizitele la familii cu copii mici, sau care au pisici ce mănâncă şi altceva în afară de mâncare specială pentru animale, ori la vizitatori simptomatici.
Igiena este foarte importantă. Igiena mâinilor este pe primul loc. Spălați corect fructele şi legumele, evitați animalele de companie ale altor persoane, evitați mijloacele de transport în comun, petrecerile sau locurile aglomerate.
Mâncați mâncare corect preparată termic, şi cât mai des posibil, mâncați acasă. Dacă ieşiți la restaurant, alegeți un loc aglomerat, unde probabil au mereu ingrediente proaspete.
Nici răceala sezonieră sau gripa nu sunt de dorit pe timpul sarcinii, mai ales în primul trimestru. Febra poate da contracții si anumite probleme serioase legate de copil, uneori chiar pierderea sarcinii.
În contextul Covid, cu atât mai mult trebuie respectate cu strictețe toate măsurile de igienă şi distanțarea fizică față de alte persoane. Luați în calcul că nu există prea multe studii pe efectele teratogene (malformative) ale acestui virus, şi mai ales, la gravidele care se îmbolnăvesc simultan sau succesiv de gripă sau alte boli ce afectează sistemul imunitar. Purtați corect masca de protecție !!!
Efectuarea la timp a tuturor analizelor recomandate poate pune un diagnostic precoce al bolilor căutate, care de multe ori este esențial pentru a putea ajuta gravida şi bebeluşul din burtică.
Dr. Cristina Buzgar - Medic Specialist Obstetrică-Ginecologie