Cum se calculează corect săptămânile de sarcină ?

🌸 La om, sarcina durează 40 săptămâni sau 280 zile, iar din popor se consideră că sarcina durează 9 luni.

🌸 Însă, atunci când calculăm:
🌸9 luni × 4 săptămâni =36 săptămâni, sau 🌸9 luni × 30 zile = 270 zile
- apare o mare discrepanță.

De unde atunci diferența de zile/săptămâni în calculul evoluției sarcinii ?

🌸 În obstetrică, calculul săptămânilor de sarcină se face mereu din punct de vedere hormonal, din mai multe motive:
🌸 nu toate femeile au menstruații la 28 zile
🌸 pentru a rămâne însărcinată, o femeie trebuie întâi să ovuleze, iar ovulația nu este la toate femeile în ziua 14
🌸 povestea sarcinii debutează practic începând cu ultima menstruație de când se resetează toți hormonii şi se pregăteşte o nouă ovulație, respectiv un nou strat endometrial pentru implantare.

🌸 Din acest motiv, pentru a fi universal valabil la orice femeie din orice țară şi de orice vârstă, calculul săptămânilor de sarcină se face mereu începând cu PRIMA ZI a ultimei menstruații.

🌸 Prima săptămână de sarcină corespunde practic cu perioada menstruației şi a pregătirii hormonale pentru o nouă ovulație, timp în care şi uterul va începe sa crească un nou strat de implantare după ce s-a terminat sângerarea.

🌸 Cu aproximativ 5 zile înainte de ovulație începe perioada fertilă, timp în care, dacă există contacte sexuale neprotejate, spermatozoizii au timp să călătorească spre trompe pentru a veni în întâmpinarea ovulului.

🌸 Astfel, în momentul ovulației, deja suntem în a doua sāptămână de sarcină. Atunci va avea loc fecundația (întâlnirea spermatozoidului cu ovulul) şi încep primele diviziuni ale zigotului (noua viață formată).

🌸 În a 3-a săptămână de sarcină, ovulul fecundat continuă să se dividă în timp se călătoreşte prin trompele uterine spre uter, ajunge în cavitatea uterină unde mai pluteşte cateva zile până îşi alege un loc bun de implantare (încă nu sunteți însărcinată).

🌸 La începutul celei de-a 4-a săptămâni are loc nidația (implantarea), astfel încât abia acum începe să apară întâi în sânge, şi ulterior în urină hormonul de sarcină (beta HCG). Tot acum apare în anumite cazuri sângerarea de implantare.

🌸 La finalul săptămânii 4, poate ieşi testul de sarcină pozitiv, dacă faceți testul din sânge. Testul urinar devine pozitiv abia după ce observați că nu apare menstruația.

🌸 Menstruația ar trebui de drept să vină la finalul săptămânii 4 sau începutul săptămânii 5 (în funcție de numărul de zile pe care îl aveați dvs între 2 menstruații consecutive). Bineînțeles că nu va veni.

🌸 Deci, în ziua în care aşteptați să vă vină menstruația (dar nu vine), dvs aveți deja 4 SĂPTĂMÂNI ÎMPLINITE de sarcină (plus/minus câteva zile).

🌸 Testul urinar poate fi făcut după 3-4 zile de întârziere a menstruației, şi abia când se vede bine a doua liniuță pe test, e momentul să vă faceți programare la prima consultație de sarcină la medicul dvs obstetrician.

🌸 Ideal, prima consultație se face între 5 şi 7 săptămâni de sarcină (adică 1-3 săptămâni de la întârzierea menstruației).

🌸 Acest calcul al săptămânilor de sarcină este universal în toate țările şi în toate limbile, aşa încât, chiar dacă vă schimbați medicul/țara/limba vorbită, orice medic vă poate prelua sarcina şi va şti exact cum să dispensarizeze corect până la naştere.

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸

Câte săptămâni durează trimestrele de sarcină?

🌸 Primul trimestru durează până la 13 săptămâni şi 6 zile
🌸 Al 2-lea trimestru este între 14 şi 26 săptămâni
🌸 Trimestrul 3 durează de la 27 săptămâni până la termen.

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸

Cum se încadrează copiii în funcție de momentul naşterii ?

🌸 Copiii care sunt expulzați până la 24 săptămâni şi 500g (ca şi greutate) se consideră a fi avortoni. Sună rău, dar practic, sub aceste valori nu este vorba de naştere ci de avort. Copiii fiind prea mici pentru a putea primi îngrijiri vitale.

🌸 Copiii născuți între 24 săptămâni (>500g) şi 37 săptămâni şi 6 zile sunt nou-născuți prematur.

🌸 Copiii născuți între 38 şi 40 săptămâni şi 6 zile sunt copii născuți la termen.

🌸 Cei care depăşesc 41 săptămâni sunt copii născuți din sarcini supramaturate (postmaturi).

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸

Concluzii:

🌸 Este complet eronat şi neclar atunci când ne referim la vârsta sarcinii în luni, în loc de săptămâni.

🌸 Programarea la consultații, analizele care trebuie făcute, Morfologiile fetale şi incusiv termenul naşterii nu se pot organiza/ programa/ încadra corect, decât dacă vorbim cu toții aceeaşi limbă şi folosim calculul corect al săptămânilor de sarcină.

🌸 Nu pare la prima vedere un calcul uşor de înțeles dar este 100% corect din punct de vedere hormonal şi obstetrical.

🌸 Este interesant faptul că, concepția apare de fapt în săptămâna 2, implantarea în săptămâna 3 şi putem afla de sarcină abia în săptămâna 4 la final (când observăm că nu apare menstruația).

🌸 Aşadar vârsta sarcinii nu coincide cu vârsta embrionului, cele două fiind decalate cu 2 săptămâni.

🌸 Tocmai pentru a evita confuziile sau exprimările eronate, folosirea corectă a numărului de săptămâni de sarcină a fost preluată de toată lumea, inclusiv aşa apare calculat şi în toate aplicațiile pentru dezvoltarea bebeluşului pe săptămâni pentru telefoane mobile.