SARCINA EXTRAUTERINĂ - întrebări frecvente:

🌸 Dacă am sarcină extrauterină, testul de sarcină iese pozitiv ?

Răspuns: Testul de sarcină iese pozitiv indiferent dacă sarcina este în cavitatea uterină sau în alte locații. El identifică hormonul de sarcină betaHCG care se află în sânge (şi urină) indiferent de localizarea sarcinii.

🌸 Dacă am sarcină extrauterină, simptomele de sarcină lipsesc, sau sunt diferite ?

Răspuns: Nu. Simptomele de sarcină sunt identice, singura diferențā (uneori) constă în uşoară sensibilitate în zona unuia din ovare şi/sau mici sângerări/scurgeri maronii.

🌸 Cum îmi dau seama dacă sarcina mea este normală sau extrauterină ?

Rāspuns: Din păcate autodiagnosticarea este imposibilă. Singura metodă de diagnoatic constă într-o ecografie cu sonda endovaginală la 5-6 săptămâni de sarcină însoțită de dozarea în sânge a hormonului BetaHCG.

🌸 Dacă am sarcină extrauterină pot duce sarcina la termen ? Sau pot naşte natural ?

Răspuns: Sarcinile situate în afara cavității uterine NU pot fi duse la termen. După 7-8-9 săptămâni de sarcină acest tip de sarcină duce la ruptura sau afectarea zonei pe care s-a implantat, rezultând o hemoragie deosebit de mare (cu risc vital) în absența unui diagnostic şi a unui tratament precoce. Pentru salvarea vieții mamei uneori este necesară intervenția chirurgicală. Nu se pune problema de dus sarcina la termen, cu atât mai puțin de naştere.

🌸 Dacă am avut în trecut sarcină extrauterină, la fel se va întâmpla şi la sarcinile viitoare ?

Răspuns: Dacă ovulația va porni de pe acelaşi ovar (respectiv va migra pe aceeaşi trompă) şi trompa este în continuare bolnavă, atunci riscul de sarcină extrauterină este ridicat. Dacă trompa bolnavă s-a vindecat sau cealaltă trompă este sănătoasă, atunci sarcinile viitoare pot decurge normal.

#sarcină #extrauterină #betaHCG #ecografie #simptome #sangerare #complicatii #diagnostic #testdesarcina