VACCINAREA ANTI-COVID19 ŞI SARCINA

🌸 Deciza privind vaccinarea anti Covid19 este o hotărâre personală, şi este dreptul fiecarui individ de a stabili dacă se vaccinează sau nu.

🌸 Sigur că varianta ideală ar fi ca un număr cât mai mare de persoane să se vaccineze, mai ales cele aflate în grupele de risc.

🌸 Beneficiile vaccinării sunt clare, sunt studiate şi universal stabilite drept singura opțiune de a evita complet boala (sau de a dezvolta formele severe care să pună în pericol viața individului).

🌸 Suplimentar, este singura cale de a opri pandemia şi de a reveni cât mai curând la o viață normală.

🌸 Ideal ar fi să ne vaccinăm cu toții, sau cât mai mulți dintre noi.

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸

Legat de femeile care îşi propun o sarcină:

🌸 Toate studiile efectuate pana acum pe acest subiect, demonstrează că NU există riscuri de infertilitate sau probleme de concepție ca urmare a vaccinării.

🌸 Dacă vă propuneți o sarcină, ideal ar fi să vă faceți întâi ambele doze de vaccin, iar apoi, la minim o lună de la rapel, să începeți să încercați să rămâneți însărcinate.

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸

Vaccinul la femeile însărcinate:

🌸 Studiile medicale efectuate pentru Vaccinul Pfizer şi publicate în American Journal of Obstetrics and Gynaecology au rezultate deosebit de încurajatoare mai ales în ceea ce priveşte imunitatea nou-născuților din mame vaccinate – şi anume- bebeluşul se naşte deja cu anticorpi anti Covid19, iar suplimentar primeşte şi prin alăptare pe termen mai lung.

🌸 În foarte multe țări se recomandă deja vaccinarea cu Pfizer şi Moderna (vaccinuri pe baza de ARNm) la femei cu peste 30 săptămâni de sarcină.

🌸 Recomandarea pentru vaccinarea gravidelor se face în special pentru femeile cu tratamente imunosupresoare, cu malformatii cardiace severe, transplant de organ sau gravidele aflate in prima linie de tratament a bolnavilor de COVID-19.

🌸 Pentru vaccinarea gravidelor este necesară o adeverință (recomandare) de la medicul de familie sau de la medicul specialist obstetrician.

🌸 Un alt avantaj al gravidelor vaccinate sau care intenționează să se vaccineze până la termen, este că la internarea în anumite maternități nu va mai fi necesar testul PCR, şi vor evita riscul de a ajunge să nască (sau să fie transferate) la o maternitate COVID.

🌸 Luați în calcul că imunitatea pe sarcină şi lehuzie este foarte scăzută. Unele gravide fac forme severe de boală. Din păcate, unele nu supraviețuiesc.

🌸 Nou-născuții din mame neimunizate se nasc fără nici o şansă în fața virusului, dat fiind că ei se pot proteja de boli doar prin anticorpii materni primiți prin placentă sau prin lapte. Au fost nou-născuți care (din păcate) au murit astfel.

🌸 Dacă mama nu vrea să se vaccineze din diverse motive, ideal ar fi ca membrii familiei sa fie vaccinati pentru a nu pune în pericol mama şi bebeluşul. Tatăl şi bunicii copilului şi cei care pot “aduce acasă” boala dacă nu sunt vaccinati.

🌸 Recomandarea mea ca medic este să ne vaccinăm cu toții, să respectăm măsurile de igienă, iar legat de sarcină – vaccinarea preconcepțională este cea mai bună şi mai sigură variantă. Pe sarcină, în absența contraindicațiilor, vaccinarea după 30 săptămâni este o idee foarte bună atât pentru mamă cât şi pentru bebeluş.

Şi nu uitați: vaccinarea salvează vieți🙏

Dr. Cristina Buzgar – Medic Specialist OG

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn